Елин Пелин не изпивал повече от три чаши вино, но пушел много.

Често го упреквали в гуляйджийство, но истината е, че той никога не прекалявал

Мирела Костадинова: Елин Пелин не изпивал повече от три чаши вино, но пушел много

2792 | 28 дек. 2018 | 13:06

Заедно със Змей Горянин си създали традиция веднъж седмично да се хранят само двамата извън домовете си

Елин Пелин не изпивал повече от три чаши вино, но пушел много.-1545995248.png-1545995376.png-1545995308.png-1545995286.png-1545995267.png

 

„Елин Пелин пиеше много малко бира и вино, а ракия в съвсем редки случаи, и то само сливова. На гроздовата ракия не можеше да търпи миризмата. Обичаше – когато е помръзнал или много изморен – да изпие чаша коняк“, разказва в спомените си „Завръщане“ Змей Горянин.

 

Двамата приятели често сядат на трапези в ресторанти, локали, банкети и тържества. Но авторът на „Гераците“ винаги знае мярката, която сам си е установил. Никой не можел да го накара да я изостави. На обяд почти никога не пиел аператив, както се правело по онова време от интелигенцията.

 

„На вечеря у тях пиехме вино само в празнични дни или когато имаше някакво особено лакомство (някой рядък дивеч). Тогава се отпушваше една бутилка от 750 грама вино и – ако я пресушавахме – когато си тръгнехме, Пелин идваше да ни изпрати, за да се поразведри“ - спомня си Змеят.

 

Когато често вечерят двамата приятели със семействата си в някоя кръчма изпивали заедно само половин литър вино. Пелинко не допивал обикновено последната чаша. А когато писателят имал добро настроение поръчвал още 200 грама. Най-често посещаваните кръчми били „Дълбок зимник“ и „Под липите“.

 

Змей Горянин и Елин Пелин са си създали традиция веднъж седмично да се хранят само двамата извън домовете си. Понякога с тях са и общи приятели. Ходят в „Червен рак“ и „Сердика“ на бул. „Дондуков“. Или пък в „Ашингер“ на „Раковски“.

 

„Никога не съм виждал Елин Пелин да изпие повече от три чаши вино – и третата пиеше бавно и продължително, когато бивахме някъде в тесен приятелски кръг и трябваше да седим до по-късно“, пише Змей Горянин.

 

Често го упреквали в гуляйджийство, но истината е, че той никога не прекалявал. Имал просто желание да прекара няколко часа сред забавни, весели и хубави хора. Със Змея ходят в приятеля си Владимир Цанов на гости, a там не се внасяли спиртни напитки.

 

Елин Пелин още от дете бил отвратен от пиянството. Бил много малък, четири- пет годишен, когато на улицата чул викове. Отишъл да види какво става. Насред пътя лежал мъж, правил отчаени опити да стане, но не го държели краката. Махленските деца му се подигравали и смеели. Човекът ругаел и се заканвал. От другия край на улицата се задала слабичка, съсухрена жена, облечена бедно. Мълчаливо тя помогнала на пияния да стане. Подкрепила го с ръка и го отвела към дома му.

 

Йото Варажията, баща на писателя, го повел за ръката и му разказал за вредата от алкохола. Когата малкият Димитър го запитал от какво е паднал този селянин и защо му се присмиват децата, баща му разказал покъртителна история, която дълги години го вълнувала. Каква е тази история, не се знае. „Оттогава не обичам пиянските работи и макар сега да знам, че алкохоликът е човек болен и че трябва да го съжаляваме, а не да го порицаваме, пак избягвам да дружа с такива хора… не ги осъждам, но ми е неприятно да бъда в компанията им“.

 

Дори по време на „Българан“, когато се събират в „Средна гора“ нямало гуляи, а „празници на веселата младост“. Пеели се възторжени песни, ехтял е жизнерадостен смях. На масата на българановците имало черни бутилки с вино, които често изпращали от другите маси почитатели на веселбите, но виното не е опивало никого до обезличаване. „Такива бяха нашите гуляи по времето на „Българан“. Е, случвало се е някой от компанията и да попрекали с пиенето, ама с мене не се е случвало! Един път, като че ли се бях понапил, но веднага изтрезнях, защото видях Ц. Т. (художникът проф. Цено Тодоров), който ужасно се беше напил! Не знам по какъв повод бяхме пили повече, но той беше толкова много пиян, че аз се уплаших и мигновено се оправих!... А знаеш ли, че от нея нощ Ц. не кусва никакво питие! Отказа се да пие и боза. Чел някъде, че тя съдържала алкохол и се отказал и от нея.“ - разказва Елин Пелин пред Змея.

 

Писателят, обаче пуши много. По две, а понякога повече от две кутии цигари на ден. След обилен обяд или вечеря пали някоя малка пура. Лула не пуши, нито ползва цигаре. „Лулата и цигарето се напълват с катрани и ужасно миришат! Не на тютюн, а на нещо друго, кой знае какво – но ми е много противно! Аз, като бяха на мода лулите, си бях купил една много хубава и скъпа лула, но не можах да се науча да пуша с нея. Само заради противната миризма на катрана… Понякога в кафенето Белковски като вземе да си чисти цигарето, аз си намирам работа и излизам“. Той никога не пуши на улицата. Не си взема от чужда кутия с цигари. Не пали цигара след цигара. Не разговаря с цигара в уста. Винаги си иска пепелник. „Аз, Змейо, повече пушех с ръцете си. Повече ръцете ми бяха свикнали да държат цигара. Толкова години съм пушил, наистина, но никога не съм поемал дима, никога не съм го вдишвал. Разбра ли защо ми беше по-леко да се откажа от пушене? Организмът ми не беше толкова свикнал с него.“

 

Наистина всички около Елин Пелин са изненадани, когато през 1940 г. той отказва цигарите. Не вярват, че той ще надвие тази си страст. Още първата му книга е кръстена от Александър Божинов „Пепел от цигарата ми“. На всики карикатури Пелинко е с цигара. Защо спира цигарите? Синът му Боби тъкмо завършил гимназия. „От пушенето няма никаква полза…Аз толкова години съм пушил, та я знам тази работа най-добре…“. Дали е убедил момчето си – не се знае. Но до края на живота си той не се докоснал до тютюна.

 

 

През 1940 г. той отказва цигарите и до края на живота си не запалва. „От пушенето няма никаква полза…Аз толкова години съм пушил, та я знам тази работа най-добре…“, казал писателят на сина си Боби

 


От категорията

Кънчо Стойчев: Как Борисов допусна мярката 60:40?! Тя е вредна и не работи

-1567490477.png

Нищо няма да бъде както беше. Най-важният щаб, който трябва да създадем, е ...

4 апр. 2020 | 13:29

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Ако спрем предпазните мерки, до края на април заразените с коронавирус у нас ще са над 1 милион души

-1520235630.jpg

Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят ...

4 апр. 2020 | 09:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Woldemars


28 дек. 2018 | 23:00Населението било щедро снабдявано с алкохол, любимо генетично оръжие на завоевателите, ако отново направим паралел с индианците.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.