Архитект Пламен Мирянов

Прави всичко като повик на душата, като израз на вътрешнето му стремление за преклонение към родното

Младият архитект Пламен Мирянов e влюбен в родината и рецитира "Де е България"

5772 | 12 дек. 2019 | 13:07

Изумително е да го слушаш как рецитира Иван Вазов, как представя Паисий Хилендарски, как поднася молитвата "Отче наш". Със сърце и душа. С вътрешна убеденост.

Архитект Пламен Мирянов-1576160418.pngМладият архитект Пламен Мирянов-1576148235.jpgМладият архитект Пламен Мирянов-1576148191.jpgПламен Мирянов - българското трябва да се подчертава-1576147940.jpgМладият архитект Пламен Мирянов рецитира "Де е България" -1576148166.jpgС камера - за красотите на България-1576147850.jpgПламен Мирянов и "Де е България" -1576147888.jpgКадри от концерта на 20 декември 2018 г.
-1576144063.jpgКадри от концерта на 20 декември 2018 г.
-1576144042.jpgКадри от концерта на 20 декември 2018 г.
-1576144019.jpgКадри от концерта на 20 декември 2018 г.
-1576143989.jpgКадър "Нашият дом е България"
-1576143195.pngМладият архитект Пламен Мирянов-1576147814.jpgКадър "Нашият дом е България"
-1576135874.pngКадър "Нашият дом е България"
-1576135808.png

Той е млад, образован, амбициозен и влюбен в България. Влюбен  в планините, в реките, в красотите на страната ни и прави всичко възможно, за да ги показва във филмите си. А пък филмите му се радват на небивал интерес.

 

Той е младият архитект Пламен Мирянов, за когото професията е семейно призвание, но истинската му страст са екстремните преживявания. Да влезеш в лавина, да се катериш по замръзнал водопад, да се гмурнеш в дълбоките води, са изпитания, които той нарочно търси. 

 

През 2016 година след завършване на образованието си в София арх. Пламен Мирянов-син заминава на стаж в САЩ при известен архитект, за да изследва високите сгради в Калифорния. На седмия ден от пристигането си, с тежък хематом в бедрото, на връх Богоявление той скача в ледените води и успява първи да хване кръста в Океана. Медиите го показват - усмихнат и вдъхновен. "Усетих невероятна сила и светлина, която слезе върху мен, когато хванах Кръста. Имах трамва след ски - вече не усещам нищо от болката", разказа тогава той.

 

Еуфорията му обаче са филмите за България. Приел е за своя мисия да прави така, че хората да преоткриват красотите на България и да остават тук, в родината си.

Прави всичко като повик на душата, като израз на вътрешнето му стремление за преклонение към родното.

Негови филми за за Белоградчик, за Седемте рилски езера, за Казанлък са отличени с награди. “Магията на българската роза” бе отличен за най-добра рекламна туристическа продукция на XIV Международен тур филмфест “На източния бряг на Европа”. Неговите видеа за красотите на България са гледани милиони пъти в интернет. Те са част от големия му проект "Нашият дом е България" - пълнометражен филм, който той с години снима. 

 

Снощи арх. Пламен Мирянов-син откри втората си изложба, в която  показа снимки и кадри от клипове, които е правил за България.

И понеже освен филмите, негова страст са и поезията, и музиката, той съчетава в изложбата показването на картините на фона на поезия и проза от българската литература и от Библията.

 

Изумително е да го слушаш как рецитира Иван Вазов, как представя Паисий Хилендарски, как поднася молитвата "Отче наш". Със сърце и душа. С вътрешна убеденост.

"Знаете ли кое е общото между всички тези българи - че всички те са обичали с цялото си сърце Исус Христос." Каза го в сряда вечерта по време на откриването на изложбата "Нашият дом е България", в която представи около 50 свои фотографии и кадри от любимите си места в България. 

И пред смаяната публика изрецитира няколко стихотворения под съпровод на арфа и флейта. Започна с  "Де е България", завърши  с молитвата "Отче наш".

 

Арх. Мирянов-син е убеден, че ние като българи трябва да показваме и да подчертаваме делото на Свети Кирил Философ и на свещаната ни глаголица. Защото традициите от миналото трябва да бъдат претворени в бъдещето. 

Дели времето си между проектите, архитектурата и природата. Готов е дълго време да чака изгрев или залез, за да го запечата по най-великолепния начин. "Това ме зарежда, това ми дава вдъхновение за проектите" . По същия начин е упорит и устремен, когато работи над някой проект. 

Дали да наследи професията на своите родители - архитектите Весела и Пламен Мирянови е била една от драмите в живота му. Защото искал да кандидатства в НАТФИЗ, или да се занимава с музика - пее великолепно,  майсторски свири на китара.  Но пътят му в края на краищата се оказал един - да следва посоката на родителите си.

 

По негово предложение сградата "Златен век", в чието проектиране той има решаваща роля, са вплетени текстове от глаголицата. "Записахме послания на глаголица, това е  продължение на традицията, защото на глаголица са били изписвани само свещените текстове. Правим го от преклонение към Светите братя Кирил и Методий", разказва Пламен Мирянов-син с убедеността, че от всяко негово начинание трябва да има полза и за обществото.

 

Сега ни обещава за Великден да направи киноконцерт на открито по подобие на проведения на 20 декември рождественски концерт в най-голямата зала на кино “Сити Синема” на булевард “Александър Стамболийски”.  Ще покани хор, оркестър и солисти с произвидения за Възкресение  Христово. И отново на голям видеоекран ще се прожектира кадри от България, свързани тематично със сюжета на всяко произведение. 

Защото България е над всичко - тя е извор на вдъхновение, на преклонение и на свещена почит. Казва го 30-годишният успял архитект, който е обиколил света и не само иска да живее и да работи тук, но и да вдъхнови други млади като него да преоткрият родината.

 "Нашият дом е България"

Изумително е да го слушаш как рецитира Иван Вазов, как представя Паисий Хилендарски, как поднася молитвата "Отче наш". Със сърце и душа. С вътрешна убеденост.

"Нашият дом е България"

Изумително е да го слушаш как рецитира Иван Вазов, как представя Паисий Хилендарски, как поднася молитвата "Отче наш". Със сърце и душа. С вътрешна убеденост.

"Нашият дом е България"

Изумително е да го слушаш как рецитира Иван Вазов, как представя Паисий Хилендарски, как поднася молитвата "Отче наш". Със сърце и душа. С вътрешна убеденост.

От категорията

Пазарите се сриват заради кризата с коронавируса

-1582930199.jpg

В рамките на отминаващата най-трагична за Уолстрийт седмица от глобалната ...

29 февр. 2020 | 00:47

Бизнес и синдикати с остро отворено писмо до Борисов заради решение на парламента

Бизнес и синдикати с общо отворено писмо до Бойко Борисов заради решение на парламента -1582901196.jpg

Писмото е относно отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни ...

28 февр. 2020 | 16:46

Министър Ангелкова: Вярвам, че ситуацията с коронавируса ще се нормализира

-1560837445.png

На този етап няма реална опасност от фалити на туроператори, надявам се бързо ...

28 февр. 2020 | 11:04

ТЕЦ „Бобов дол“, „ТЕЦ-Перник“ и мините започват работа по план за преминаване към „зелената сделка"

-1578584745.jpg

Зелената сделка ще се случи с или без нас. България не сме никак малка страна ...

28 февр. 2020 | 18:05

Коментарите за тази статия са забранени!