На извършителите на саботажа са били обещани по около 2000 долара

Москва обвини украинското разузнаване в „диверсия“ срещу газопровода в Крим

6426 | 7 септ. 2021 | 21:21

Според ФСБ „този саботаж е санкциониран от началника на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов, участник в неуспешна акция през 2016 г., по време на която той уби служител на Федералната служба за сигурност на Русия“


Саботажът на газопровода в Крим от 23 август, в рамките на разследването на който бяха арестувани трима заподозрени, е бил организиран от Главното разузнавателно управление на Украйна. Това обявиха Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба по сигурност (ФСБ) на Руската федерация, съобщава вестник "Взгляд", цитиран от Агенция "Фокус".

„В хода на проведените оперативно-издирвателни мерки и следствени действия беше установено, че диверсията е организирана от териториалното поделение на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна в град Херсон - т.нар. оперативна служба „Таврия“, с участието на организацията „Меджлис на кримскотатарския народ“, забранена в Русия“, се казва в изявлението.

От ведомството отбелязват, че организаторите на саботажа са идентифицирани. Единият от агентите е избягал от Крим „след осуетен терористичен акт през август 2016 г., в който участва“. Друг участник е офицер от военното разузнаване и неговият непосредствен шеф, началникът на оперативната служба на Таврия Виктор Зелински, поясниха още от ФСБ.

Според контраразузнавателната служба „този саботаж е санкциониран от началника на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов, участник в неуспешна акция през 2016 г., по време на която той уби служител на ФСБ на Русия“.

Министерството добави, че разузнаването на Украйна е обещало на извършителите на саботажа по газопровода в Крим награда от по около 2000 долара.

„По указание на един от лидерите на забранения „Меджлис“ през юни извършителите пътуват до Украйна в Херсон, където служители на Главното разузнавателно управление на Украйна ги обучават на работа с експлозиви. За извършване на саботаж военното разузнаване на Украйна им обеща парично възнаграждение от около 2000 долара“, твърдят от ФСБ.

На 23 август участък от газопровод беше взривен близо до населеното място Перевално в района на Симфериопол. На 4 септември служители на ФСБ задържаха трима души. Държавният департамент на САЩ осъди мерките на руските власти.

Телевизионният водещ Владимир Соловьов каза пред вестник „Взгляд“, че „хората от Крим вече са отговорили на гръмките изявления на САЩ за териториалната цялост на Украйна, а що се отнася до изявленията на Нед Прайс относно задържането на екстремисти в Крим, ние също имаме редица въпроси към Вашингтон“.

Дейността на „Меджлиса на кримскотатарския народ“, чиито членове са пряко ангажирани в транспортната и енергийната блокада на Крим, е забранена в Русия.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05