Министърът на енергетиката: „Булгаргаз“ се отказал от евтиния азерски газ

Има ли умисъл в действията на шефа на "Булгаргаз", пита депутат от ДБ

Министърът на енергетиката: „Булгаргаз“ се отказал от евтиния азерски газ

7144 | 13 ян. 2022 | 22:05

Азерският газ може да се доставя и по друго трасе, не само по междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която не е готова, казва Александър Николов.


Булгаргаз“ се отказал от евтиния азерски газ
Азерският газ може да се доставя и по друго трасе, не само по междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която не е готова.

 

Официална позиция на Министерство на енергетиката

“Булгаргаз” сам се е отказал от това да получаваме пълните количества евтин азерски газ. Това е станало с анекс към договора за доставка на горивото, става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от Демократична България.

Депутатът поставя въпроса “разследват ли се причините България да не получава договореното количество азерски газ, установена ли е връзка между незавършването на интерконектора IGB, за да не се внася пълния обем азерски газ”.

“Съгласно сключения между “Булгаргаз” и Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC) договор, IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Това обаче не означава, че за “Булгаргаз” не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ”, посочва в отговора си министърът. Другият маршрут е през Неа Месемврия и от там до Сидорокастро-Кулата.

“В следствие на всички извършени действия от “Булгаргаз”, включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC”, допълва министър Николов.

Според договора от 2013 г., азерската компания трябва да ни доставя по 1 млрд. куб. м газ годишно. Азерският газ е по-евтин от руския, но в момента България получава само една трета от това количество.

Нееднократно изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов обясняваше, че не получаваме пълните количества газ, защото не е завършена газовата връзка Гърция-България, но той не уточняваше, че има подписан анекс от страна на българския газов доставчик, който позволява на азерската компания да доставя по-малко количества. А от отговора на министъра на енергетиката става ясно, че “Булгаргаз” е можел да получи газа по други трасета.

В момента са в ход преговори с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми по алтернативни маршрути, посочва министър Николов.

Питат има ли умисъл в действията


Депутатът Ивайло Мирчев поставя и въпроса “анализирано ли е решението на “Булгаргаз” да намали ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 Мвтч на ден, при входната точка от ТАП в гръцката система - Неа Месемврия, което ще се задържи до юни 2022 г., тъй като недостиг на капацитет не е установен, доказва ли това умисъл в действията на “Булгаргаз”?

Министърът на енергетиката Александър Николов отговаря, че “от гледна точка на Министерство на енергетиката няма обективна причина за намаляване на договорените количества от 14 400 на 10 000 МВтч на ден”. И допълва, че министерството съвместно с БЕХ изясняват причините за действията на “Булгаргаз”.


ОЗК

От категорията

България няма да успее да построи еврокоридорите си до 2030 г.

България няма да успее да построи еврокоридорите си до 2030 г., заяви министър Караджов-1642182061.jpg

Причините са комплексни - липса на готови проекти, отчуждителни мероприятия, ...

14 ян. 2022 | 19:38

Изчезна пътната карта за Турски поток, ДАНС и МВР не могат да я намерят, "Газпром" не дава копие

-1641552404.jpg

Александър Николов съобщи още от парламентарната трибуна, че работата по ...

14 ян. 2022 | 15:27

Хиновски: Парното в София щеше да е евтино с геотермална вода

Хиновски: Парното в София щеше да е евтино с геотермална вода-1551683629.jpg

Преди 8 години правихме проучване с една германска компания за подобна ...

15 ян. 2022 | 09:02

МАЕ: Светът е изправен пред години на високи цени на енергията

Светът е изправен пред години на високи цени на енергията, твърди доклад на МАЕ-1642175701.jpg

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ...

14 ян. 2022 | 17:53