Той е син на Венета Ботева от брака й с Дончо Стефанов Петров

Мирела Костадинова:Доведеният син на Ботев - Димитър Рашев, бил приятел с Иван Вазов и Мустафа Кемал

7434 | 11 ян. 2019 | 14:36

Кемал няколко пъти гостува на Рашев в дома му. Турският реформатор споделял идеите си за промени в Турция, които искал да се случат. Негодувал срещу старите традиции и предразсъдъци в родината си, положението на жената там, скрита зад фереджето

-1547210804.png-1547210792.pngДимитър Рашев е син на Венета Ботева от брака й с Дончо Стефанов Петров.-1547210769.png

Не с друг, а с Димитър Рашев обичал да се разхожда поета Иван Вазов до Семинарията. Минавали по „Патриарх Евтимий”, „Граф Игнатиев”, отбивали се в Борисовата градина. Говорели оживено за литература, спомняли си за Букурещ през бурното време, коментирали съвремени събития. Понякога спорели или се смеели. Щом стигнели Семинарията, поглеждали към Витоша, любували се и бавно се връщали. С тях водели малката дъщеря на Димитър Рашев – Венета, кръстена на баба си. Детето чуруликало около тях и не разбирало точно какво си говорят двамата мъже. Привечер обикаляли в Градската градина, прекосявали, спирали, поглеждали часовника на сградата на застрахователното дружество „Балкан” и си сверявали часовниците. Продължавали към центъра. Отбивали се в бирария „Батенберг”, за да се почерпят с халба бира. На момиченцето поръчвали кебапчета и лимонада. Не се застоявали дълго. До следващата им среща.

 

Сред приятелите на Рашев били Тодор Влайков, композиторът Добри Христов, авторът на „Мила Родино” Цветан Радославов и Христо Атанасов, учител по химия, също проф. Илия Янулов. Познавали се с Яворов. Димитър Рашев бил негов учител по руски език в гимназията „Александър І” в Пловдив.

 

Той обичал широко скроените хора, с богата култура. Ненавиждал некадърните, властолюбивите, ласкателите, парвенютата, самохвалковците и празнодумците. Не ценял човека по общественото му и социално положение, а по моженето и честността. Най-високо поставял онзи, който с труд изкарва прехраната си.

 

Димитър Рашев е изключителна личност, която историята ни несправедливо е загърбила. Името му като че ли е избледняло в кръга на именитите му роднини. Майка му Венета Ботева е съпруга на Христо Ботев. Сестра му Иванка пък е дъщерята на поета. А той самият е негов доведен син роден от брака на Венета Минчева Везирева и Дончо Стефанов Петров.

 

През целия си живот остава човек на честта, дълга и справедливостта. Роден е на 16 февруари 1865 г. във В. Търново. Повече от двадесет години прекарва в чужбина, а десетина години живее в различни градове на България.

 

Желязната ръка на майка му Венета не позволява на Димитър да се отклони от пътя на доброто, както по време на живота им във владишкия богат дом на нейния чичо Панарет, така и след това в годините на бедност. Десет годишното момче е толкова топло прието от поета, че когато веднъж тя му се карала, то се скрило зад гърба на Ботев. Революционерът му дава в детските ръце първите книжки – „Хитър Петър” и „Хитрият Бертолд” . Той му е и първият учител по български език. Нарича го постоянно „синко”. Обичал го не само заради Венета, но и заради заложбите на детето и желанието му за познание.

 

След румънското училище, което завършва, Димитър заминава за Русия. Учи в Николаевската реална гимназия, а после и в Киевската духовна семинария. Тук показва отлични знания по латински и френски език. Според едни източници е завършил семинария в Москва, а според други – в Одеса. Владиката Панарет искал Венетиния син да се отдаде на служба на църквата. Това пише и в завещанието си, в което отбелязва, че ако това стане ще получи известна сума пари. Но Димитър изменил на желанието на вуйчо си и не получил парите от завещанието. Годините в Русия му създават вкус към литературата.

 

Завръща се в Търново и е поканен за учител в богословското училище, но не прима това назначение. Венета също го подкрепя. Заминава за Белгия, за да следва отново. Записва се право, а се дипломира по политически и административни науки, защитава докторат.

 

Съдбата го връща отново в Търново. Владеел три чужди езика - руски, френски и румънски. С високото си образование е можел да заеме висок пост и да направи политическа кариера. Но възрожденският му дух го отблъсква от подобно деяние. И той, и майка му не одобряват политическите нрави и приспособяването към тях.

 

Димитър е среден на ръст, със здраво тяло, енергичен, емоционален. Спортува, има велосипед, с който обикаля околностите на Търново. Прави обиколки на страната с колелото и фотоапарат в ръка и запечатва българските природни красоти.

 

В Пловдив е назначен в мъжката гимназия, където преподава руски и френски език.

