Проф. Харламби Тачев

Той въвежда и популяризира у нас старобългарската орнаментика в декоративното изкуство

Мирела Костадинова: Проф. Харламби Тачев изработва първия проект на Ботевата къща в Калофер

3574 | 14 юни 2019 | 13:06

Това е първият художник в България, който се занимава със стъклопис. Негово дело са част от стъклописите в аулата на ректората и парадния портал на Софийски университет. По негова идея е изработена и ректорската огърлица

Проф. Харламби Тачев -1560429493.jpg-1560429646.jpg-1560429863.jpg-1560429683.jpg

През 1908 г. проф. Харламби Тачев е поканен да представи проект на строящата се тогава Централна градска баня на София. Той прави фриз от многоцветна мозайка, който и до днес краси сградата. По негова идея също е изработена и фасадата на централните хали и портала на трамвайното депо. Създава украсата с мозайка, орнаментите и стенописите на Синодалната палата, както и фасадата на бившия богословски факултет.

 

Тачев първи у нас въвежда и популяризира старобългарската орнаментика в декоративното изкуство. Създава поздравителни адреси за юбилея на Марин Дринов, до стенографа Антон Безеншек, книжовника Никола Начов. Рисува адреси-отговори на тронните речи на монарха и поздравления до него. Твори адреси до короновани особи, до руския император, до румънския патриарх Мирон, до Уилям Гладстон при посещението му в България.

 

Тачев преподава в Рисувалното училище декоративно изкуство, българска орнаментика и стилознание. Води вечерни курсове, организирани от Търговско-индустриалната камара за фирмописци и бояджии. Представя множество изложби у нас и в чужбина по български мотиви и из българската история. Правил е проекти за интериори, за външна украса и фасади, за календари, дипломи, полици, рекламни етикети, акции, пощенски и фондови марки. Първите голямоформатни български марки са посветени на 25 годишнината от Шипченската епопея и са отпечатани през 1902 г. по негов проект.

 

Често е канен от съда като експерт при дела за фалшифициране на подписи върху документи. До нас са достигнали негови илюстрации, заглавки, винетки, публикации в областта на хералдиката. Негови са много от декоративните орнаменти и плетеници на храма „Ал. Невски“. Работи върху декорирането на църкви в Пловдив, Търново, Русе, Габрово, Варна.

 

Тачев е първият художник в България, който се занимава със стъклопис. По негов проект е изработен стъклопис за Централната пощенска палата, разрушен по време на бомбардировките. Същата е участта и на този в Министерство на финансите. Изпод ръката му се раждат част от стъклописите в аулата на ректората и парадния портал на Софийски университет. По негова идея е изработена и ректорската огърлица. Той прави реставрацията на мавзолея на Батенберг. По негови проекти са сечени монети. През 1935 г. неговия проект печели конкурс за герб на Габрово.

 

По време на Ботевите дни, които отбелязват 50 години от гибелта на поета, проф. Тачев създава украсата на Калофер. Започва също издирвания за къщата, в която е живял поета. Предложил на Калоферската община своите идеи за строеж на такава сграда, където да идват на поклонение хора от цяла България. Два пъти пропадат скиците за възстановяване на къщата, в която Ботев е прекарал детството си.

 

Защо Х. Тачев се е заел с къщата на Ботев? „Предполагам, че майка ми Параскева Тачева, която също беше художничка му е разказвала за родния си град Калофер. Може би тя е събудила у него интерес и към Ботевата къща. А може би той по начало си е имал чувство за историзъм. Съвсем млад, още гимназист, баща ми направил скица на къщата в Пловдив, където Вазов живял през 90-те години на миналия век. Скицата била публикувана в „Общински вестник“ и така сега може да се види как е изглеждал домът на Иван Вазов. Тогавашната сграда била съборена от собственика след земетресението през 1928 г.“, пише дъщеря му Тамара Тачева.

