Рождество Богородично

Арх. Мирянов вплита библейски събития по Благовец с една от най-мелодичните похвални църковни песнопения

Филмът "Рождество Богородично" прославя сакралността на делото и благодатта на душата на Дева Мария

1509 | 7 май 2020 | 17:55

Като ревностен християнин с чисти помисли и незлобливо сърце, режисьорът набляга на сакралния образ на Божията майка и по-точно на моментът, когато тя е призвана да роди Сина человеческий


Богородица – най-чистият женски образ в християнската религия. Жената, избрана от Бога, да роди Неговия Син. Ореолът на добродетелта, сиянието на милосърдието, стожера на вярата. Дева Мария е свещен образ, благословена между жените – най – прославената, високо издигнатата от всички. Ние, християните, изключително много почитаме св. Богородица. Имаме я за наша обща майка. Тя стои най – близо до Бога. Моли се за всички, които търсят Нейната помощ.

 

Множество църковни песнопения са посветени на най-святата жена. Може би най-известната от тях е молитвата „Богородице Дево, радуйся”, преведена на няколко езика. Именно на нея се спира и арх. Пламен Мирянов в проекта си, посветен на Божията майка. Като ревностен християнин с чисти помисли и незлобливо сърце, режисьорът набляга на сакралния образ на Дева Мария и по-точно на моментът, когато тя е призвана да роди Сина человеческий. Денят, в който ангел небесен известява бъдещата майка, че е богоизбрана да извърши свето дело, е именно празникът Благовещение, който се отбелязва на 25 март.

 

В късометражния си филм „Рождество Богородично” Мирянов вплита именно тези библейски събития с една от най-мелодичните похвални църковни песнопения, посветени на Богородица.

 

„Богородице Дево” или „Похвална песен в чест на Пресвета Богородица” е православна молитва, изпълнявана и като песнопение, чиято основа идва от приветствието на Архангел Гавриил към Богородица на Благовещение (Лука 1:28). В католицизма „Богородице Дево” съответства на молитвата Аве Мария.

 

В превод на български „Радвай, се Дево Богородице!” - с тези слова архангел Гавриил възвестява на св. Дева Мария, че ще роди Спасителя на света. По късно Мария ражда Божия Син и оттогава тя става Богородица – родила Бога.

 

Думата „радвай се” на изток пък се е използвала като поздрав, приветствие към човека. Благодатна означава изпълнена с Божията милост и благодат. „Плодът на Твоята утроба” е роденият от нея Спасител на душите ни – Иисус Христос. С тази молитва, освен че прославяме св.Богородица, но я призоваваме да бъде винаги с нас и ни подкрепя.

 

Често може да чуем в храма да се пее молитвата на църковнославянски език със следното звучене:

 

Богородице Дево, радуйся,

Благодатная Марие, Господ с Тобою,

благословенна Ти в женах и благословен плод чрева Твоего,

яко Спаса родила еси душ наших.

 

Клипът на арх. Пламен Мирянов е наситен с емоция, вяра и душевна чистота. Църковната песен е въздействаща, а подбраните иконични образи подсилват влиянието й. С поредното си видео Мирянов не само утвърждава името на Богородица, а и прославя сакралността на делото й и благодатта на душата й. Режисьорът спазва каноничните закони, отреждайки главна роля на Дева Мария във видеото си и то чрез една от най-тачените песни. Моментът на Благовещението е не по-малко свещен от самия акт на Рождеството.

 

Поредният филмов разказ на Мирянов достига до сърцата на всички вярващи, за да се претвори в искрица блажество. Светоусещането на режисьора му позволява да погледне отвъд тягосните ежби на днешния ден и да се „пресели” в едни отминали времена на човечност, божия благодат и свещеннодействие. Времена от страниците на Библията, разказващи извечните разкази за сътворението. Разкази с думи прости, изваяни от душата на вярващия и идващи от дебрите на чистия и непорочен извор на истинската християнска вяра.


Рождество Богородично from Plamen Miryanov on Vimeo.


Рождество Богородично (Видео)

Като ревностен християнин с чисти помисли и незлобливо сърце, режисьорът набляга на сакралния образ на Божията майка и по-точно на моментът, когато тя е призвана да роди Сина человеческий

От категорията

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

US адмирал: Войната в Кавказ рискува да сблъска Русия и Турция

Адмирал Джеймс Ставридис-1457706845.jpg

Армения и Азербайджан са на ръба на конфликт, който ще разтърси НАТО, Близкия ...

1 окт. 2020 | 13:53

Ген. Константин Попов: Запитването за новите 8 F-16 не значи, че ще ги платим веднага

Ген. Константин Попов-1564152508.jpg

Страната ни спасява авиацията си с придобиване на сериозни бойни способности, ...

1 окт. 2020 | 12:23