 

През учебната 1894-1895 г. е назначен за учител в мъжката гимназия в Търново. Учи децата на френски език. Като учител е строг, поощрява стремящите се към познание. Обръща внимание на облеклото на учениците си, на държанието им, на обноските в клас и извън училище. Не обича неподготвените, симулиращите, ленивите. Не се съобразява с рамките на учебната програма и иска учениците му да знаят повече. Като учител се държи достойно, не афшира близостта си с Ботев, но учи малчуганите на историческа памет. Не посещава колегиални вечери, но уважава всеки от учителите в школото.

 

Веднъж отишла в училище съпругата на Вл. Моллов, тогава министър на финансите. Тя имала син и твърдяла, че той знае добре френски език. С него се занимавала гувернантка. Изненадана била от слабия успех на детето си. Димитър Рашев изслушал дамата спокойно. После казал: „Моля, госпожо, можете ли да ми кажете наизуст баснята на Лафонтен за лисицата и гарвана?” „Не я знам” – отвърнала майката. „Е, и той не я знаеше, затова му писах двойка”, отговорил учителят Рашев. А тя навела глава и си отишла без нищо повече да каже.

В Търново той остава до края на 1899 г. Тогава е заставен да напусне града и да се премести във Видин.

 

По-късно в София е учител в Първа мъжка гимназия, след това и във Втора. С трудности и ипотека си купува къща. Сестра му Иванка Ботева го запознава с бъдещата му съпруга, с която двете са учили в Женева. Той е видял красивото младо момичето преди това на стълбището на министерство на Народното просвещение и останал изненадан. Тя е севлиевката Мария Въгленова. Завършила е Търновската девическа гимназия, педагогическия отдел и неин учител е известният Цани Гинчев. Ориентирана е към френския език и литературата. С добро възпитание, обличала се с вкус, имала изтънчени маниери. Работела като учителка. Той се грижил за нея, когато тя често боледувала.

 

През годините в столицата Димитър Рашев се запознава с Мустафа Кемал, реформаторът на Турция. Кога точно – не се знае, но това вероятно става докато Кемал е турски военен аташе в София. Двамата са свързани с чисто приятелство, придружено с разговори. Кемал няколко пъти гостува на Рашев в дома му. Литературните теми, които ги свързват на чаша кафе или на вечеря, траят часове. Кемал разказвал за любимите си френските писатели. В тези разговори споделял за переспективите, за преобразувания в Турция и смелите реформи, които искал да се случат. Негодувал срещу старите традиции и предразсъдъци в родината си, положението на жената там, скрита зад фереджето. В тези разговори Димитър Рашев твърдял, че преобразуването и реформите в Турция непремено трябва да бъдат свързани с високо образование. Мечтите на Мустафа Кемал се сбъдват. През 1923 г. той става президент. Стъпка по стъпка започва да прави своите реформи.

 

Годините се нижели. Първо умира сестрата на Рашев – Иванка. А после и съпругата му Мария. Загубата на двете жени го съкрушава. Но трябва да се държи и да теши майка си, децата и тъща си. След тежката загуба Венета Ботева идва при него и двете му деца. Ту живеела в София, ту във Велико Търново. Другата баба от Севлиево била много възрастна и трудно пътувала.

 

Към майка си Димитър Рашев изпитвал внушителна покорност и уважение. Обичал я дълбоко и я щадял. Обичал да говори с нея и да си спомнят за живота в Румъния, за нелеките години в Търново, но най-много за обичаната от двамата Иванка.

 

Един ден на вратата се позвънило. Двама непознати мъже искали среща с Рашев. Поканени били в гостната. След минути Рашев излязал сърдит и раздразнен от стаята, а гостите набързо си отишли. Те искали да купят прощалното писмо на Ботев до Венета. А тя никога не се разделяла с него. С гняв Димитър отказал голямата сума предложена му от единия, който бил чужденец колекционер, а другият бил българин. Димитър дълго си мислел как нашенецът за паница леща бил готов да продаде честта и достойнството на българина.

Дори, когато Венета е на смъртен одър, с мозъчен кръвоизлив, в търновската си къща, унасяща се в сън, питала комшийките: „Дойде ли Димитър? Защо се бави Димитър?”. Стискала зъби докато пристигне синът й от София. После с очи му показала къде се намира прощалното писмо на Ботев от „Радецки” и след като Димитър го прибрал в джоба си, а тя с усилие му казала къде да го даде, обърнала се към стената и издъхнала.

 

Въпреки земните си теглила и бедност, Венета успява да възпита и изучи един истински българин. С човешки добродетели. Аристократ по дух. Родолюбив. И честен - във всичко, което прави. Той умира на 27 ноември 1935 г. в София.

 

 

 

 

 

 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Владимир Костов: Без мафията и мутрите! Нима? Кой? Къде? Как?

-1469249999.jpg

През почти вече век и половина „независима“ България, обществото ни – с ...

11 юли 2020 | 20:45

Проф. Здравко Попов: Макрон вижда зелената идеология като голям приоритет

-1587201971.jpg

Президентът на Института за публична политика напомня, че до края на мандата на ...

11 юли 2020 | 13:16