"Магията на Българската роза"

Във времената на социална изолация, нека се потопим в света на нежността и красотата на Розовата долина

"Магията на Българската роза" - един свещен ритуал, съхранил националните традиции (Видео)

1734 | 30 март 2020 | 13:15

10-минутното видео на арх. Пламен Мирянов е една магия, преживяване, което те изважда от настоящето и те пренася в една друга действителност, в една мистична традиция на българите, утвърдена от столетия


С настъпването на пролетта и възраждането на природата обръщаме поглед към богатата флора на нашата страна и, разбира се, към символът на България - маслодайната роза. 

 

Във времената на социална изолация и предизвикателства, пред които сме изправени, нека се потопим в света на нежността и красотата на Розовата долина чрез късометражния филм на арх. Пламен Мирянов - "Магията на Българската роза". Една продукция пълна с оптимизъм, смиреност и трудолюбие. 

 

Филмът, чийто режисьор е Мирянов-син, спечели голямата награда на журито на​ ​“На източния бряг на Европа” – международен тур филм фест, който се проведе във Велико Търново преди няколко месеца. Международното признание на лентата само затвърждава целите на екипа - издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура.

 

И наистина 10-минутното видео е една магия, преживяване, което те изважда от настоящето и те пренася в една друга действителност, в една мистична традиция на българите, утвърдена от столетия. 

 

Мирянов акцентира върху връзката между поколенията, предаването на традициите и приемствеността между млади и стари. Филмът препредава един ритуал, наситен с мистика, които се повтаря всяка пролет, носещ жизнеността на новото, на възраждащата се природа и красотата на българската маслодайна роза. 

 

Кадрите представляват една приказка, наситена с народни елементи - от подготовката и мотива с преобличането, типичен за народната сказка, през свещенното действие на розобера и обединването на цялата общност до ритуала по обработката на цвета. Действията представляват  вълшебен кръговрат - от изгрева на слънцето до изгрева на луната, отразяващи общия труд, веселие и закачки на фона на едни от най-популярните народни песни, сред които "Лале ли си, зюмбюл ли си" и други.

 

Типично за народната традиция розоберът е представен като свещеннодействие. Вплетени са и символите на пролетта - птиците, както и цветовете на българщината - бяло червено и зелено. 

 

По невероятен начин кадрите се разгръщат, за да стигнат до куминацията, където е представена и самата технология на обработка на продукта - тайна, известна на неколцина казанлъкчани. Цялостната атмосфера е празнична, наситена с мистика. Това чувство е подсилено и чрез образите на християнските символи - иконите и олтара на църквата. Така, народните ритуали се вплитат в християнските ценности, което прави картината по-пълна, а розоберът се представя като свещенно дело. Всички изброени мотиви подсилват въздействието на видеото, поставяйки го в едно безвремие, което е сякаш вечно. 

 

Късометражният филм на арх. Пламен Мирянов може да се определи като магия, неслучайно този дума се съдържа и в заглавието. За младежа традицията е символ на живота, на българския дух. "Магията на българската роза" подтиква към възвръщане към родното, към традициите и християнските ценности. А самия розов цвят е божествен дар, който ние, българите, трябва да ценим и носим с достойнство. 

 


Магията на Българската роза [Official 4K Video] from Plamen Miryanov on Vimeo.


Магията на Българската роза (Видео)

10-минутното видео на арх. Пламен Мирянов е една магия, преживяване, което те изважда от настоящето и те пренася в една друга действителност, в една мистична традиция на българите, утвърдена от столетия

От категорията

Проф. Димитър Иванов: Камбаната бие!

Проф. Димитър Иванов-1554992875.jpg

Единствената нова възможност ГЕРБ отново да управлява, е да получи подкрепа от ...

31 май 2020 | 17:07

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

The Hill: В новата Студена война, САЩ и Русия може да са съюзници срещу Китай

-1535015641.jpg

Новата студена война няма да е като предишната. За разлика от Китай, Съветският ...

1 юни 2020 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.