"Духът на знамето"

Видеото на арх. Пламен Мирянов е едно неповторимо пътешествие обединяващо история и природа в едно неразривно цяло.

"Духът на знамето", заредено от Роженския събор и силата на Седемте Рилски езера, отиде при хората

1999 | 9 апр. 2020 | 12:35

Уверен в свещенния характер на българското знаме, Мирянов не позволява то да бъде забравено до следващия празник. Вдъхновеният младеж превръща 300-метровия трибагреник в 11 000 знамена

"Духът на знамето"
-1586424338.png"Духът на знамето"-1586424189.png"Духът на знамето"-1586424170.png

"Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини" е казал революционерът Георги Раковски. И е бил прав! Ако мога да перифразирам цитата днес, той може би би звучал така: "Патриотизмът е добродетелта, която ще спаси света" - нещо, на което ставаме свидетели в актуалната обстановка на епидемия: единението около каузата, сплотяването на нацията пред общата заплаха, борбата, породена от инстинкта за самосъхранение и вярата в бъдещето, в идните поколения, в просперитета на хората, обединени като един, като един народ.

 

Днес ви каним на виртуална разходка из прекрасните кътчета на родината с видеото "Духът на знамето" на арх. Пламен Мирянов - едно неповторимо пътешествие обединяващо история и природа в едно неразривно цяло. 

 

Знамето е символът на победата, на нацията, на цялостта, на сплотеността. То е давало сила на предците ни във всяка една битка и никога не е пленявано от врага. Духът от своя страна е невидим, не може да се пипне, но може да се усети, той е свързан с християнските ценности и вярата в религията. "Духът на знамето" е мяра за принадлежност, нематериалното измерение на свободата, носещо частица от миналото и надеждата за бъдещето. 

 

Късометражният филм, чийто режисьор отново е арх.Мирянов-син, е посветено на каузата за възвеличаване на родното и обединяване на българите. 6-минутното видео разказва историята на знамето от Роженския събор, което "извървява" пътя до Седемте рилски езера и заредено с божествената енергия на мястото "отива" при хората, за да им отдаде частица от същността си. 

 

Първоначално невижданият досега флаг с размер над 300-метра е изработен за събора навръх Рожен, където хиляди родолюбци се събират ежегодно, вият се кръшни хора, пеят се български народни песни, а музиката на стотици гайди изпълва въздуха под взора единствено на самия Бог. 

 

"Културата, традициите и славните моменти от историята са здравата основа, на която да стъпим като народ. Това, което ни обединява, свързва и ни прави силни! А знамето, то е символ на победата!", смята Мирянов-син, вплитайки тази своя идея в ядрото на филма си.

 

Но той не спира дотук! Уверен в свещенния характер на българското знаме, младият Мирянов не позволява то да бъде забравено до следващия празник. Вдъхновеният младеж превръща трибагреника в 11 000 знамена, давайки му нов живот, за да се прероди с още по-голяма сила в ръцете на хиляди българи на фестивала "Дни на българския фолклор в София" навръх Деня на независимостта, а кадрите показват вълнението на деца и тийнейджъри, отнасящи в дома си частица от нашата история. 

 

"Духът на знамето" е едно от най-въздействащите видеа на младия архитект, чиято кауза е заложена в кампанията "Нашият дом е България". Мирянов-син влага сърцето си във всеки детайл, а готовият продукт увлича хиляди, печелейки ги завинаги за смисленото дело по издигане на българщината в култ, увековечаване на традициите, фолклора и културата на България. 

Вижте го!

 

 


Духът на знамето / The spirit of the Flag from Plamen Miryanov on Vimeo.


"Духът на знамето"

Уверен в свещенния характер на българското знаме, Мирянов не позволява то да бъде забравено до следващия празник. Вдъхновеният младеж превръща 300-метровия трибагреник в 11 000 знамена

От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34