Набирана е информация и за техните семейства

Министерството на правосъдието на САЩ при Тръмп е събирало данни за американските депутати

2443 | 11 юни 2021 | 09:06

Бившият президент и неговите помощници многократно отричаха подозрения за незаконни контакти с руски служители по време на предизборната кампания


По време на мандата на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп служители на Министерството на правосъдието са събирали данни за депутатите от Специалната комисия за разузнаване на Камарата на представителите, твърди американският вестник The New York Times.

Според източниците на изданието служители на министерството са се опитали да разберат кой е отговорен за изтичането в медиите на поверителна информация относно твърдения за контакти на лица от обкръжението на Тръмп с представители на Русия. По време на разследването американското министерство на правосъдието поиска от Apple информация за „поне двама демократи от специалната разузнавателна комисия на Камарата на представителите, техните помощници и техните семейства“. Сред тях е имало и един непълнолетен.

Според вестника „през 2017 г. и началото на 2018 г. в отдела са получени данните на най-малко 12 души, свързани със специалната комисия, включително конгресмена от Калифорния Адам Шиф“. Сега Шиф е ръководител на споменатата комисия. Министерството на правосъдието на САЩ, което тогава беше ръководено от Джеф Сешънс, не откри никакви връзки между тези депутати и изтичането на класифицирана информация, обяснява изданието.

Според източници Уилям Бар, който наследи Сешънс като главен прокурор на САЩ, „съживява“ разследването относно Шиф и няколко други законодатели. Тогава някои служители на отдела алармирали, че проверките са политически мотивирани.

Вестникът заявява, че събирането на данни от американските власти за законодателите в страната е изключително необичайно. Шиф разпространи изявление в светлината на тази публикация в The New York Times. В него депутатът призова за разследване на инцидента.

През май 2017 г. бившият директор на ФБР Робърт Мюлер беше назначен за специален адвокат на САЩ. Той разследва твърденията за намеса в изборите и връзките на Тръмп с Руската федерация. На 18 април 2019 г. Министерството на правосъдието на САЩ публикува окончателния доклад на Мюлер. Специалният прокурор призна, че не е възможно да се установи какъвто и да е заговор между служителите на Тръмп с Москва. Бившият президент на САЩ и неговите помощници многократно отричаха подозрения за незаконни контакти с руски служители по време на предизборната кампания. Москва също многократно отхвърля твърденията за опити за влияние върху изборите в САЩ.


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20