Весела Василева

Тя е дъщеря на Григор Василев, адвокат, журналист, министър, политик от Демократическата партия

Мирела Костадинова: Александър Геров изписва малък албум със стихове посветени на Весела Василева

2631 | 10 май 2019 | 12:05

Василева оставя 124 стихотворения писани между 1935 и 1944 г. запазени от близките ѝ, но не събрани в отделна стихосбирка. Стиховете ѝ излизат от печат чак през 1981 г., редактор е Блага Димитрова, а предговора е на Петър Динеков

Весела Василева-1557479478.jpgАлександър Геров изписва малък албум със стихове посветени на Весела Василева. Снимки Национален литературен музей-1557479316.jpg-1557479278.jpg-1557479576.jpg-1557479264.jpg

Поетите Весела Василева и Александър Геров са родени в една година – 1919. Те преживяват заедно първите си младежки възторзи и трепети, първите написани свои стихотворения. Двамата са от поколението поети на 30 и 40 години – Ал. Вутимски, Богомил Райнов, Валери Петров, Веселин Ханчев, Иван Пейчев и други светли имена в литературата ни.

 

За своята приятелка от младостта Ал. Геров разказва: “Веднъж се бяхме събрали, за да я почетем, за да чуем нейните стихове. Художникът Найден Петков сподели отново истината, която преди толкова години беше сладка мъка за колцина от нас: „Тогава всички бяхме влюбени в нея“. В онова безкрайно далечно лято на 1937 г. Весела замина на летуване в Копривщица. А голобрадото момче с очила, каквото бях тогава, остана в малката къщица на „Цветна градина“, за да изпише един албум със стихове, посветени на Весела. Откъде ли го бях намерил този малък албум, тъмносин на цвят, с бели цветчета. Откъде ли бях намерил в себе си храбростта да препиша на първата страница една мисъл на Рихард Демел: „Такива стихове, моя мила, мога да ти съчиня три хиляди и повече, за един следобед само…“ Изпратих на Весела албума, пишехме си писма“.

 

Три от тях са поместени в томче с творбите на поетесата. Ето какво пише Весела Василева, която благодари за албума в писмото си от 25 август 1937 г.: „Стихотворенията ми харесаха – повечето от тях; ако тук-там нещо не ми е харесало, то е било заради някои технически недостатъци. Иначе всички са много живи, с остър хумор и оригинални идеи“.

 

По това време двамата са само на 18 години и топлото им и искрено приятелство личи във всеки техен ред.

 

След 45 г. тъмносиният албум с бели цветчета е отново в ръцете на Геров. Предава му го сестрата на поетесата – Ангелина, която го намира в домашните архиви. А Весела Василева отдавна не е между живите. Животът ù свършва на 24 години. Попада под гумите на военен камион във Виена, където пише доктората си „Бъдещото време в старобългарския език“.

 

Тя е дъщеря на Григор Василев, адвокат, журналист, министър, политик от Демократическата партия. Майката Мария Станишева има четири деца, а когато не се занимава с домакинство, дава уроци по пиано. Техният оживен дом е посещаван някога от общественици, учени и хора на изкуството. Художниците Никола Петров, Константин Щъркелов, Марио Жеков, Никола Танев, Гошка Дацов, Илия Бешков, писателите Христо Ясенов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Людмил Стоянов, Атанас Далчев, професорите Асен Златаров, Александър Балабанов и Димитър Михалчев. Това са само част от близките приятели на семейството.

 

Весела Василева започва да пише рано, първо публикува в списание „Първи стъпки“ свой детски разказ „Луни Еленчето“. От шестнадесетата си година тя вече привлича вниманието с творческите си пориви – статии, рецензии, разкази и предимно поезия. Нейни стихотворения се появяват в продължение на три години, буквално във всеки брой, на списание „Звън“, а по-късно участва и в редакционния екип. Печата също в сп. „Ученически подем“.

 

Тя учи в Първа софийска девическа гимназия, играе в театрални представления и в „Алианс франсез“, рецитра стихове – свои и чужди на български и чужди езици. На една вечер посветена на Хораций, тя рецитира наизуст на латински неговата ода „Издигнах паметник и от медта по-вечен…“. Дълбоко се увлича от Багряна, Далчев, Фурнаджиев, по Верхарн, Верлен, Бодлер и По. Чете много, учи руски, полски, сърбохърватски, немски, френски и английски. Свири на пиано, пее. Рисува, илюстрира свои впечатления от прочетеното в книгите. Пише за изложби, концерти и литературни въпроси.