 

Затворените и сдържани калоферци го приемали за свой човек. В свое изложение до Калоферската община Тачев пише: „Още през 1926 г., когато бях в Калофер се породи у мене мисълта да издиря и узная рождената къща на великия революционер и поет Христо Ботев, макар да не знаех, че цял Калофер е бил опожарен през 1877 г. Мислех си поне по показанията на разни лица в Калофер и вън от него – съвременници на Христо Ботев или на баща му Ботю Петков – да се помъча да изработя проект за възстановяването ù“

 

Художникът започва своите издирвания. Няколко пъти се среща и разговаря с Никола Начев, виден калоферски общественик. Той познавал отчасти къщата, в която живеел Ботев, но подробности не помнел.

 

Разговаря с Ботевия четник Световидов, със стария шивач Георги Шипков, с Димитър Тошков, с Атанас Големанов, който бил ученик на Ботю Петков и по-късно на самия Ботев. Води разговори и с генерал Кирил Ботев, брат на поета.

 

„Вероятно уплахата и отчаянието от опожаряването на Калофер са въздействали силно върху хората, които след завръщането си са мислели за възстановяване на своите домове. Друг е въпросът, че Ботев е представен по-късно в големия си ръст…“, така разсъждавал Тачев през 30-те години на миналия век. Той продължавал търпеливо да събира сведения за Ботевата къща, да издирва близки и далечни съвременници.

 

Преди да скицира проектите Тачев се среща и с генерал Ботев. Той твърдял, че Христо се е родил в една от стаите на тогавашното мъжко училище. Тази стая била дадена от настоятелството на Ботю Петков. В нея той живял като ерген, но и след като минал под венчило. По-късно се преместил в къщата на някой си Хаджи Нестор. Дворното място било доста голямо. Семейството на Ботю Петков живеело там под наем. Къщата имала пет стаи.

 

След като провел разговорите и сверявал по няколко пъти сведенията, Тачев заключил: „Семейството на Ботев не е притежавало собствена къща в Калофер, а е живяло под наем. По силата на всички събрани свидетелства и щом се констатира, че от рождената къща не е останало нищо, заех се да изработя проект за възстановяване поне жилището, в което е живяло цялото Ботевото семейство, а също така проект и за онази къща, която се е намирала в сегашния Ботев парк.

 

Тачев подготвя два варианта, може би не е бил сигурен за верността на данните, събрани след толкова много години. Почти всички, с които разговарял, започвали с уговорката „доколкото си припомням…“. Вероятно Тачев е искал да даде възможност на Карловската община да избира коя от двете къщи да възстанови.

 

Нито за едната, нито за другата можело да се говори като за Ботевата къща. Когато са започнати проучванията и двете са били разрушени. Но представата за „Ботевата къща“ така завладяла Тачев, че той не могъл да намери по-добър израз. Имал силно желание да се издигне сграда, която да отговаря на истинската и да остане за бъдещите поколления като Ботевата къща.

 

Къде са проектите на Х. Тачев не е известно и до днес. Наследниците му след години, по молба на Градския съвет на Калофер изпращат оригиналните му скици, по които работи окончателните проекти. Но в сградата на съвета избухнал пожар и този път скиците на художника са унищожени. Синът на художника Звездомир Тачев успява да ги заснеме заедно с копия от изложението към проектите.


От категорията

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

-1500731418.jpg

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата в стил ...

25 септ. 2020 | 12:30

Вежди Рашидов – Буря в Хармония

Вежди Рашидов -1601058123.jpg

Вежди обитава друг космос – пространството на недосегаемото, което трябва да ...

25 септ. 2020 | 21:15

Най-голямата интрига на конгреса на БСП - ще овладее ли Нинова новия Национален съвет?

-1560672256.jpg

Ако мнозинство в пленума имат критици на Нинова, те като нищо ще оформят втори ...

25 септ. 2020 | 17:46