Роден е в Пъндакли, днес Украйна на 3 май 1867 г. и е потомък на бесарабски българи

Мирела Костадинова: Политикът Александър Малинов прави коалиция с тези, които го унижават

6242 | 1 февр. 2019 | 14:49

Той е премиер на страна общо в пет правителства. Застава начело на държавата в най-тежката 1918 година, когато България губи Първата световна война

-1549025757.jpg-1549025784.jpgМария Луиза-1549025725.jpg-1549025586.jpgАлександър Малинов-1549025563.jpg

Александър Малинов е един от българските държавници, който изпраща на перона на гара Казичене на 3 октомври 1918 г. Фердинанд при абдикацията му. Той е поканен от двореца за кръстник на внучката му принцеса Мария-Луиза. За него принц Кирил разказвал, че е най-почтения човек, когото познавал. Съвременниците му свидетелстват, че бил тих, спокоен и се държал достолепно. Никога не повишавал тон и не се карал. Имал висок авторитет. Вземал проблемите на всеки човек присърце. Сериозният политик внушавал уважение и доверие в себе си. Добрината му била пословична.

 

Веднъж съпругата му пазарила едно шопкинче, 12-13 годишно, за слугинче в къщата им. Прибрал се вечерта Малинов, погледнал детето, разговорил се с него пред жена си и децата си. Разбрал, че е умно, но бедно. На другия ден го хванал за ръчичка, завел го в магазин за дрехи на улица „Търговска“. Облякъл го, обул го и записал в училище. Детето живеело и помагало в къщата на семейство Малинови. Само дето не го осиновили. Малинов колкото пари давал на своите си деца, толкова и на него. А, когато в София дошло братчето на момичето от село, за да види как живее сестра му в богатата къща, държавникът завел и него да го облече в нови дрехи.

 

Любопитен факт е, че Малинов е роден в Пъндакли, днес Украйна на 3 май 1867 г. и е потомък на бесарабски българи. Завършва Южнославянския пансион на Тодор Минков в Николаев и право в Киев. След идването му в България е адвокат, съдия и прокурор в Пловдив. След смъртта на Петко Каравелов става лидер на Демократическата партия. Малинов е премиер на страната общо в пет правителства. Най-успешно е първото му премиерстване, когато проявява своите дипломатически качества и спомага за обявяване Независимостта на България. Той застава начело на страната в най-тежката 1918 година, когато България губи Първата световна война. Малинов е начело на страната по време на Войнишкото въстание, което е потушено с много кръв.

 

През 1922 г. на път за Велико Търново, заедно с други видни политици, той е бит от оранжевата гвардия на БЗНС, брадата му е била оскубана и с него са се гаврили пред очите на тогавашния вътрешен министър Райко Даскалов.  В края на същата година несправедливо е обвинен за националната катастрофа и земеделците на Стамболйски го хвърлят в затвора. Освободен е веднага след като на власт идва правителството на проф. Александър Цанков.  През 1931 г. влиза в коалиция с БЗНС и отново за няколко месеца става министър-председател.

 

„Политическата кариера на Александър Малинов е изпълнена както с достойнство, като той застава начело на държавата в трудни и решителни моменти, така и накрая с падение, когато се съюзява с тези, които са го измъчвали и унижавали, за да влезе отново във властта. Прави промени в конституцията през 1911 г., които разрешават на царя да сключва тайни външнополитически споразумения. Затова е критикуван от много историци.

 

Придържа се към концепцията за неделимост на Македония и това забавя създаването на Балкканският съюз. Привърженик на Антантата той поставя личните си чувства на заден план и приема да воюва срещу Съглашението, защото  искат от него безусловна капитулация.

 

Регулира въпроса със Северна Добруджа. Вижда възхода и падението на българския национален идеал. Предотвратява окупацията на България от сърби и гърци при Солунското примирие. Когато го питат защо прави коалиция с тези, които са оскубали брадата му отговаря, че мисли с главата, а не с брадата си“ – разказа за Епицентър историкът Димитър Делчев.

 

Александър Малинов освен голям човек и политик обичал духовито да се шегува. В дома му се пиело много боза от просо. Самият той бил въздържател и не се докосвал до алкохол. Но се отбивал редовно в гостилницата „Червен рак“ при собственика ù Мориц Рац. Една вечер той казал:

 

- Господин Малинов, ако всичките ми клиенти са като Вас, да не пият, аз ще фалирам.

 

- Господин Рац, ако всички гостилничари са мошеници като вас, България ще фалира.

 

- Защо да съм мошеник? – разсърдил се Мориц Рац.

 

- Защото аз ви поръчах да ми донесете за моя рожден ден, в Министерския съвет, пълнен шаран с орехи, а вие ми го донесохте пълнен с кестени. Килото кестени струват един грош, килото орехи половин лев. Вие сте измамник над измамниците, но Ви обичаме и Ви пазим за кадем.

 

- Защо, защо ме пазите? – не разбирал Мориц Рац, който не знаел добре нито български, нито турски.

 

- Защото ела зло, че без теб по-зло. – разсмял се Малинов – Ти крадеш левове, а този, който ще заеме твоето място, ще краде наполеони. От година на година мошениците стават по-много и по-опитни, а ти си мил, хубав, весел мошеник… Дай сега на всички по една бира от мене. И да се спогодим. Аз ще държа една пълна чаша бира пред мене и ти няма да губиш. На масата ми винаги сядат хора, които пият за двама и трима. Значи аз ти водя клиентела.

 

Мориц Рац му казал тогава:

 

- Понеже никой досега не ми е правил честта да ме нарече мил, весел мошеник, занапред имаш безплатно пиене от мене, докато съм жив. И това ще завещая на синове и на внуци. Няма по приятно нещо за една хубава жена да я наречеш „ нежно, мило цвете“ и един умен, богат мъж – „мил и весел мошеник“. Ние, всички умни хора сме весели мошеници. И затова светът върви напред. Светът ще пропадне, ако всички се пишат праведници.

 

Александър Малинов умира по време на предизборно събрание в София на 20 март 1938 г. оставайки верен на политиката до последния си земен миг.


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Владимир Костов: Без мафията и мутрите! Нима? Кой? Къде? Как?

-1469249999.jpg

През почти вече век и половина „независима“ България, обществото ни – с ...

11 юли 2020 | 20:45

Проф. Здравко Попов: Макрон вижда зелената идеология като голям приоритет

-1587201971.jpg

Президентът на Института за публична политика напомня, че до края на мандата на ...

11 юли 2020 | 13:16