"Заветът на Св. Йоан Рилски Чудотворец" - духовен водач на българите в дебрите на забравата

"Нашият дом е България" се превръща в пътеводна светлина в едно тъмно време, в бурни времена на страх и болест

"Заветът на Св. Йоан Рилски Чудотворец" - духовен водач на българите в дебрите на забравата

11721 | 26 март 2020 | 13:51

Филмите на младия архитект Пламен Мирянов за Българската азбука, за Пайсий, за Св. Йоан Рилски, за Опълченците на Шипка, за Белоградчишките скали са извор на национално самочувствие, което ни е съхранила в хилядолетията като народ с традиции и култура.

"Заветът на Св. Йоан Рилски Чудотворец" - духовен водач на българите в дебрите на забравата-1585229005.jpgКадър: Завет на Св. Йоан Рилски Чудотворец-1585224814.pngКадър-1585224778.png

Филмите на младия архитект Пламен Мирянов за Българската азбука, за отец Пайсий, за Св. Йоан Рилски, за Седемте рилски езера, за Опълченците на Шипка, за Белоградчишките скали и уханието на Българската роза са извор на национално самочувствие, преклонение пред величавата ни история, която ни е съхранила в хилядолетията като народ с традиции и култура.

В тези дни, когато страхът от глобалното зло, което надвисна над човечеството, нека да се обърнем към тези магически кадри - там ще намерим и упование, и сила, и мъдрост. За да се убедим, че при всички изпитания българският народ намира онази живителна енергия, която го държи изправен.

 

Вижте тези филми.

Днес ви предлагаме поетичната импресия за Рилския чудотворец.

 

Неслучайно младият архитект Пламен Мирянов избира да екранизира а Счита се, че макар и не толкова популярен, средновековният текст е уникален документ, чието място в духовен и верови аспект е до Паисиевата история - мерило за националното ни самосъзнание.

 

Заветът има четири познати преписа, които нашето духовенство приема за автентични. Единият се намира в библиотеката на Рилския манастир и е изложен в постоянната експозиция на музея му, вторият, направен от монах Касиан, е датиран 1860 г. и се съхранява в Националната библиотека, третият е дело на Неофит Рилски (ок.1793-1881), а четвъртият е по-късен и е редактиран езиково. Последните два преписа се намират в сбирката на Етнографския музей в София.

 

Всичко това затвърждава особеното място на "Заветът на Св. Иван Рилски" сред видеата на Пламен Мирянов-син, обвити под мотото "Нашият дом е България".

 

Краткият филм, чийто режисьор е именно Мирянов, е заснет в Рилската обител и околностите, като акцентът пада върху природната красота и уникалност на мястото. Пасторалните пейзажи, заснети в края на лятото и началото на есента, преобладават. Целта на видеото е да възвеличае родните географски особености в познатото като свещенно място - манастирът в Рила планина. А гласът зад кадър, цитиращ цели пасажи от "Заветът" подсилва чувството за съкралност, както на деанията на отеца, така и на обителта. 

"Аз, смиреният и грешен Иван, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди. И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко - не аз, а Христовата сила, която е в мене - защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва."

Текстът се разгръща с цитати от Библията, за да подчертае светостта на делото на духовника. Първо, преподобният светец завещава на следовниците си да пазят светата вяра “непорочно, несмесвайки я с никакви злославия” и да спазват това, което са научили от него. Тук се преплита с посланието на Мирянов-син в съвременен аспект - да се пази историята, миналото неопетнено, чисто и свято.

Втори завет – да се пазят от “змията на сребролюбието, защото сребролюбието е корен на всички злини”, по думите на апостола. Мирянов изповядва и тази философия чрез делото си, наречено "Нашият дом е България", той се превръща в своеобразен духовен водач на българите в дебрите на забравата, в тъмнината по пътя към възвръщане на българщината.

 

Невероятната способност на Мирянов да вплита природа и история проличава и в това видео. Ставаме свидетели на величави гледки, снимани от високо и на минималистични кадри, подсилващи ефекта на въздействието. И тук планината символизира мистичност, отзвук на едни тъмни времена, озарени единствено от правата вяра. 

 

"Нашият дом е България" се превръща в пътеводна светлина в едно тъмно време, в бурни времена на страх и болест. Преживяванията на лирическия герой ни връщат в миналото, за да оттекнат в бъдещето и влеят оптимизъм и светлина в днешния ден.Завет на Св. Йоан Рилски Чудотворец

Филмите на младия архитект Пламен Мирянов за Българската азбука, за Пайсий, за Св. Йоан Рилски, за Опълченците на Шипка, за Белоградчишките скали са извор на национално самочувствие, което ни е съхранила в хилядолетията като народ с традиции и култура.

От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32