Снимка: БСП

Позицията на БСП е за преразглеждане на политиката на санкции, подчерта заместник-председателят на Народното събрание

Младите социалисти от Европа обсъдиха отношенията между ЕС и Русия с Кристиан Вигенин

1433 | 3 авг. 2019 | 13:53

В дискусията бяха засегнати и въпросите за енергийната сигурност, включително "Северен поток 2", "Турски поток" и развитието на газопреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа


„Позицията на БСП е за преразглеждане на политиката на санкции – 5 години след въвеждането им те с нищо не са допринесли за постигането на целите, които преследват. Очевидно е необходим план за тяхното поетапно отпадане, паралелно със засилване на диалога ЕС-Русия.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, който обсъди с младите социалисти от Европа отношенията между ЕС и Русия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Наред с това, по думите на Вигенин, е необходимо да се очертаят не само различията, но и общите теми, по които може да се работи съвместно – борбата с тероризма, промените в климата, поддържането на международния правен ред, киберсигурността и др.

Вигенин подчерта, че самият Европейски съюз трябва да засили своята роля в глобален план – да бъде по-самостоятелен и да подхожда с по-голямо самочувствие в отношенията и с другите глобални сили като САЩ и Китай. Във външнополитически план е необходима по-добра координация и изграждане на истинска Обща външна политика.

В дискусията бяха засегнати и въпросите за енергийната сигурност, включително "Северен поток 2", "Турски поток" и развитието на газопреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа, отношенията с Източните съседи на ЕС и по-специално политиката към Грузия и Украйна, намесата в политическия процес в отделни страни-членки и нуждата от по-добра регулация на национално и европейско равнище, заплахите за глобалната сигурност във връзка с оттеглянето на САЩ и Русия от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

На въпрос от участниците за отношенията между България и Русия, бившият външен министър подчерта, че те имат исторически корени и в последно време е налице засилване на контактите на най-високо равнище с посещения в Русия, като даде за пример това на президента.

Той подчерта, че има положително развитие по отношение на културния и образователния обмен, но в търговията дисбалансът в ущърб на България е огромен заради вноса на енергийни ресурси от Русия, който не може да се компенсира с ограничения обем на българския износ.

 


От категорията

Радиацията у нас не е повишена в следствие на взрива до руския град Архангелск

-1566309208.jpg

Не са получавани информации за движещ се към страната ни радиационен облак, ...

20 авг. 2019 | 16:53

Борисов назначи Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността

Марияна Николова-1542638836.jpg

Съветът по киберсигурността бе създаден на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за ...

20 авг. 2019 | 16:23

Около 1000 са свободните места за учители в София, Пловдив и Варна

-1558429917.jpg

Най-голям е дефицитът за начални учители, след тях за детски учители, учители ...

20 авг. 2019 | 17:47

Командоси от Специалните сили за пръв път скачаха от вертолети UH-60 „Black Hawk” (СНИМКИ)

Снимки: Министерство на отбраната-1566311681.jpg

Парашутните скокове са в рамките на съвместната българо-американска подготовка ...

20 авг. 2019 | 17:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.