 

Весела Василева обича приятелствата и сама привлича силно хората около себе си, увлича се в спорове. Завършва с отличие славянска филология в Софийски университет, а от там заминава за Виена, където подготвя за защита своя докторат. До нейната смърт на 6 януари 1944 г.

 

Тя оставя след себе си 124 стихотворения писани между 1935 и 1944 г. запазени от нейните близки, но те не са събрани в отделна стихосбирка. През 1959 г. Александър Геров се обръща към майка ù Мария Станишева, за да разбере какво се е случило с младежкото творчество на Весела Василева и няма ли възможност да се подберат от него стихотворения за една малка книжка. Тогава Геров научава от нея, че Петър Динеков и Блага Димитрова са проявили вече интерес към творчеството на Василева преди него. Дори публикуват един или два цикъла в сп. „Септември“, представят ги и на издателство „Български писател“ и Никола Фурнаджиев, но той не ги одобрил.

 

„Реших аз да се заема с тази работа. Поисках от майката на Весела Василева всички събрани ръкописи, прегледах ги най-внимателно и добросъвестно и подбрах тези, които са и хубави, и съвременни, и хуманистични, и прогресивни. Представих стихотворенията в изд. „Български писател“… От издателството не получих никакъв отговор, но разбрах, че моето предложение било отхвърлено, защото преди години др. Фурнаджиев бил чел вече ръкописите и ги отхвърлил. Дали въобще ги е чел и как ги е чел (може би както дявола чете евангелието) не знам, но аз реших да потърпя. Понякога търпението е майка на успеха. След известно време, вероятно поради преклонна възраст, Никола Фурнаджиев, беше прехвърлен в сп. „Септември“, а на негово място в издателството дойде Валери Петров, връстник на Весела Василева и така да се нарече мой приятел“ – пише Ал. Геров в писмо до ЦК на БКП, отдел „Агитация и пропаганда“, което се съхранява в Националния литературен музей.

 

След време Валери Петров и Ал Геров се срещат. Геров го пита:

 

- Не можа ли до сега да прегледаш стиховете?

 

- Прегледах ги, но не са хубави. Има смисъл да възстановяваме един забравен автор, ако творчеството му е изключително.

 

- Творчеството на Ал. Вутимски изключително ли е, та му издадохте стихосбирката?

 

- И с него не сме постъпили много добре като сме го издали.

 

- Ти казваш, че стиховете на Весела Василева не са хубави, но аз не казвам, че са хубави, даже премного хубави. А тъй като и ти и аз се споделяме до известна степен, то очевидно е, че един от двама ни не е прав; или ти или аз. Среден път тук не може да има…

 

Двамата така и не се разбират. В писмото си Геров моли ЦК на БКП сами да се запознаят със стихотворенията на Василева и да наредят на изд. „Български писател“ да издадат нежното ù творчество. Какво е станало, можем само да гадаем. Стиховете на Весела Василева излизат от печат чак през 1981 г. Един от съставителите е сестра ù Ангелина Василева, редактор е Блага Димитрова, а предговора е на Петър Динеков.

 


От категорията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

-1542196322.jpg

В този план тримата „големи“ Си, Путин и Тръмп са ситуационни партьори. И ...

1 апр. 2020 | 13:35

Синът на Сорос: Европейският съюз е на път да загуби Италия

Александър Сорос-1585736331.jpg

В същото време някои от най-авторитарните и екстремистки политически личности в ...

1 апр. 2020 | 13:16

Христо Стоянов: Открехнато писмо до тези, които не съществуват

Христо Стоянов: Отрекхнато писмо до тези, които не съществуват-1585736000.jpg

От днес нататък не ме смятайте за български писател. Смятайте ме за писател. ...

1 апр. 2020 | 13:11

Васил Василев: За едни 10 милиарда

-1559062008.jpg

И обратно, ако обществото се убеди, че парите се харчат благоразумно и ...

1 апр. 2020 | 11:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.