Министърът на правосъдието в САЩ разреши разследване за нарушения на президентските избори

Oиректорът на отдела за изборни престъпления Ричард Пилджър обяви оставката си

Министърът на правосъдието в САЩ разреши разследване за нарушения на президентските избори

6049 | 10 ноем. 2020 | 10:13

Това не означава, че имаме доказателства за съществуването на реални ситуации на измама, подчертава Бар

Министърът на правосъдието в САЩ разреши разследване за нарушения на президентските избори-1605004536.jpgМинистърът на правосъдието в САЩ разреши разследване за нарушения на президентските избори-1605004511.png

Американският министър на правосъдието Уилям Бар разреши започването на разследване за евентуални нередности на президентските избори на 3 ноември, за които Доналд Тръмп твърди, че са опорочени от измами, без да даде доказателства за това, предаде Франс прес.


Бар, един от най-лоялните на сегашния президент министри, подчерта, че разрешението, адресирано до федералните прокурори на страната, не означава, че министерството на правосъдието има доказателства за съществуването на реални ситуации на измама.


"Упълномощавам ви да разследвате сериозни твърдения за нередности по отношение на гласовете или броенето на бюлетините преди заверяването на изборите във вашите юрисдикции, в определени случаи", посочва в писмото си министърът.


Такива разследвания могат да се водят, ако съществуват категорични и потенциално достоверни твърдения за закононарушения, които, ако се докажат, биха могли да повлияят на резултата от федералните избори в даден щат, допълни той.

 

След разпореждането на Бар директорът на отдела за изборни престъпления Ричард Пилджър  обяви оставката си, съобщиха няколко национални медии, предаде БТА.


След като проучих новите правила, за съжаление трябва да напусна поста си, обясни решението си Пилджър в имейл до екипа си, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

 

Разследванията за изборни измами обичайно са от компетенции на всеки щат, който създава собствени изборни правила и упражнява контрол върху спазването им.

 

Американският министър на правосъдието обикновено не се намесва в подобна ситуация, докато преброяването на гласовете не бъде заверено и повторните преброявания приключат.

 

Предизборният екип на Доналд Тръмп води юридически битки в няколко щата, спечелени с малко от Джо Байдън (начело с Пенсилвания и Невада), оспорвайки резултатите там. Тази кампания се ръководи от синовете на настоящия президент, които твърдят, че са извършени изборни измами и закононарушения, без да представят доказателства.

 

Макар че сериозните твърдения трябва да се проучат много внимателно, спекулативните, измислени или ексцентрични искания не бива да служат за основание за започване на федерални разследвания, предупреди правосъдният министър.


Намери своята история

От категорията

Юмручна атака: Нападнаха "крайнодесен" кандидат за президент на Франция (ВИДЕО)

Ерик Земур-1638821469.jpg

Журналистът и коментатор Ерик Земур печели подкрепата на избирателите с ...

6 дек. 2021 | 22:08

Виктор Орбан: След оттеглянето на Меркел, се готвим за битка с новото ляво германско правителство

-1638819797.jpg

"Ние я разбирахме, тя ни разбираше. Съветска инвазия, комунистическа ...

6 дек. 2021 | 21:37

САЩ искат отрицателен Covid тест от всички, пристигащи със самолет

-1638781228.jpg

Разпорежданията важат за всички пътници над 2-годишна възраст, пристигащи в ...

6 дек. 2021 | 10:58

Алек Болдуин: Кълна се в Бог, ако се чувствах виновен, сигурно щях да се самоубия

Алек Болдуин: Не съм виновен!
-1638783106.png

Според съдебните данни, асистент режисьорът Дейв Холс е подал заредения ...

6 дек. 2021 | 11:29