Четиристотин търновки отправят молби за помилването му

Четиристотин търновки отправят молби за помилването му

Мирела Костадинова: Тревненци паднали на колене щом пристигнал файтона с митрополит Климент

7935 | 14 дек. 2018 | 14:20

Той е един от противниците на Фердинанд, заловен е по нараждане на Стамболов. Срещу него е заведено дело за предателство и „насъскване“ народа към бунт против княза. Окръжният съд му дава доживотен затвор, заменен от апелативния съд с тригодишен

Четиристотин търновки отправят молби за помилването му-1544790607.png-1544790658.png-1544790638.png-1544790624.png

Името на Васил Друмев, с духовното име Климент, обикновено свързваме с първата ни повест „Нещастна фамилия“. Известно е, че той е митрополит на Търновската епархия и ректор на Петропавловската семинария до 1884 г. Два пъти е министър-председател на България, участва в Първото Велико народно събрание, както и в Учредителното народно събрание. Но почти неизвестно е, че неговото име се свързва с „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов. Една случка силно прави впечатление на автора, докато пише книгата.

 

Една неделя владиката Васил Друмев отишъл от Търново в Арбанаси. Пред църквата стояло окъсано момче, което чакало подаяния от богомолците. Баща му бил умрял наскоро. Поразговорили се с владиката. Минала и църковната служба. Тогава Васил Друмев предложил на момчето да тръгне с него. Майката не чакала много да я убеждават, защото била сама с шест деца на ръце. Осигурил му подслон, хляб, нови дрехи. Изучил го и момчето завършило висше юридическо училище в Русия. Минали години… Министър-председателят Стефан Стамболов не искал владиката Васил Друмев да се меси в политиката, а да си гледа църковната работа. В своя служба Друмев нарекъл Стамболов „русофоб“. Стигнало се до съд. Министър-председателят подал жалба за дело. Двама прокурори подред разглеждали делото, но не намерили нищо обидно и си подали оставката. Третият, който разглеждал делото, бил някогашното момче, което Васил Друмев приютил и изучил. Той не само потвърждава обвинението на Стамболов, но и изказва обвинения против своя благодетел. След тази случка Васил Друмев казал: „Българската история не помни такава явна неблагодарност!“ Проклел момчето (вече прокурор) да ослепее. След време това се случило…

 

Научил за тази пословична история, Алеко пише писмо на свой приятел в Търново, за да научи името на това момче, издигнало се до прокурор, но прекрачило границите на морала. Веднага получил отговор. Това е Ганю Чолаков от Церова кория. Той заслужено станал прототип на Бай Ганьо.

 

Неприятностите на Васил Друмев не спирали до тук. Той е един от противниците на Фердинанд. Принуден е да го посрещне в София през 1887 г. в качеството си на екзархийски наместник. Дръзва да му отправи предупреждение, че ако иска да бъде български владетел, трябва да се съобразява с чувствата и волята на българския народ.

 

През 1892 г. Фердинанд, за да улесни брака си, поискал да се измени чл. 38 от Конституцията, предвиждащ престолонаследникът да има източноправославно вероизповедание. Климент го порицал остро от църковния амвон. Той му отправил предупреждение за съдбата, която чака всеки, който погазва народните права и свободи.

 

По нареждане на Стамболов, няколко човека нахлули в митрополския дом. Един от слугите на Климент се опитал да защити господаря си, но бил уловен и хвърлен от чардака долу на земята, отгдето полумъртъв бил отнесен в градската болница. Климент извикал „Благочестиви християни! Грехът….“ Разбойниците с плесница запушили устата на невинния митрополит. Едни го дърпали за брадата, други - за мантията. Обявяват Климент за низвергнат от владишкия сан, повличат го по стълбите, качват го на файтон. Той успял само да произнесе: „Такава е благодарността на ония, които нямат вяра в Бога“. Към 11 часа го затворили в Петропавловския манастир над Лясковец. Завежда се дело против него за предателство и „насъскване“ народа към бунт против княза. При нагласен състав, Окръжният съд осъдил Климент на доживотен затвор, заменен от апелативния съд с тригодишен.

 

Както в Петропавловския, така и в Гложенския манастир (Тетевенско) Климент е подложен на суров режим. Това се случило през месец август, било горещо, а стражарите, които го пазели палели печки в стаята му, като не му позволявали да отваря прозорците. Нощно време пък го будели и питали: „Колко е часът, дядо владико?“ Обикновени хора от народа се катерели нощем по скалите, върху които са издигнати двата манастира, за да му донесат храна. Стамболовият режим така сковал в страх гражданите, че те, за да не попаднат под ударите му, придумват жените си да подадат молби за помилването на Климент.

 

Четиристотин търновки отправят молбите си. Но Стамболовият вестник „Свобода“ ги обругава с най-цинични думи и ги нарича „негови домашни приятелки“…

 

Климент е помилван малко преди падането на Стамболовия режим през 1894 г. Той обходил епархията си и посетил Трявна. Хората на малкото балканско градче, заедно с жените и децата, се стекли да посрещнат „народния мъченик“, както тогава всички наричали Климент. Начело със свещениците и хоругвите народът излязъл за срещата на 5 километра далече от града. Възседнали яки коне, селяните препускали напред по прашното шосе и съобщавали къде се намира пътуващият с файтон 53-годишен „старец“, митрополит Климент.

 

Очаквайки всеки момент да се чуе приближаващия файтон, тревненци пазели гробно мълчание. Децата говорели шепнешком, непрестанно заплашвани с пръст от учителите си. В един момент, без да се чуе шум, в един далечен завой на пътя се мярнал дългоочаквания файтон. „Иде“, проронили няколко човека. Настъпило гробно мълчание. Всички паднали на колене. Щом файтонът спрял, Климент слязъл от него и вдигнал ръка за благословия. Повечето от присъстващите се разплакали…

 

Васил Друмев отново седнал във файтона и шествието тръгнало към града. Още от първите къщи чак до черквата „Св. Георги“ до дома, в който Климент трябвало да пренощува, улиците били застлани с нови черги, които хората се надпреварвали да изнасят, той минал по тях. В църквата се отслужил молебен, след който Климент произнесъл реч за доброто на българския народ.


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Ди Цайт“: Новите блокади увеличават натиска върху българското правителство

-1596864984.jpg

Държавният глава Румен Радев, който подкрепя антиправителствените протести, ...

9 авг. 2020 | 10:53

Кеворк Кеворкян: Знаели да управляват. 5 часа по-късно - междинен послеслов /по коментари/

-1477587010.jpg

Всъщност, изхвърлянето на Христо върши добра работа – припомня ни, че ...

9 авг. 2020 | 09:25