Евангелието на Лука, Глава 23

Идеята на режисьора арх. Пламен Мирянов е да представи картини от живота на Спасителя от последните му земни дни

Филм по Евангелието на Лука вплита библейски цитати със сцени от момента на Разпятието (Видео)

1586 | 24 апр. 2020 | 08:39

Видеото е своеобразен предшественик на по-рано заснетия късометражен филм „Възкресение”. Двата клипа са част от представата на Мирянов за мощта на вярата, непреходността на религията, могъществото на Бога и безприкословната Му любов към човека


Христос Воскресе! Светлината на неговата победа над смъртта вече осветява домовете и сърцата ни, а радостта от благото дело усилва вярата във безкористната и жертвоготовна Божия любов към човека!

 

На Светли петък, ден преди Втората Пасха, ще ви запознаем с автентичния библейски текст на част от Евангелието от Лука чрез поредния филм на арх. Пламен Мирянов.

 

Видеото на ревностния християнин е заснето на Разпети Петък т.г. Кадрите са иносказателни, с вплетени иконични елементи. А текстът е по Глава 23 от Евангелието на Лука.

 

Евангелието на Лука е едно от четирите евангелия в Библията и е третата книга в Новия завет. Авторът на това евангелие, Лука, е бил сътрудник на апостол Павел и също и автор на книгата Деяния на апостолите. Евангелието на Лука е конкретно адресирано до лице на име Теофил и е фокусирано върху целия живот на Исус Христос от Неговото раждане и служение до разпятието и възкресението Му. За целите на видеото си обаче Мирянов се концентрира само върху Глава 23, която разказва важни подробности за процеса, разпятието и възкресението на Исус Христос.

 

Идеята на режисьора е да представи картини от живота на Спасителя от последните му земни дни. Мирянов вплита библейските събития с изображения на сцени от момента на Разпятието. Плътният, наситен с емоция глас на Мирянов зад кадър пък мощно подсилва въздействието.

Като идеолог и режисьор на видеото, наречено простичко „Евангелие на Лука, Глава 23” Мирянов-син набляга на поучителния характер на текста, на жестоките последствия от неверието на хората, на святата кауза на Спасителя и нейното изпълнение. Мирянов разчувства с трогателните слова: „Разпни го!” и превъзпитава със смиреността, която излъчва описанието на гаснещия Иисус. Несъмнена кулминация на видеото са думите на Божия син: „Отче! в Твоите ръце предавам духа Си”. На тяхното произношения набляга и самия Мирянов. Резултатът е затрогващ импулс на съпричастност, изгарящ у всеки зрител.

 

Настоящето видео е своеобразен предшественик на по-рано заснетия късометражен филм „Възкресение”. Двата клипа са част от представата на Мирянов за мощта на вярата, непреходността на религията, могъществото на Бога и безприкословната Му любов към човека.

 

"Най-значимото събитие в историята на човечеството", както недвусмислено определя Великия ден Мирянов, е в основата на един от най-вълнуващите клипове на режисьора. Осъзнал непреходността на Божията саможертва, родолюбецът вплита цитати от Библията с мистична небесна картина. Резултатът е вдъхновяващ, нетленен продукт на един истински вярващ човек, на един християнин, на един будител, носител на ценностите на предците ни. 


Свето Евангелие от Лука | Глава 23 from Plamen Miryanov on Vimeo.


Евангелието на Лука, Глава 23

Видеото е своеобразен предшественик на по-рано заснетия късометражен филм „Възкресение”. Двата клипа са част от представата на Мирянов за мощта на вярата, непреходността на религията, могъществото на Бога и безприкословната Му любов към човека

От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34