Евангелието на Лука, Глава 23

Идеята на режисьора арх. Пламен Мирянов е да представи картини от живота на Спасителя от последните му земни дни

Филм по Евангелието на Лука вплита библейски цитати със сцени от момента на Разпятието (Видео)

5405 | 24 апр. 2020 | 08:39

Видеото е своеобразен предшественик на по-рано заснетия късометражен филм „Възкресение”. Двата клипа са част от представата на Мирянов за мощта на вярата, непреходността на религията, могъществото на Бога и безприкословната Му любов към човека


Христос Воскресе! Светлината на неговата победа над смъртта вече осветява домовете и сърцата ни, а радостта от благото дело усилва вярата във безкористната и жертвоготовна Божия любов към човека!

 

На Светли петък, ден преди Втората Пасха, ще ви запознаем с автентичния библейски текст на част от Евангелието от Лука чрез поредния филм на арх. Пламен Мирянов.

 

Видеото на ревностния християнин е заснето на Разпети Петък т.г. Кадрите са иносказателни, с вплетени иконични елементи. А текстът е по Глава 23 от Евангелието на Лука.

 

Евангелието на Лука е едно от четирите евангелия в Библията и е третата книга в Новия завет. Авторът на това евангелие, Лука, е бил сътрудник на апостол Павел и също и автор на книгата Деяния на апостолите. Евангелието на Лука е конкретно адресирано до лице на име Теофил и е фокусирано върху целия живот на Исус Христос от Неговото раждане и служение до разпятието и възкресението Му. За целите на видеото си обаче Мирянов се концентрира само върху Глава 23, която разказва важни подробности за процеса, разпятието и възкресението на Исус Христос.

 

Идеята на режисьора е да представи картини от живота на Спасителя от последните му земни дни. Мирянов вплита библейските събития с изображения на сцени от момента на Разпятието. Плътният, наситен с емоция глас на Мирянов зад кадър пък мощно подсилва въздействието.

Като идеолог и режисьор на видеото, наречено простичко „Евангелие на Лука, Глава 23” Мирянов-син набляга на поучителния характер на текста, на жестоките последствия от неверието на хората, на святата кауза на Спасителя и нейното изпълнение. Мирянов разчувства с трогателните слова: „Разпни го!” и превъзпитава със смиреността, която излъчва описанието на гаснещия Иисус. Несъмнена кулминация на видеото са думите на Божия син: „Отче! в Твоите ръце предавам духа Си”. На тяхното произношения набляга и самия Мирянов. Резултатът е затрогващ импулс на съпричастност, изгарящ у всеки зрител.

 

Настоящето видео е своеобразен предшественик на по-рано заснетия късометражен филм „Възкресение”. Двата клипа са част от представата на Мирянов за мощта на вярата, непреходността на религията, могъществото на Бога и безприкословната Му любов към човека.

 

"Най-значимото събитие в историята на човечеството", както недвусмислено определя Великия ден Мирянов, е в основата на един от най-вълнуващите клипове на режисьора. Осъзнал непреходността на Божията саможертва, родолюбецът вплита цитати от Библията с мистична небесна картина. Резултатът е вдъхновяващ, нетленен продукт на един истински вярващ човек, на един християнин, на един будител, носител на ценностите на предците ни. 


Свето Евангелие от Лука | Глава 23 from Plamen Miryanov on Vimeo.


Евангелието на Лука, Глава 23

Видеото е своеобразен предшественик на по-рано заснетия късометражен филм „Възкресение”. Двата клипа са част от представата на Мирянов за мощта на вярата, непреходността на религията, могъществото на Бога и безприкословната Му любов към човека

От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32