Никола Михов

Знанията на енциклопедиста са от всички области на науката, изкуството и културата

Мирела Костадинова:Славейков поканил библиографа Никола Михов за поддиректор на Народната библиотека

3565 | 5 апр. 2019 | 12:31

Постигнал успехи и уважение в чужбина през 1947 г. единодушно е избран за член на БАН, а пет години по късно е удостоен с орден „Кирил и Методий“, първа степен

Никола Михов-1554456675.png Никола Михов-1554456616.pngНикола Михов-1554456588.jpgНикола Михов-1554456581.jpg

Някога акад. Никола Михов притежава изключителни библиографски умения. Знанията му са от всички области на науката, изкуството и културата. Той е един от последните ни енциклопедисти. Неслучайно Н. Лилиев, Ел. Багряна, Д. Узунов, Чудомир, Св. Минков, Олга Кирчева и др. личности от духовния ни живот, обичат да се срещат и разговарят с него. Блага Димитрова разказва в спомени: „Той носеше в паметта си всички бележити имена, дати, заглавия на книги, картини, творби на изкуството, исторически данни, сведения за всички области на човешката цивилизация“. През целия си живот Никола Михов гледа на книгите като на живи същества.


Той е роден на 18 март 1877 г. в Габрово. Баща му е учител, който става по-късно свещеник, един от създателите на хоровото дело в балканския град. Самият Никола пее добре и свири на флейта. Учи в Падалското училище. Завършва Априловската гимназия, а после учителства в с. Драганово, Горнооряховско. През деня учи децата в трикласното училище, а вечер ограмотява селяните, раздава книги от читалищната библиотека, ръководи училищния хор. Изпраща материали до търновския вестник „Освобождение“. Става председател на първото околийско дружество на учителите „Сам си помагай“, което развива културно-просветна дейност. С други учители създава социалдемократическа група. За това са поздравени с писмо от секретаря на РСДП в София Георги Бакалов. Околийският инспектор Попов уволнява бъдещия академик от работа.


През есента на 1897 г. Никола Михов заминава за Женева, където изучава история, биология и социология. Запознава се със световното изкуство. През май 1900 г. завършва Брюкселския университет с докторат по история на статистиката. След завръщането си в родината подава молба за работа в Дирекцията по статистика, но не го приемат. Тогава д-р Михов става учител по френски език във В. Търново, Габрово и София. Докато преподава в Габровската Априловска гимназия променя приетата методика за изучаване на чужди езици. Според него, в началото не трябва да се обръща голямо значение на граматиката. Главна роля има диалогът и думите на предметите. На големите ученици преподава политикономия. Държи сказки в читалището. Благодарение на неговите усилия се създава Градското музикално дружество „Струна“, където той е хорист и оркестрант. През 1905 г. е учител и в Първа мъжка гимназия в София.


От 1908 до 1912 г. е поканен от Пенчо Славейков за поддиректор на Народната библиотека и негов сътрудник. Когато големият поет е уволнен през 1911 г., Михов пише статия в негова защита и подава оставката си. Години след това отказва да заеме поста директор на Народната библиотека.


През това време Никола Михов продължава научните си търсения в библиотеките из България, посещава книжните хранилища в Гренобъл, Париж, Марсилия, Лондон, Брюксел, Берлин, Мюнхен и Петербург. Публикува статии, реферати, студии, с които започва научно-статистическата си дейност. Посвещава редица публикации на естествознанието през ХIХ в., на произхода на човека, стогодишнината на Ч. Дарвин, на Жан Батист де Ламарк и др. личности. Младият учен се убеждава, че без системно изградена библиография не е възможен напредък в науката, работата на учения става непосилно трудна и посвещава живота си на нея. Михов участва в Балканската война като офицер, а през Първата световна война е адютант на ген. Вазов, който му подарява сабя. След войните Михов се уволнява като щабен офицер.


Постъпва на работа във Варненската търговска камара. С малка финансова помощ от там заминава отново за чужбина, където остава 12 години. Знае добре няколко езика и какво могат да му дадат книгохранилищата в Мюнхен, Париж, Лондон в издирването на извори за историята на България. Успява да прегледа около 80 000 тома книги, периодични издания и справочници и собственоръчно прави извадки и описания на около 15 000 от тях, истински научен подвиг. Убеден е в правилото: „Нито една книга да не бъде цитирана от втора ръка“.


