Дора Габе застава пред съда заради буквара и произхода си

Поетесата приема православието заради брака си с литературния критик Боян Пенев

Мирела Костадинова: Дора Габе застава пред съда заради буквара и произхода си

5671 | 28 септ. 2018 | 16:20

През 1937 г. Министерството на Народното просвещение в България одобрява учебник за основните училища. Трима рецензенти посочват за най-добър буквара на поетесата Дора Габе

 Дора Габе застава пред съда заради буквара и произхода си-1538140707.jpgМирела Костадинова: Дора Габе застава пред съда заради буквара и произхода си-1538140976.jpgДора Габе-1538135608.pngДора Габе-1538135583.png

Мирела Костадинова

 

През тази година се навършват 130 години от рождението на Дора Габе. Тя е най-милата детска поетеса, преводачка, редакторка, авторка на пътеписи, разкази, есеистична проза, импресии и статии. Първата ѝ поетична стихосбирка „Теменуги“ е написана в духа на модния за времето „сецисионен сантиментализъм“. Редактирана е от самият Пейо Яворов. Освен автор на стихотворения, тя създава и читанка, която я завежда на подсъдимата скамейка.

 

През 1937 г. Министерството на Народното просвещение в България одобрява учебник за основните училища. Назначени са трима рецензенти, които посочват за най-добър буквара на поетесата Дора Габе. В конкурса участват учители от цялата страна. Между тях е Правдолюбов, вероятно псевдоним на Димитър Георгиев, който е педагог и автор на няколко читанки. Този път книгата му за най-малките отпада от конкурса.

 

Скоро той се явява пред Тома Попвърбанов, председател на комисията по одобряване на учебниците и началник на основното образование. Заявява, че е извършено беззаконие.

 

Одобрен е и даден за печат букварът на еврейката Дора Габе. Съгласно правилника, тя не трябва да се допуска да участва в конкурса, поради произхода си. В него могат да участват само българи.

 

Дора Габе е дъщеря на руски евреи, преселени след гоненията им в Русия през 1894 г. Но тя е родена в Добруджа. Всъщност Правдолюбов се позовава на Закона за защита на държавата, който е бил в сила от януари 1924 г. до октомври 1944 г. Според него евреите не трябва да заемат държавни длъжности и по смисъла си той е антисеметистки.

 

Председателят на комисията уверява Правдолюбов, че поетесата Дора Габе е българска поданица и изключителна българка, в чиито патриотични чувства никой не се съмнява. Но Правдолюбов продължава да настоява, че с одобрението на този буквар и с разрешението да бъде отпечатан, Министерството е извършило закононарушение. Информира, че ще отнесе въпроса в съда. И наистина това се случило…

 

Тома Попвърбанов застава зад Дора Габе и защитава „превъзходствата на нейния буквар“. Обръщайки се към съдиите, добавя, че Дора Габе е съпруга на големия критик проф. Боян Пенев. А нейната сестра е съпруга на друг наш голям учен проф. Спиридон Казанджиев. Тези двама професори никога не са се съмнявали в патриотичните чувства на двете Габе, родени в България, където са отраснали и живеят.

 

„Смятам, обаче че Правдолюбов почувства в душата си неправдата, която защитаваше, подведен от грубите си егоистични интереси. Помолих съда да не уважи несправедливият му иск. Съдът отхвърли молбата му и Правдолюбов, струва ми се смутен и посрамен напусна съда“, разказва в спомените си Тома Попвърбанов, съхранени в Националния музей на образованието в Габрово.

 

Поетесата също си спомня случилото се в съда.

 

„ – Дора Габе, кажете от кой произход сте? – А точно тогава започнаха да говорят за произхода… И аз отговорих:

 

Ами дайте да изследваме кръвта на всички тука, за да видим кой от какъв произход е.

 

А съдията много сдържано извика:

 

Кажете от кой произход сте?

 

Аз отговорих:

 

Аз съм от еврейски произход, и то съвсем чист, без никаква примес. Баща ми е от рода на левитите. В целия негов род не е имало търговци, а само учители равини, хора, които имат чисто духовни интереси. …Но ако Добруджа не е българска, тогава и аз не съм българка. – И като казах това, съдията изведнъж слезе от мястото и извика към адвоката на ищеца: Стига! Стига толкоз! И спряха, и ме освободиха.

 

И когато излязох, беше тъмно. Усетих, че някой върви пред мен. Изведнъж той каза:

„Извинете! Искам да ви поздравя.“ Викам: „За какво?“ „За това, че бяхте много смела, че признахте, че сте еврейка.“ Викам: “Никога не съм отричала.“ „А ние с моите близки дойдохме да видим как ще се отречете.“ Стисна ми ръката и си отиде.“

 

Букварът на Дора Габе навлиза в програмите на училищата и малките българчета сричат по него. Самата поетеса пък приема православието заради брака си с литературния критик Боян Пенев.

 


От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


30 септ. 2018 | 10:03Повече от ясно е било ,че Правдолюбов се е засегнал ,че не е бил одобрен неговият учебник за децата ,поради което е предизвикал поетесата Дора Габе да се яви на съд !И днес не само децата но и учители и родители се възхища ване от нейната чудесна поезия,гордост за България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.