Народни песни и хора в българското посолство във Франция

Министър Танева се разплака пред нашенци в Париж

4218 | 4 март 2016 | 00:31

Сградата се оказа тясна за хората, дошли да отбележат националния празник 3 март

-1457045035.jpg-1457044612.jpg

„Пожелавам ви децата, които виждам тук, да ги учите на нашата история. Учете ги за това, което са правили нашите предци. Не унивайте от проблемите, които имаме днес.

Нашият народ е велик, той е преживял много. В младите хора, които търсят най-доброто, нашият народ ще пребъде и държавата ни ще бъде велика България.”

 

С тези думи земеделският министър Десислава Танева се обърна към множеството българи, за които посолството ни в Париж се оказа тясно по време на честването на националния празник 3 март.

 

Нашенци се отзоваха на поканата на посланик Ангел Чолаков да бъдат заедно на празника. Лично посланикът посрещаше всеки един от гостите. По традиция за всеки имаше мартеница и късче пита със сол.

 

Министър Танева, заместникът й Васил Грудев, който е френски възпитаник, шефовете на двете агенции - по храните д-р Дамян Илиев и на виното – Красимир Коев, бяха част от българската делегация, пристигнала в Париж за авторитетния международен земеделски салон.

 

За мен е много вълнуващо да ви поздравя с националния празника 3 март на френска земя, допълни Танева без да може да скрие сълзите си. Тя каза, че представителите на ведомството са тук, защото аграрното изложение е използвано, за да се покаже България чрез традициите, историята, храните, напитките и танците.

 

Пред българската общност беше прочетено приветствието на премиера Бойко Борисов.

„Нека на този ден да си спомним отново, че свободата се постига с много труд, усилия и битки!

Да не забравяме дедите ни, които са се борили за свободата на нашата родина. Да преклоним глави пред тях, да следваме техния пример.

Трябват дела, а не просто думи. Ние и в трудните моменти трябва да сме обединени като народ, да сме упорити и толерантни, призова премиерът.

 

Българите в Париж видяха и видеобръщението на външния министър Даниел Митов. Заедно с думите му, на екрана вървяха и субтитри на английски език.

 

До късно сградата на посолството, което се намира в най-престижната част на френската столица, близо до Айфеловата кула, се огласяше от български народни песни и хора.

Около 11 000 българи живеят в Париж, общо във Франция са между 35 и 40 000 души.

 

Миналата 2015 година беше „силна и стилна” за българо-френските отношения, заяви посланикът ни в Париж Ангел Чолаков. Според него България често е била във фокуса на Франция.

 

Часове по-рано министър Десислава Танева и директорът на Националната служба за земеделски и морски продукти на Франция (ФРАНСАГРИМЕР) Ерик Ален подписаха протокол за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Той е много важен, защото ще можем да ползваме от френския опит в земеделието.


От категорията

Жителите на 22 кметства и 2 общини избират кмет

Жителите на 22 кметства и 2 общини избират кмет -1601186088.jpg

Вотът е насрочен с указ на президента Румен Радев. Изборният ден започна в 7.00 ...

27 септ. 2020 | 08:53

Караянчева блесна в Лом: Който не харесва магистралите на Борисов, да ходи пеш! (ВИДЕО)

Караянчева в Лом: Който на харесва магистралите на Борисов, да ходи пеш!-1601139756.png

Междувременно при пристигането си в Лом, жителите на бедното градче останаха ...

26 септ. 2020 | 19:57

Александър Симов: Битката на БСП е смислена и ще я доведем до успешен край

Сн. Пресцентър-1601189267.jpg

Ние сме единствената партия в парламента, която отново и отново е поставяла ...

27 септ. 2020 | 09:47

Митинг-концерт променя движението на градския транспорт в София

-1566730280.jpg

Във връзка с провеждането на събитието се забранява влизането на пътни превозни ...

27 септ. 2020 | 09:29