Докато е в Париж се среща с писателя Чудомир, който е командирован от Педагогическото училище в Казанлък, за да проучи как се преподава рисуване във френските средни училища. Свободното си време прекарва в „Лувъра“. Ето какво пише той: „Един ден в залите на Италианското възраждане чух, че недалеч от мене се говори по български. Нисък, набит човек, с очила и малка брада запознаваше две възрастни жени с картините. Поисках разрешение, присъединих се към малката група българи и останах удивен от познанията на този човек, който даваше такива подробности, такива сравнения, каквито аз, завършил Художествената академия и развил на държавен изпит тъкмо темата „Италианско възраждане“, се почувствах кръгъл невежа. Слушах неща, които не бях чел в „Историята на изкуствата“, нито пък професор Антон Митов бе споменал нещо за тях. Този човек беше академик Никола Михов, или „бачо Кольо“, както всички негови познати го наричаха. Казаха ми, че няколко дни подред ще посещава музея и ако обичам, мога да ги придружавам…“ Така всеки ден в следобедните часове Чудомир слуша „с отворена уста“ Никола Михов в известния музей и отново разглежда картините там. После тръгват из парижките улици, а Никола Михов отново разказва: „Ето, казва, виждате ли онази сивата къща насреща? На петия етаж, там, където на балкона е метната дреха, е живял като подпоручик Наполеон Бонапарт. В онази тясна уличка, където пък е спрял синият автобус, през времето на революцията е била една от барикадите“. Друг път ни показва старото дърво, под което обичал да почива Виктор Юго, запозна ни с историята на обелиска на пл. „Конкорд“ и неговото пренасяне, монтиране и пр. Много неща научих още от него, особено в областта на изкуствата“. Никола Михов с часове разказва на Чудомир за театър, опера и музика, писателят искрено му се възхищава. След време, се срещали в София, Чудомир го намирал в руския ресторант, поръчвали си макарони с доматен сос по италиански, които там се приготвяли чудесно. Никола Михов пиел горнобанска вода, а Чудомир – чаша червено вино. Говорели дълго за „големи неща“.


От 1936 до1957 г. с кратки прекъсвания Никола Михов работи в Свищов. По покана на първия ректор проф. Д. Бъров помага за изграждането на библиотеката на Висшето търговско училище „Д. А. Ценов“, в която оставя 17 тома научно-библиографско наследство. Днес тя носи неговото име. Особено значим е трудът му „Библиография на статиите в немската, английската, френската и италианската периодика върху Турция и България“. „Въпреки напредналата му възраст, той още вървеше с бодра крачка, а благородната му осанка и високо интелигентно лице, окръжено от патриахална брада, правеха впечатление на минувачите. Свищовлии почтено го поздравяваха“, разказва негов съвременник.


Постигнал успехи и уважение в чужбина през 1947 г. единодушно е избран за член на БАН, а пет години по късно е удостоен с орден „Кирил и Методий“, първа степен.


Академик Никола Михов не създава свое семейство, живее със сестра си. Изцяло е посветен на работата си, за която проф. Тодор Боров казва: „…Мъчно можем да повярваме, че е извършена от един единствен човек, неподкрепян почти от никого“. През целия си живот живее мизерно. Каквото му изпратели като финансова подкрепа от България, връщал обратно на държавата. Умира на 85 г.


В знак на признание към големия библиограф и енциклопедист Никола Михов през 1977 г. в с. Драганово е открит негов барелеф. В родния му град е издигнат бюст в градинката до сградата на читалище „Априлов-Палаузов“, улица носи неговото име.


От категорията

Валерия Велева: Честито! Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри и бетонира Борисов

-1448546816.jpg

Среднощният разговор на провъзгласилия се вече за бъдещ премиер Христо Иванов с ...

10 авг. 2020 | 18:27

Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

-1597041193.png

Тайните разговори между председателя на “Да, България” и човека на Маджо ...

12 авг. 2020 | 13:21

20 години от трагедията с руската подводница "Курск"

Подводницата "Курск"-1597240456.jpg

През 2018 г. Владимир Путин призна, че причината за гибелта на ...

12 авг. 2020 | 16:47

Джордж Фридман: Геополитиката на изборите в Беларус

-1454251001.jpg

Александър Лукашенко не желае да бъде подчинен нито на Русия, нито на Запада и ...

12 авг. 2020 | 15:29