Кириакос Мицотакис Снимка: Уикипедия

"Нова демокрация" ще се опита да "минимизира щетите" от Преспанския договор

Мицотакис: Защо дадохме право на съседите на "македонски език", който дори България не признава?

3705 | 23 апр. 2019 | 14:33

Ще блокираме европейската перспектива на Скопие, ако го изискват националните ни интереси, подчерта лидерът на опозицията


„Ще се борим да подкрепим името и марката Македония, истинската Македония, бих казал дори, автентичната Македония. На английски това би звучало като real Macedonia, това е нашата Македония.“ Това заяви председателят на основната гръцка опозиционна партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис в интервю пред гръцката телевизия „Алфа“, в което обясни още, че неговата партия ще започне комуникационна кампания „подкрепа за Македония“, предава скопското електронно издание „Република“, цитирано от Агенция "Фокус".

Мицотакис подчерта също, че това се отнася не само за стоките и търговските марки, но и за европейската перспектива на съседната страна, като повтори, че Атина има право да я блокира, не априори, а само „ако това служи на националните ни интереси“ и още веднъж увери, че ще направи всичко възможно, за да минимизира „негативните последици“ от Преспанския договор.

"Ще се борим, за по-интензивното рекламиране на уникалността на Македония. Нека дам един пример: в рамките на няколко месеца Музеят Вергина ще бъде официално открит. Наистина бих искал това да бъде чудесна възможност за нас да представим на целия свят размера на македонската цивилизация. С други думи, в рамките на споразумението ще защитаваме националните си интереси по отношение на интеграционния курс на съседната страна. Много съм наясно с това. Гърция държи, за всяка глава, която се отваря и затваря, възможността да блокира процеса на интеграция, ако се прецени, не казвам априори, а казвам в случай, че се прецени, че нещо не обслужва националните ни интереси", казва Мицотакис, чиято партия „Нова Демокрация“ поддържа стабилна преднина от 10% пред СИРИЗА в анкетите за предстоящите най-късно през есента парламентарни избори в Гърция.

По отношение на Преспанския договор, лидерът на опозицията повтори, че те са направили всичко възможно, за да не бъде ратифицирано споразумението в парламента и че очаква от Ципрас и неговите депутати да дадат обяснения на гражданите от Северна Гърция. Мицотакис „сериозно се съмнява, че ще могат да ги убедят.

„Наистина бих искал, ако СИРИЗА може, а тя не може, да организира дискусия и по някакъв начин да обясни най-накрая на македонците, на всички гърци, защо това споразумение е добро“, каза той.

„На основния аргумент, защо дадохме език, идентичност и националност, господин Ципрас никога не отговори. Защо трябваше днес да им дадем възможност на нашите съседи да се наричат само македонци, да говорят македонски език, който не го признава дори България?“, коментира лидерът на Нова Демокрация.

 


От категорията

Върховният съд в Лондон обявява решението си за затварянето на парламента следващата седмица

-1568716346.jpg

Критиците на правителството го обвиниха в това, че се опитва да заглуши ...

19 септ. 2019 | 18:03

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

-1565279416.jpg

Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през ...

19 септ. 2019 | 15:49

Джо Кенеди, внук на Робърт Кенеди, се включи в предизборната надпревара за Сената

Джо Кенеди, внук на Робърт Кенеди-1569090736.jpg

Демократът от Масачузетс официално обяви кандидатурата си в имейл преди проява ...

21 септ. 2019 | 21:30

Задържаха в Гърция ливанец, когото Интерпол търси 34 години!

-1569086773.jpg

Той ще бъде екстрадиран в САЩ, където го очаква съд за тероризъм

21 септ. 2019 | 20:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стилиян Бурханларски


25 апр. 2019 | 12:05Мицотакис бръкна в раната на България! А защо ние се съгласихме да се наричат македонци и да говорят някакъв македонски език.!?Това е проекция на политиката на титова Югославия в ново време по отношение на тази балканска територия и на народа,който я обитава.Това което направихме с мълчаливото си съгласие по отношение на Преспанските споразумения между Гърция и Бившата югославска република Македония е предателство спрямо историята на българския народ. А може би и продължение на политиката на Коминтерна по македонския въпрос..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.