"Заветът на Св. Йоан Рилски Чудотворец" - духовен водач на българите в дебрите на забравата

"Нашият дом е България" се превръща в пътеводна светлина в едно тъмно време, в бурни времена на страх и болест

"Заветът на Св. Йоан Рилски Чудотворец" - духовен водач на българите в дебрите на забравата

5933 | 26 март 2020 | 13:51

Филмите на младия архитект Пламен Мирянов за Българската азбука, за Пайсий, за Св. Йоан Рилски, за Опълченците на Шипка, за Белоградчишките скали са извор на национално самочувствие, което ни е съхранила в хилядолетията като народ с традиции и култура.

"Заветът на Св. Йоан Рилски Чудотворец" - духовен водач на българите в дебрите на забравата-1585229005.jpgКадър: Завет на Св. Йоан Рилски Чудотворец-1585224814.pngКадър-1585224778.png

Филмите на младия архитект Пламен Мирянов за Българската азбука, за отец Пайсий, за Св. Йоан Рилски, за Седемте рилски езера, за Опълченците на Шипка, за Белоградчишките скали и уханието на Българската роза са извор на национално самочувствие, преклонение пред величавата ни история, която ни е съхранила в хилядолетията като народ с традиции и култура.

В тези дни, когато страхът от глобалното зло, което надвисна над човечеството, нека да се обърнем към тези магически кадри - там ще намерим и упование, и сила, и мъдрост. За да се убедим, че при всички изпитания българският народ намира онази живителна енергия, която го държи изправен.

 

Вижте тези филми.

Днес ви предлагаме поетичната импресия за Рилския чудотворец.

 

Неслучайно младият архитект Пламен Мирянов избира да екранизира а Счита се, че макар и не толкова популярен, средновековният текст е уникален документ, чието място в духовен и верови аспект е до Паисиевата история - мерило за националното ни самосъзнание.

 

Заветът има четири познати преписа, които нашето духовенство приема за автентични. Единият се намира в библиотеката на Рилския манастир и е изложен в постоянната експозиция на музея му, вторият, направен от монах Касиан, е датиран 1860 г. и се съхранява в Националната библиотека, третият е дело на Неофит Рилски (ок.1793-1881), а четвъртият е по-късен и е редактиран езиково. Последните два преписа се намират в сбирката на Етнографския музей в София.

 

Всичко това затвърждава особеното място на "Заветът на Св. Иван Рилски" сред видеата на Пламен Мирянов-син, обвити под мотото "Нашият дом е България".

 

Краткият филм, чийто режисьор е именно Мирянов, е заснет в Рилската обител и околностите, като акцентът пада върху природната красота и уникалност на мястото. Пасторалните пейзажи, заснети в края на лятото и началото на есента, преобладават. Целта на видеото е да възвеличае родните географски особености в познатото като свещенно място - манастирът в Рила планина. А гласът зад кадър, цитиращ цели пасажи от "Заветът" подсилва чувството за съкралност, както на деанията на отеца, така и на обителта. 

"Аз, смиреният и грешен Иван, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди. И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко - не аз, а Христовата сила, която е в мене - защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва."

Текстът се разгръща с цитати от Библията, за да подчертае светостта на делото на духовника. Първо, преподобният светец завещава на следовниците си да пазят светата вяра “непорочно, несмесвайки я с никакви злославия” и да спазват това, което са научили от него. Тук се преплита с посланието на Мирянов-син в съвременен аспект - да се пази историята, миналото неопетнено, чисто и свято.

Втори завет – да се пазят от “змията на сребролюбието, защото сребролюбието е корен на всички злини”, по думите на апостола. Мирянов изповядва и тази философия чрез делото си, наречено "Нашият дом е България", той се превръща в своеобразен духовен водач на българите в дебрите на забравата, в тъмнината по пътя към възвръщане на българщината.

 

Невероятната способност на Мирянов да вплита природа и история проличава и в това видео. Ставаме свидетели на величави гледки, снимани от високо и на минималистични кадри, подсилващи ефекта на въздействието. И тук планината символизира мистичност, отзвук на едни тъмни времена, озарени единствено от правата вяра. 

 

"Нашият дом е България" се превръща в пътеводна светлина в едно тъмно време, в бурни времена на страх и болест. Преживяванията на лирическия герой ни връщат в миналото, за да оттекнат в бъдещето и влеят оптимизъм и светлина в днешния ден.Завет на Св. Йоан Рилски Чудотворец

Филмите на младия архитект Пламен Мирянов за Българската азбука, за Пайсий, за Св. Йоан Рилски, за Опълченците на Шипка, за Белоградчишките скали са извор на национално самочувствие, което ни е съхранила в хилядолетията като народ с традиции и култура.

От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


26 март 2020 | 22:35Навременен филм! Всъщност при нас българите всичко става навреме.... само дето не ни се вярва!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.