"Полет с балон над Белоградчишките скали"

История и природа се преплитат, за да донесат висша форма на визуален екстаз на зрителя

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

4389 | 3 апр. 2020 | 15:43

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва въздействащата сила на народната песен и традиционния български танц, за да затвърди въздействието. А резултатът е един необикновен и иновативен поглед към прочутия скален феномен


"Нашият дом е България" - порталът към света на родното, природните красоти и народните ритми, мястото извън пределите на големия страх на деня - заразата с коронавирус. Едно онлайн кътче, което ни разхожда из цяла България по един неверотно интригуващ начин, чрез погледа от високо, чрез музиката, чрез хорото, чрез нашенските традиции и обичаи.

 

Нека излезем извън изолацията и да погледнем света през погледа на чудака-родолюбец арх. Пламен Мирянов. Днес ви каним на разходка, макар и виртуална, до едно от най-красивите кътчета у нас - Белоградчишките скали. 

 

Перлата на Северозапада образува ивица с приблизителни дължина 30 км и ширина до 3 км, включена между връх Ведерник, намиращ се в планинския рид Ведерник, и околностите на село Белотинци.

 

Скалите са обявени за природна забележителност през 1949 г. Включени са в списъка на Стоте национални туристически обекта и отговарят на високите изисквания на ЮНЕСКО, като са включени в т.нар. индикативен списък.

Всичко това е една впечатляваща визитка на мястото, но не може да предаде емоцията, вложена във видеото на Мирянов със скромното заглавие - "Полет с балони над Белоградчишките скали". 

 

Краткият филм на младия архитект е сниман през май 2016 г., когато проектът "Нашият дом е България" е все още в зародиш. И това не е никак случайно - невъзможно е да се подмине с лека ръка този природен феномен. Ето защо Мирянов-син отделя заслуженото му внимание, заснемайки го в началото на кампанията си. 

 

Красивите кадри от първите свободни полети над Белоградчишките скали са събрани в кратко, но спиращо дъха видео. Акцентът и тук пада върху природната картина по изгрев, когато два балона се издигат ​над крепостта „Калето“, за да покажат невероятните скални образувания в пълния им блясък. 

 

Видеото е малко по-специално от останалите и поради факта, че дава възможност на възпитаниците от Дома за деца, лишени​ ​от родителска грижа „Надежда“ да са сред първите, които да се насладят на уникалната гледка. Реакциите на възхита на младежите са претворени в кадрите в началото на самото видео. 

 

Фонът на лентата също е обичаен за родолюбивите проекти на Мирянов - гайди извиват глас в ритъма на народната песен "Ела ми, ела, юначе", а проектът завършва с кръшно хоро в северозападен стил сред китната природа на Белоградчишката околност. 

 

Ставаме свидетели и на спиращи дъха пейзажи, на които лесно могат да се различат емблематичните за региона скали, носещи названия като "Ученичката", "Момина скала", "Конникът" и "Камилите".

 

Легендите разказват за храбри юнаци, ненагледни девойки и сладкодумни пастири, обитавали тези места преди столетия. Тук история и природа се преплитат, за да донесат висша форма на визуален екстаз на зрителя.

 

Природният феномен е една неверотна смесица от сказки и традиции, полагаща основите на българския национален дух в Северозападния регион. 

 

"Полет с балон над Белоградчишките скали" дава друга перспектива на света, пренася зрителя в отминали времена, наститени с притчи и легенди. Природната картина, недокосната от човешка ръка в продължение на хилядолетия, пък нашепва историята на времето и кръговратът на живота.

 

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Мирянов умело използва въздействащата сила на народната песен и традиционния български танц, за да затвърди това въздействие.

А резултатът е един необикновен и иновативен поглед към прочутия скален феномен. 


Полет с балони над Белоградчишки скали from Plamen Miryanov on Vimeo.


"Полет с балон над Блоградчишките скали"

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва въздействащата сила на народната песен и традиционния български танц, за да затвърди въздействието. А резултатът е един необикновен и иновативен поглед към прочутия скален феномен

От категорията

Проф. Димитър Иванов: Камбаната бие!

Проф. Димитър Иванов-1554992875.jpg

Единствената нова възможност ГЕРБ отново да управлява, е да получи подкрепа от ...

31 май 2020 | 17:07

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

The Hill: В новата Студена война, САЩ и Русия може да са съюзници срещу Китай

-1535015641.jpg

Новата студена война няма да е като предишната. За разлика от Китай, Съветският ...

1 юни 2020 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Петков


4 апр. 2020 | 11:58Полетът с балон е рискован. Предлагам от Артекс да ми проектират един асансьор за индивидуално ползване до скалите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.