Млади надежди от Националната музикална академия завладяха оперната сцена

Преди Деня на светите братя Кирил и Методий се състоя Годишния концерт на студентите от класа на проф. д-р Маргарита Баснарова

Млади надежди на Националната музикална академия завладяха оперната сцена

5738 | 11 май 2018 | 14:08

В последните години обучението по класическо пеене в академията е привлекателно за множество певци от Китай, Гърция, Кипър, Македония, Канада. Нивото остава високо и престижът на това учебно заведение не намалява в световните образователни класации


Автор: Анжела Димчева

 

Пред Деня на светите братя Кирил и Методий в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (София) се състоя Годишен концерт на студентите от класа на проф. д-р Маргарита Баснарова, която е една от водещите преподавателки във Вокалния факултет.

 

Младите надежди на оперната сцена не са само от български произход: в последните години обучението по класическо пеене в академията е привлекателно за множество певци от Китай, Гърция, Кипър, Македония, Канада. Нивото остава високо и престижът на това учебно заведение не намалява в световните образователни класации.

 

Публиката аплодира изпълнители от различни образователни степени – студенти от първи до четвърти курс, бакалаври и магистри. Видя се, че стремежът на проф. Баснарова е нейните възпитаници да екпериментират в различни стилове и епохи: от барок до музиката на 20. век, за да намерят най-комфортната зона за собствения си глас и тембър.

 

В продължилия повече от час концерт прозвучаха великолепни изпълнения от творби на Хендел, Перголези, Моцарт, Чампи, Доницети, Брамс, Хумпердинг, Римски Корсаков и Парашкев Хаджиев.

 

С песни, арии и дуети участваха:

Ютинг Диен, Валентина Тодорова, Калина Томова, Анна Полимниа Провадос, Наталия Йовева, Уал Ли Джу, Чин Джин Ли,

Йоанна Бачурова, Ли Джахуей, Мериам Шамс.

 

Всички те демонстрираха музикалност, артистичност и природен талант, овладян по изискванията на професионалното израстване.

Акомпанираха им едни от най-добрите професионалисти – старши преподавателите Вивиана Груданска и Зиедите Рункуле.

 

През май буквално всеки ден почитателите на класическата музика биха могли да се насладят на безплатни концерти в Голямата зала на НМА „Проф. П. Владигеров”, на която се представят обучаващите се млади дарования от всички факултети.

 


От категорията

Петър Пиронков – гвоздеят на януари в Нирвана

Енчо Пиронков на откриването на изложбата си в галерия Нирвана през 2018 г. със синовете си Стою и Петър -1547723377.jpg

Художникът е син на художника Енчо Пиронков, брат на поетесата и композитор ...

17 ян. 2019 | 13:08

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика-1547578425.jpg

Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел – проф. Георги Чапкънов. ...

15 ян. 2019 | 18:48

Започна Третият национален литературен конкурс "Албена"

Третият национален литературен конкурс "Албена"-1547801306.png

Жури в състав Никола Инджов, Владо Даверов и проф. Аксиния Джурова, ще отличи ...

18 ян. 2019 | 10:47

Днес отбелязваме Световния ден на "Бийтълс"

-1460795467.jpg

Групата издава общо 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в ...

16 ян. 2019 | 10:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.