Млади писатели – лауреати на приза за къс разказ „Рашко Сугарев“ в Деня на Паисий

Млади писатели – лауреати на приза за къс разказ „Рашко Сугарев“ в Деня на Паисий

2622 | 22 юни 2020 | 22:39

НДФ „13 века България“ връчи наградата на Яница Христова, Радослав Петкашев и Ангел Иванов


Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова връчи грамотите за първа, втора и трета награда в Националния литературен конкурс за  къс разказ „Рашко Сугарев“ сред завладяващия декор на международната изложба с художествено стъкло в галерия „Средец“.

 

 „Карантинната“ церемония бе в присъствието само на двама от членовете на журито – Теодора Димова и Деян Енев, който подчерта, че младите писатели получават отличията си в Дена на Свети Паисий Хилендарски. Останалите авторитетни членове на присъждащата комисия – Димитър Коруджиев и Георги Величков, съратници и приятели на Рашко Сугарев, предпочетоха да проследят тържествения ритуал чрез видеото на Цветан Игнатовски.

 

„Сигурна съм, че духом, мисловно и емоционално останалите членове на журито са тук и съпреживяват днешното събитие“, заяви Слава Иванова.

Конкурсът, който се провежда без прекъсване от 1998 година насам, дава възможност на млади автори (до 35 г.) да представят кратките си произведения, ако са публикувани в периодичния печат.    До този момент са били отличени повече от 70 творци.

 

Тази година пандемията промени традицията призът да се връчва от  НДФ „13 века България“ (който организира конкурса и осигурява неговия награден фонд)на 23 април – Световният ден на книгата, авторското право и четящите хора. 

 

Теодора Димова сподели, че празничното настроение след наградата трае няколко дни, но самочувствието на един писател идва от процеса на работа, от обсебеността, отговорността към читателите, но и от характера му.

 

Деян Енев пък поздрави лауреатите за новото им членство – в братството на носителите на приза.

 

Ангел Иванов, който получи трета награда, каза, че с радост ще потърси написаното от останалите отличени и им пожела смело перо.

 

Завоювалият втора място Радослав Петкашев бе настоял на церемонията да присъства и съпругата му Радина, въпреки социалните ограничения, и сърдечно благодари на нея и на малкия им син Дани за извора на вдъхновение - любовта. А също така  на журито и на НДФ „13 века България“, че с наградата „Рашко Сугарев“ дават подтик на младите писатели да не се отказват.

 

Яница Христова, носител на приза „Рашко Сугарев“, сподели, че през особената година, в която на света се случиха нови и различни неща, добрите истории карат хората да се чувстват добре.НДФ „13 века България“ връчи наградата на Яница Христова, Радослав Петкашев и Ангел Иванов

НДФ „13 века България“ връчи наградата на Яница Христова, Радослав Петкашев и Ангел Иванов

От категорията

Иван Гранитски: Лиляна Стефанова - неуморимата жрица на словото

Иван Гранитски: Лиляна Стефанова - неуморимата жрица на словото-1610701222.jpg

Лирическият й патос е посветен на съхранението на светлината на човешката душа ...

14 ян. 2021 | 14:10

134 проектни предложения са одобрени за финансиране по Столична програма „Култура“'2021

-1610549282.jpg

Финансовата подкрепа е оценявана индивидуално за всеки проект, предложените ...

13 ян. 2021 | 16:47

За десети пореден път НДФ „13 века България“ отправя предизвикателство към автори и издатели

За десети пореден път НДФ  „13 века България“ отправя предизвикателство към автори и издатели-1610468099.jpg

По шест екземпляра от книгите-претенденти трябва да бъдат предадени до 15 ...

12 ян. 2021 | 18:10

Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

-1485275189.jpg

За най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен “Отнесена от духовете” на ...

8 ян. 2021 | 10:19