Мис Глуха България

Целта е унифицирането на жестовия език и официалното му признаване от държавата

Мис и Мистър Глухи-България отиват на световен конкурс в Париж

9324 | 11 окт. 2017 | 20:09

Славов е първият глух барман у нас, завършва бакалавър по специална педагогика. Ибришимова се занимава с изкуство

Мис Глуха България-1507741878.jpgМистър Глух България-1507741846.jpg

Фондация „Глухи без граници - България" е доброволна, независима организация. Тя се определя като организация в обществена полза.

 

Нашата мисия е да работи за правата на глухите хора. Подобряване на техните условия на живот. Приоритет е глухите да взимат активно участие в обществото. Целта на тази фондация е да подпомага и подкрепя глухите хора в процеса на тяхното развитие и интеграция.

 

Важно условие за изпълнението на тази цел е унифицирането на жестовия език и официалното признаване от държавата на жестовия език. 

 

Тази година фондацията организира конкурс за красота за Мис и Мистър Глухи - България 2017 г.  Избраните K.Славов и С. Ибришимова ще представят България в световния конкурс за Miss & Mister Deaf Star 2017  в Париж, Франция от 20-30.10.2017г

 

Мистър Славов казва:  Роден съм в Норвегия, живял съм в Швеция и там съм учил. Сега живея в България, където завърших средното си образование. Предстои ми завършване на бакалавърската степен в СУ, специалност „Специална педагогика“. Имам голямо желание да следвам магистратура. По наследство съм глух. Моите родители са глухи българи и им благодаря за всичко, което са правили за мен.

 

Обичам да съм сред модният свят. Обичам да съм на подиума. Обичам да се снимам. Не мисля, че глухотата ми пречи да правя това. Възхищавам се на всичките манакени и фотомодели, защото излъчват много красота и фотогеничност.

 

Аз не се чувствам по-различен от тях. Чувствам се наравно с тях и вътрешно зная, че мога да се боря за равенство.  Проблемът е там, че когато агенциите разберат, че съм глух не ме искат.

 

Изкарах курс по манакенство и фотомоделство във „Visages Model Group”. Благодаря им, че ми дадоха този шанс. Участвал съм в други конкурси за красота, където спечелих 2-ро място „Мистър Тишина“ през 2015 г. , а през 2016 – 1-во място. Същата година участвах в конкурса в Чехия. На 02.07.2017 г. спечелих 1-во място в конкурса „Miss & Mister Deaf Bulgaria”, организиран от фондация Глухи без граници, на която съм благодарен, че правят ежегодно такива конкурси за глухи в България.

 

Също така искам да благодаря на Атанас Лазаров от Profile International и Виолета Донкова – официален представител на Carducci за България, че успяха да ми осигурят костюм за Франция, където ще се проведе конкурс по красота „Miss & Mister Deaf Stars” в периода от 20 до 30 октомври 2017 и ще представям България.

 

Успях да се докажа като барман и сега работя като такъв в Memento на Витошка. Признателен съм на  Jamba, че ми дадоха този шанс. Аз съм първият глух барман и се надявам да се отворят повече такива работни места и за други глухи.

 

Накрая ще кажа само едно: ние ГЛУХИТЕ не сме по-различни от другите, само дето НЕ ЧУВАМЕ и имаме по-различен глас и говор. Затова нека се отворят повече врати за всички МОЖЕЩИ!

 

Остават няколки дни до заминаването ми в Париж. Нямам търпение и съм много развълнуван!

 

Мис Имбришимова:

Аз се казвам Светла Ибришимова от град Бургас съм и не чувам. Родена съм на 20.05.1996. Моите родители и брат ми също не чуват. Наследствена глухота, но това не ми попречи да ходя на училище, да се уча и развивам. Завърших техникум по обществено хранене в Бургас, специалност хлебар и сладкар. Работих известно време като сладкар,но изкуството ме влече повече и започнах нова работа във фирма, която предлага и обучава на изкуство. Чувствам се добре и колегите разчитат на мен.Когато видях обявата за конкурса,,Мис и Мистър Глухи“ реших да участвам. Бях много изненадана, радостна и щастлива, когато разбрах, че съм избрана да представя България.

 

Изпитах невероятно щастие и в същото време бах много изплашена, защото трябва да представя нашата страна по възможно най-добрия начин. Не съм стъпвала до сега в града на любовта -Париж. Предполагам,че ще бъде много интересно и вълнуващо изживяване. Очаквам вълнуващ да бъде и самият конкурс.

 

Там ще създам повече контакти и приятелства с млади хораот различни държави със съдба, като моята.

 

Ще дам всичко от себе си да представя нашата страна, така че всички да се гордеят с България. Когато се прибера от Париж, надявам се с успех да помогна на всички глухи да не сепритесняват, да имат повече вяра в себе си и най-важното, че те са пълноценни хора и могат да постигнат всичко, стига много да го искат.

 

Двамата подкрепят инициативата на фондацията жестовият език в България да бъде признат.

 

Доказването на езика е основа за последващи научни изследвания на жестовия език. С  това научно изследване, освен че доказваме, че става дума за лингвистична система, ние уеднаквяваме и жестовите знаци в цялата страна.Изследването е национално и лексикална важност е уеднаквяването на жестовите знаци, като финал - издаване на речник на българския жестов език.  Надяваме се, че представителите на всички парламентарни групи ще вземат правилното решение  - конституционално признаване на жестовия език.

 

Това изключително важно за всички сфери на живота на глухите хора - култура, здравеопазване, образование, достъп на информация, сигурност и т.н.

 

Изказваме благодарност за безценната помощ от АтанасЛазаров – Профайлър- PROFILE INTERNATIONAL, Виолета Данкова официален представител на  Carducci за България за елегантния официален костюм за Мистър Глух България 2017, благодарим на модната къща Fashion - с Karam Daya, която осигури официална рокля на Мис Глуха България 2017. Също така благодарим и на г-жа Ангелина Ангелова – директор на сдружение Маринела за съдействието за двете рокли за модното дефиле и за възможността за направената вече фотосесесия в хотел Маринела преди тяхното заминаване на световния конкурс в Париж, Франция.

Пожелаваме им успех!

 

Огранизатор: Фондация "Глухи без граници- България" с председател Митко Якимов и Цветан Кунчев – член на УС.


От категорията

Турската мегазвезда Сибел Джан с грандиозен спектакъл "Огън и ритъм"

Турската мегазвезда Сибел Джан с грандиозен спектакъл "Огън и ритъм"-1603209797.jpg

Водят се преговори и с легендарната американска рок банда „FAITH NO MORE“ да ...

20 окт. 2020 | 19:02

Зонта клуб София чества 25 години с филм и с маски
(Галерия)

Зонта клуб София чества 25 години с филм и с маски - Илиана Йотова и Здравка Евтимова-1602968444.jpg

Вицепрезидентът Илиана Йотова, представителят на УНИЦЕФ-България Джейн Муита и ...

17 окт. 2020 | 23:58

Тази нощ мечтите се сбъдват! Задава се изумителен поток от падащи звезди
(Галерия)

-1455993871.jpg

Според астролозите това е много подходящо време да си пожелаем нещо, но и да ...

21 окт. 2020 | 15:50

Принц Хари и Меган предупредиха за "глобална криза на омразата"
(Галерия)

-1592038859.jpg

Съпругата на принц Хари каза още, че е закрила всичките си лични профили в ...

21 окт. 2020 | 11:55