Монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България

Деца ще запалят свещи една от друга, обяснява председателят на Епископската конференция на Католическата църква

Монсеньор Христо Пройков: Папа Франциск ще отправи апел за световен мир на посещението си в България

712 | 23 апр. 2019 | 08:34

Събитието ще се проведе с представители на религиозни вероизповедания в квадратът, наречен Малкия Йерусалим в центъра на София


Папа Франциск ще отправи апел за световен мир на посещението си у нас. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Събитието за мир ще се проведе заедно с представители на религиозни вероизповедания в България, в квадратът, наречен Малкия Йерусалим, в центъра на София, обясни той. „Деца ще запалят свещи една от друга и с това ще покажат, че мирът е обща кауза за всички религии, независимо къде са. Това събитие е пожелано от папата, защото България наистина преминава в своя преход по мирен начин с толерантност и със спокойствие за разлика от други места по света, където това може да бъде само копнеж и блян. И ето защо мотото, което папата си е избрал за своето посещение в България, е „Pacem in terris „- думи, които идват от едно писмо, енциклика на неговия предшественик папа Йоан XXIII. „Pacem in terris“ значи „Мир на Земята“, отбеляза Монсеньор Христо Пройков. Той уточни, че Папа Йоан XXIII като папски представител десет години е живял в България. Монсеньор Пройков каза още, че избраното мото е свързано с призивите за мир, братство, равноправие и искреност между хората и народите, които папа Франциск непрекъснато отправя по целия свят. 


От категорията

Борисов пред US-посланика: И аз искам касиране на избора на Радев, но му свършва мандатът!

Снимки Пресцентър на МС-1573470137.png

Ще обучим реставратори! Трябват археолози, няма само пиари и пиарки да ...

11 ноем. 2019 | 11:12

Сотир Цацаров: Зная как ще постъпя с моя глас - отново ще гласувам за Иван Гешев

-1563892083.jpg

Протакането на нещата не е решение, а този президент е показал, че няма ...

11 ноем. 2019 | 12:23

Депутатите гласуват извънредно днес парите за пенсии и за Здравната каса

Депутатите гласуват извънредно днес парите за пенсии и за Здравната каса -1573539959.jpg

От БСП се обявиха против проекта с мотиви, сред които: не е налице намаляване ...

12 ноем. 2019 | 08:24

Ина Лулчева: Задържането на кмета на Несебър е безпрецедентна демонстрация на сила

Снимка БТВ-1573539798.png

Според юриста той не може да бъде отстранен, защото не е обвинен за ...

12 ноем. 2019 | 08:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.