Млади надежди от Националната музикална академия завладяха оперната сцена

Преди Деня на светите братя Кирил и Методий се състоя Годишния концерт на студентите от класа на проф. д-р Маргарита Баснарова

Млади надежди на Националната музикална академия завладяха оперната сцена

5582 | 11 май 2018 | 14:08

В последните години обучението по класическо пеене в академията е привлекателно за множество певци от Китай, Гърция, Кипър, Македония, Канада. Нивото остава високо и престижът на това учебно заведение не намалява в световните образователни класации


Автор: Анжела Димчева

 

Пред Деня на светите братя Кирил и Методий в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (София) се състоя Годишен концерт на студентите от класа на проф. д-р Маргарита Баснарова, която е една от водещите преподавателки във Вокалния факултет.

 

Младите надежди на оперната сцена не са само от български произход: в последните години обучението по класическо пеене в академията е привлекателно за множество певци от Китай, Гърция, Кипър, Македония, Канада. Нивото остава високо и престижът на това учебно заведение не намалява в световните образователни класации.

 

Публиката аплодира изпълнители от различни образователни степени – студенти от първи до четвърти курс, бакалаври и магистри. Видя се, че стремежът на проф. Баснарова е нейните възпитаници да екпериментират в различни стилове и епохи: от барок до музиката на 20. век, за да намерят най-комфортната зона за собствения си глас и тембър.

 

В продължилия повече от час концерт прозвучаха великолепни изпълнения от творби на Хендел, Перголези, Моцарт, Чампи, Доницети, Брамс, Хумпердинг, Римски Корсаков и Парашкев Хаджиев.

 

С песни, арии и дуети участваха:

Ютинг Диен, Валентина Тодорова, Калина Томова, Анна Полимниа Провадос, Наталия Йовева, Уал Ли Джу, Чин Джин Ли,

Йоанна Бачурова, Ли Джахуей, Мериам Шамс.

 

Всички те демонстрираха музикалност, артистичност и природен талант, овладян по изискванията на професионалното израстване.

Акомпанираха им едни от най-добрите професионалисти – старши преподавателите Вивиана Груданска и Зиедите Рункуле.

 

През май буквално всеки ден почитателите на класическата музика биха могли да се насладят на безплатни концерти в Голямата зала на НМА „Проф. П. Владигеров”, на която се представят обучаващите се млади дарования от всички факултети.

 


От категорията

Синът на Пеньо Пенев сред голи красавици в Нирвана
(Галерия)

Владимир Пенев и Николай Младжов пред двете платна, които се продадоха в първите минути на вернисажа в галерия Нирвана-1539936056.jpg

Скулпторите Валентин Старчев и Кунка Димитрова и колекционерът Боян Радев ...

19 окт. 2018 | 10:53

Американски писател съпричастен с проблемите на българите в нужда
(Видео)

Сцена от "Комедиантката"-1539872316.jpg

Джон Кларк льо Хереу създава вълнуващ разказ за децата инвалиди и предоставя ...

18 окт. 2018 | 17:12

Напусна ни режисьорът на "Куче в чекмедже" и "С деца на море"
(Видео)

Димитър Петров Снимка: БНТ-1539716921.jpg

Сред култовите му филми са още едни от най-любимите детски филми и сериали, ...

16 окт. 2018 | 22:08

ОТ ЖЕНЕВА ДО СОФИЯ:

Миглена Савова-Оклер показва лица в галерията на Арена ди Сердика
(Видео)

Миглена Савова-Оклер показва лица в галерията на Арена ди Сердика-1539875811.jpg

18 окт. 2018 | 18:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.