Министърът на образованието пред Епицентър.бг: Спирам черно-белите учебници!

Издателство "Просвета" незабавно трябва да прекрати тази кампания, нареди министър Вълчев

Топновина! Министърът на образованието пред Епицентър.бг: Спирам черно-белите учебници!

28449 | 31 авг. 2017 | 14:06

Нещо повече – имам уверение на издателството, че ще спре разпространението на черно-белите учебници. И от там натататък започвам да говоря за равенството в образованието, заяви Красимир Вълчев пред медията ни


"Спирам черно-белите учебници!"

Това заяви пред Епицентър.бг министърът на образованието Красимир Вълчев. В момента той пътува към Стара Загора, където в 14.30 ще даде извънреден брифинг за черно-белите учебници на издателство "Просвета", които взривиха общественото мнение.

 

В разговор по телефона министър Вълчев заяви пред Епицентър.бг следното:

 

- Обаждам ви се, г-н министър, по повод на скандала за учебниците за бедни и богати. Следите ли реакциите във фейсбук?
- Пращат ми коментари, включително и вашия. Аз ги чета. След половин час давам пресконференция.

 

- Какво ще направите?
- Това е неуместно! Деленето на децата е недопустимо! Препоръчал съм на издателството ("Просвета" - б.а.) незабавно да прекрати тази кампания! Нещо повече – имам уверение на издателството, че ще спре разпространението на черно-белите учебници. И от там натататък започвам да говоря за равенството в образованието, защото в този казус има повече символично значение, отколкото практическо. Почти няма значение дали ще се купят учебници за 3 лв. повече или по малко от гледна точка на социалната справедливост в обществото. Но самото образование е символично за разбиранията ни за обществена справедливост като равенство на житейските възможности.

 

- Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски ми каза, че издаването на черно-бели учебници е от преди 15 години и е по закон. Нима е възможно това?
- Така е. Ние в момента имаме черно-бели учебници в горен курс, но те са одобрени по дисциплини, за които не изискват цветно оформление.


- Става дума за учебник по математика, който е в два варианта - черно-бял и цветен за по-заможните родители. Не може в един клас да има черно-бели учебници и цветни, заради 4 чертички  в смятането по математика и това да носи социален елемент. Това ще го спрете ли?
- Да, това ще спрем! И собственичката на издателството Йоана Томова се съгласи с мен, че може би по този начин - със спирането на учебника - най-добре ще пресечем дебата в обществото, който избухна сега. Той не е полезен за тях и за нас.


- Това наистина взриви обществото! И е добре, че реагирате веднага. 
- На пътя съм. В 14.30 давам пресконференция. Ще реагираме - за съжаление, има проблем. Издателството е решило да прави кампания по този начин. Те самите са казали, че има учебници за деца с по-ниски възможности. И от там идва проблемът. По някои дисциплини не се изисква различие в учебниците, ние откъде да знаем, че точно такъв казус ще се разиграе.

 

- Кой от МОН е одобрил все пак проекта да има черно-бели учебници и цветни по математика, което е вид дискриминация?
- Оценители са го одобрили, след това аз, но това само по себе си не означава образователна дискриминация. Не означава, че те ще го продават на едни и същи ученици.

 

- Ще промените ли наредбата?
- Да, ще променя наредбата, но откъде да знам, че такъв случай ще се получи. Ние носим отговорност и ще променя наредбата. Няма да се оправдавам с предишни. Факт е, че има проблем!


Час по-късно, на извънредна пресконференция в Стара Загора министърът заяви, че разделянето на децата чрез черно-бели и цветни учебници е недопустимо. Той определи като неуместно решението на едно от издателствата да има два вида учебници. Образователният министър е препоръчал на издателството ("Просвета") да спре тази кампания и днес е получил уверение, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

 

„Факт е наредбата за учебниците и учебните помагала, която позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност“, посочи още министърът.

 

Той коментира поведението на "Просвета" като "липса на чувствителност на посланията към децата от страна на едно издателство".


От категорията

Голямото британско наказание на Русия, което изуми света

Голямото британско наказание на Русия, което изуми света -1521205855.jpg

Има една основна причина за цялото това световно недоумение. Светът е шокиран ...

16 март 2018 | 15:10

Васил Василев:Кога ще бъде изхвърлена министър Захариева, подхванала автоматично британската теза?

-1481726968.jpg

Без доказателство, без да знае подробности или да е чула мнението на другата ...

16 март 2018 | 16:12

Руско издание: Третата световна война започна?

-1515846129.jpg

Все по-голям брой страни се вливат в орбитата на регионалните войни. И само с ...

17 март 2018 | 18:37

Красимир Узунов: Отбранителната способност на България не отговаря на променящите се Балкани

Красимир Узунов-1493354463.jpg

Законът за езиците разделя Македония повече, отколкото да я води до събиране и ...

17 март 2018 | 15:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018