Нещо ужасяващо, разказва вътрешният министър

Министър Рашков: Борисов е заплашил човек, че семейството му ще яде неговото месо (обновена)

61143 | 28 май 2021 | 21:27

Рашков ще подаде сигнал до прокуратурата за извършени престъпления от предходния премиер Бойко Борисов. Това ще се случи до края на следващата седмица.


"Днес пристигна при мен един човек, който такива ужасяващи неща ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в каква държава живеем, или сме живели! Просто не мога да си обясня... Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е - как му е казано, че има жена и деца, семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо! ... Разбирате ли какво нещо е това, какво съзнание, какъв начин на мислене е това!... и това нещо е казано от този, който сега го чухме (показват на екрана снимка на Бойко Борисов - бел. ред.) , и нека да спре да говори, защото аз този сигнал ще го проверя. И там са направили нещо подобно като списъка от 32-ма магистрати и други, на които никой не даде гласност какво става с тях - този сигнал от ДАНС, изпратен еди къде си, и така нататък...".

 

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването  "ЕвроДикоФ" по Евроком.

 Според Рашков ужасяващите думи са изречени от Бойко Борисов към определен човек.


"Добре ли разбрах или нещо не съм схванал, че Бойко Борисов е казал на този човек: "Няма да разберат децата ти, че ядат..."?" -
попита отново водещият Сашо Диков.

"Точно така, да. Днес получих тази информация",
потвърди Бойко Рашков.

"Така метнато, пак ще скочат върху вас, че говорите глупости?",
каза Диков, а вицепремиерът отвърна:

"Аз очаквам да скачат непрекъсното тези хора. И донякъде съжалявам тази група около него
(около Бойко Борисов - бел.ред), защото между тях има нормални хора. Но, седейки под неговото знаме, те стават като него.... И сега на вашия въпрос - дали ще сигнализирам прокуратурата. Да сигнализирам онзи, който се обръща към Борисов с "Шефе" - това ли да направя? Аз ще го направя. Аз ще го направя това, да видя как ще реагира. И ще дам публичност на това. Ще го питам, например, какво стана с едно дело, по което Борисов е казал това, което преди малко ви съобщих... Защото тази наглост, която я чувам сега, тя е безгранична наглост! Тя вече преминава всякакви граници".

"Демек, това, което е казал, че има дело, разследване или...?",
попита Диков, на което Рашков отвърна: "...Което е изчезнало и го няма".

"Каква е гаранцията, че не си измисля този човек, който ви го е казал? -
попита водещият.

"Както се казва в литературата: Следите остават",
отговори шефът на МВР.

И допълни: "Добре е да спре човекът от Банкя, а да каже на младите хора, които са под неговото знаме, следното: "Уважаеми млади хора, аз спя до 2-3 милиона в евро и злато". Прокуратурата, в лицето на главния прокурор, не положи усилия познатите на кюлчетата злато да провери откъде са купени. Две банки има в България, които продават кюлчета. Знаците на всяко кюлче се видяха, ваши колеги разбраха, видяха, разчетоха и т.н. установено ли е от кои банки са, кой ги е закупил - това е в правомощията на прокуратурата... Появиха се в края на мандата на предходния парламент едни лица, български граждани, които съобщиха даже кой е направил подарък на Борисов и тези кюлчета бяха там, това е много лесно установимо. И второ- еврото - той спи до около два милиона, в купюри от 500 евро, с които боравят само кои...? Там също личат и номерата. Това също е установим факт", подчерта вътрешният министър.

 

"Да припомня, че преди дни влязох в едно студио и една телевизия. Там казах, че МВР има капацитет и поддържам това мнение. Друг е въпросът как се използва този капацитет. Не са добре нещата, капацитет има, но действията в отделни служби до този момент по-скоро ме разочароват, отколкото да ми дават оптимизъм. Зависимостите, които усещам и виждам са толкова силни, че като че ли поведението на някои служители се диктува отвън", разкри състоянието на МВР министърът.

"Това ведомство е било поставено под такъв контрол, че някои служители не са могли да вземат самостоятелно решение. Това се отнася както по политическа линия, а вече получих обилна информация и за връзки с прокуратурата в нашата страна. Аз още не съм напълно готов с всички факти, но когато те станат достатъчно, аз ще ги изнеса публично, защото това министерство няма самостоятелност дори и в неговата оперативно-издирвателна дейност. Вероятно това не говори много на хората, но аз ще го обясня публично и то съзнателно, защото министерството не може да си гарантира конспиративността на действията", обясни Рашков.

По думите му има определена сфера в дейността на министерството на вътрешните работи, където принципите за конспиративност имат изключително важно значение за успеваемостта. "Когато се нарушат тези принципи ние можем да съобщим, че работим негласно срещу този свят", допълни той.

Той коментира и отпуските на шефовете в службите. "Бившият премиер съзнателно им е разрешил тези отпуски. Аз не познавам в практиката подобни случаи. Един ръководител на ведомство, което се занимава с националната сигурност", обясни Рашков.

Искам да изчакам говорителите на бившия премиер Бойко Борисов. И той се е изказал и говори за плод-зеленчук в неговия типичен изключително интелигентен стил: да говори за мисирки, тулупи. Той вече няма думата и няма да се съобразя с тях, продължи Рашков.

Не са направени опити за унищожаване на доказателства. Физически са унищожавани материали, събирани до формирането на това правителство, които материали са резултати на СРС. Този факт трябва да говори достатъчно много за българския народ, обясни Рашков.

Премиерът от Банкя каза, че няма как да не може да се установи дали има или няма използвани СРС-та по отношение на политици, защото в тези технически средства остават следи. Очевидно Борисов не е наясно с механизма, разясни той.

По думите на Рашков при Борисов ДАНС се е държала като клон на прокуратурата.

Служебният министър на вътрешните работи ще изиска от новия шеф на ДАНС списъка на онези 27 магистрати и 11 висши политици с недекларирани сметки и имоти в чужбина - според справката на ДАНС, за която прокуратурата съобщи през октомври 2019 година.

Според Рашков, новият директор на ДАНС ще решава съдбата на досегашните заместници на агенцията.

 

Тази вечер министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е образувал дисциплинарно производство срещу старши комисар Стефчо Банков - директор в "Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР", за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина – изявления, уронващи престижа на МВР.

 

Стефчо Банков твърди, че бил притискан от служебния вътрешен министър да арестува в болницата шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. Разказа, че не изпълнил тази задача защото нямало доказателства Рогачев да е извършил престъпление. 


До приключване на дисциплинарното производство служителят е временно отстранен от заеманата длъжност.

 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52