Многоликият Путин на 68, страстите на руския лидер

Бойните изкуства са неговата най-голяма страст, запален е по хокей, обожава животните и е фен на автомобилите

Многоликият Путин на 68, страстите на руския лидер

19794 | 7 окт. 2020 | 09:03

Политик, настоящ президент и бивш министър-председател на Русия – той определено знае какво е власт, как се изгражда и постига и как да борави с нея.


Каквото и да се каже за Владимир Владимирович Путин, ще е малко. Днес той навършва 68 години.

Политик, настоящ президент и бивш министър-председател на Русия – той определено знае какво е власт, как се изгражда и постига и как да борави с нея. 


Роден е в Ленинград (днес Санкт Петербург). Той е късно дете в семейството – 2 братя са починали през войната. Завършва „Право“ в Ленинградския държавен университет, след което постъпва на работа в Комитета за държавна сигурност (КГБ).

 

От 1985 г. работи за КГБ в ГДР. След завръщането си в Русия през 1990 г. работи в родния си град като служител в университет, съветник по чуждестранните инвестиции на кмета Анатолий Собчак и заместник-кмет. Официално напуска КГБ след опита за преврат през август 1991 г.

 

След 1996 г. се премества в Москва и заема второстепенни постове в администрацията на Борис Елцин.

 

През 1997 г. става заместник-директор на администрацията на президента. Година по-късно е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на Русия.

 

През 1999 г. става секретар на Съвета за сигурност на Русия, а няколко месеца по-късно и министър-председател на Русия. От декември същата година изпълнява длъжността президент на Русия.

 

През 2000 г. е избран за държавен глава, а през 2004 г. е преизбран за втори мандат. След това той стана премиер за четири години – период, в който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен на 6 години.

 

През 2012 г. Путин отново е избран за президент, а през 2018 г. преизбран отново.

Руският президент Владимир Путин е изключително интересна и всестранно развита личност. Извън служебните задължения той обича да разпуска с различни интересни занимания, някои от тях и доста екстремни. Бойните изкуства са неговата най-голяма и отдавнашна страст.

Майстор е на спорта по самбо (1973 г.) и джудо (1975 г.) Той смята, че те формират знания, способности и умения, от които се нуждае всеки политик. Руският президент признава и, че страшно много харесва да кара ски, като предпочита руските писти.

Путин е запален и по хокей на лед и то от сравнително скоро. През 2011 г. той публично обещава, че ще се научи да кара и така прекарва два месеца в обучение при известния хокеист Алексей Касатонов.

Руският президент обожава животните и то най-вече в естествената им среда. Той участва в много научни проекти, свързани с животните. Председател е на Настоятелството на Руското географско дружество и активно се занимава със защитата на редки видове. Животинските видове под негово лично покровителство са амурски тигър, бял кит, полярна мечка и снежен леопард. Путин е и изключителен фен на автомобилите, като предпочита руските.

Въпреки натовареното си ежедневие, Путин успява да намери време за почивка, някъде възможно най-далеч от нещата, свързани с управлението на страната. Но тъй като това се случва много рядко, той се опитва да прекара кратките си почивки възможно най-ефективно. Той твърдо вярва, че промяната на мястото и различната дейност са най-добрият вид почивка. Риболовът е едно от любимите хобита на руския президент.

Той е особен любител на риболова в Русия. Язденето сред природата и конете са другата страст на руския президент. Той се чувства уверен в седлото и винаги, когато успее да намери време, се отдава и на това свое любимо хоби.

През август 2009 г., по време на еднодневната си почивка в Тува, Владимир Путин остава в палатков лагер на брега на река Хемчик. От там той тръгва и на рафтинг с надуваема гумена лодка. Това се превръща в поредната му страст.

 


Намери своята история

От категорията

НАТО отхвърли искането на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния

Алиансът няма да се откаже от способността ни да се защитаваме, изтъкна говорителят на пакта Оана Лунгеску-1642793226.jpg

"Руските искания ще създадат членове на НАТО от първа и втора класа - ...

21 ян. 2022 | 21:25

Лавров: НАТО да изтегли бойните си части и техника от България и Румъния!

Сергей Лавров потвърди, че изискването на Москва за извеждането на чуждите бойни части, техниката и въоръженията, се отнася и за България и Румъния-1642756504.jpg

Русия също така настоява Алиансът да се откаже от по-нататъшно разширяване на ...

21 ян. 2022 | 11:13

Димитър Ковачевски: Скопие не очаква България да вдигне ветото до юни

Ковачевски припомни, че в София е предвидено съвместно заседание на двете правителства-1642425533.jpg

Той посочи, че никой в Северна Македония не трябва да се страхува, че ще бъде ...

21 ян. 2022 | 16:14

Ердоган: Готов съм да помогна за помирението между Русия и Украйна

Трябва да бъде предотвратено негативно развитие на ситуацията и мирът да надделее, посочва турският президент-1640077160.jpg

Държавният глава на Турция възнамерява да направи опит да срещне президентите ...

21 ян. 2022 | 15:52