В отговор на провокациите на украинските власти

Московско издание: Русия ще свали всеки самолет на НАТО, който наруши границите на Крим

141896 | 11 февр. 2021 | 14:46

Киев предложи на Алианса да използва въздушното пространство над полуострова за военните си цели


Евентуален военен конфликт между Русия и НАТО става съвсем възможен, коментира руското издание "Военное обозрение". Причината, според изданието, е провокационното поведение на Украйна, която продължава с провокациите си срещу присъединилия се към Русия полуостров Крим.

Киев вече отправи предложение към НАТО да използва въздушното пространство над полуострова за своите военни цели. Изданието припомня, че присъединяването на Крим към Русия не е признато юридически от международната общност. И на практика Западът продължава да счита Крим за украинска територия.

И ако в Донбас Русия подчертано се дистанцира от въоръжения конфликт между проруските сепаратисти и официалните украински власти, то евентуална провокация от страна на Алианса в Крим неминуемо ще доведе до тежки последствия, включително военни действия.

И въпреки, че за разлика например от анексираните от Израел сирийски Голански възвишения, Крим се отдели от Украйна чрез референдум, нито една западна страна не го призна официално. И все пак - по руското законодателство Крим и Севастопол вече седма година фактически и юридически са субект на Руската федерация.

Сега, през 2021 година, когато на власт в САЩ се върнаха демократите, опасността от военен конфликт нараства неимоверно. След последната провокация от страна на Киев евентуалният военен конфликт е пред портите...

Ако ръководството на НАТО се подлъже по украинските мераци, самолетите и дроновете на Алианса ще бъдат третирани като нарушители на руското въздушно пространство с всички произтичащи от това последствия, коментира "Военное обозрение".

Срещу авиацията на западния блок първо ще бъдат вдигнати самолетите на руските Въздушно-космически сили, за да я прогонят. Но ако те продължат "на пробив", то противовъздушната система на Крим просто ще бъде принудена да ги свали.

Москва просто няма да има друг избор, обобщава изданието.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Извънредно положение във Финландия заради коронавируса

-1605094052.jpg

Решението бе очаквано, след като в четвъртък кабинетът съобщи, че от 8 март ще ...

1 март 2021 | 21:21

САЩ признаха, че изтребителите F-35 са пълен провал

-1493302807.jpg

Ръководителите на американските ВВС е трябвало да приемат факта, че не могат да ...

1 март 2021 | 14:22

Михаил Горбачов: Перестройката даде свобода и помогна да се преодолее тоталитарната система

Михаил Горбачов-1575205036.jpg

В Кремъл се отнасят с голямо уважение към Горбачов, обяви прессекретарят на ...

1 март 2021 | 21:13

Лондон: Първата доза на Covid ваксините намалява рязко смъртните случаи и хоспитализациите

-1610782260.jpg

Доказателства за ваксината на Pfizer предполагат, че тя води до намаление с 83% ...

1 март 2021 | 21:06