Путин подкрепи правителствената програма за възстановяването на икономиката

Мишустин: Планът за икономическо възстановяване на Русия възлиза на 73 млрд. долара

2056 | 2 юни 2020 | 16:56

Привеждането на този план в действие ще даде възможност на националната икономика да се задържи на равнища на растеж, които ще надвиши тези от преди пандемията, посочи премиерът


Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че планът за икономическо възстановяване на страната от кризата с Covid-19 ще възлезе на 5 трилиона рубли (или около 73 милиарда долара).

 

Привеждането на този план в действие ще даде възможност на националната икономика да се задържи на равнища на растеж, които ще надвиши тези от преди пандемията, посочи Мишустин.

 

Президентът на Русия Владимир Путин изрази подкрепа за програмата за икономическо възстановяване, която се разработва от правителството.

 

Изказвайки се във видеоконференция с министър-председателя Михаил Мишустин, Путин заяви, че вече има достъп до проекта на документа, като добави, че вярва, че това ще осигури "основата" на възстановяването след пандемията. Той също така помоли Мишустин да "вземе решение относно параметрите на плана за действие през втората половина на юни", за да се започне със самото изпълнение на програмата през юли.

 

Руската икономика трябва да премине през "дългосрочни структурни промени" и да достигне "нова динамика" за постигане на целите на правителството за национално развитие, подчерта Путин.

 

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ситуацията с коронавируса в Русия става все по-стабилна и може породи "предпазлив оптимизъм", добавяйки, че се очаква тя да "се подобри значително след няколко седмици".

 

Той отбеляза, че това няма да повлияе на избирателната активност при гласуването на промените в конституцията на страната, което е насрочено за 1-ви юли.

 

"В някои региони това облекчаване на ограничителните мерки се случва по-бързо, в други региони по-бавно. Но като цяло ситуацията в Русия има тенденция да се стабилизира и поражда предпазлив оптимизъм", каза Песков на брифинг в Москва, очаквайки ситуацията да се подобри значително за няколко седмици.

 

В понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че гласуването за конституционните промени ще се проведе на 1 юли, след като първоначално вотът беше определен за 22-ри април, но последва отлагане поради избухналата пандемията от коронавирус в страната.

 

Източник: БНР


От категорията

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести-1594357430.jpg

В отговор пред парламента в Атина демонстранти хвърляха запалителни бомби, а ...

10 юли 2020 | 08:02

Решено! Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

-1593666425.jpg

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в ...

9 юли 2020 | 11:58

Италиански вирусолог: Епидемията в Италия приключи

-1588398644.jpg

Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи ...

12 юли 2020 | 20:10

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Снимка БГНЕС-1594571777.jpg

Правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за ...

12 юли 2020 | 19:35