Монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България

Деца ще запалят свещи една от друга, обяснява председателят на Епископската конференция на Католическата църква

Монсеньор Христо Пройков: Папа Франциск ще отправи апел за световен мир на посещението си в България

684 | 23 апр. 2019 | 08:34

Събитието ще се проведе с представители на религиозни вероизповедания в квадратът, наречен Малкия Йерусалим в центъра на София


Папа Франциск ще отправи апел за световен мир на посещението си у нас. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Събитието за мир ще се проведе заедно с представители на религиозни вероизповедания в България, в квадратът, наречен Малкия Йерусалим, в центъра на София, обясни той. „Деца ще запалят свещи една от друга и с това ще покажат, че мирът е обща кауза за всички религии, независимо къде са. Това събитие е пожелано от папата, защото България наистина преминава в своя преход по мирен начин с толерантност и със спокойствие за разлика от други места по света, където това може да бъде само копнеж и блян. И ето защо мотото, което папата си е избрал за своето посещение в България, е „Pacem in terris „- думи, които идват от едно писмо, енциклика на неговия предшественик папа Йоан XXIII. „Pacem in terris“ значи „Мир на Земята“, отбеляза Монсеньор Христо Пройков. Той уточни, че Папа Йоан XXIII като папски представител десет години е живял в България. Монсеньор Пройков каза още, че избраното мото е свързано с призивите за мир, братство, равноправие и искреност между хората и народите, които папа Франциск непрекъснато отправя по целия свят. 


От категорията

Президентът Радев заминава за САЩ! На 26 септември е речта му пред Общото събрание на ООН

Президентът Радев заминава за САЩ! На 26 септември е речта му пред Общото събрание на ООН-1568988295.jpg

Държавният глава ще ръководи българската делегация и ще представи страната ни в ...

20 септ. 2019 | 16:59

Тома Биков: Ако някой може да победи ГЕРБ, това е самият ГЕРБ

Сн. БНТ-1569003307.png

„Ние сме достатъчно самокритични. Със сигурност бъркаме, но това което ни ...

20 септ. 2019 | 21:13

Адвокат Людмил Рангелов: Случаят "Полфрийман" се наблюдава и на дипломатическо ниво

Снимка Кадър Нова телевизия-1569050933.png

И представителят на прокуратурата, и представителят на затворническата ...

21 септ. 2019 | 10:26

Цветанов: С Борисов се чуваме делово, ще е лицемерно, ако кажа, че е приятелски!

Снимка Кадър БТВ-1569050255.png

Премиерът питал бившия си заместник дали ще прави партия, той казва, че е ...

21 септ. 2019 | 09:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.