Маршалът на СССР Георгий Жуков

От тайните архиви

Москва разсекрети личното досие на маршал Жуков

25148 | 4 юни 2016 | 20:51

В папките с документи е пълно е с доноси, използвани за свалянето и развенчаването на легендарния военачалник


42 години след смъртта на легендарния съветски военачалник Георгий Жуков Москва даде достъп на историците до неговото лично дело, пазено като строго секретна държавна тайна, съобщи в. „Комерсант“, цитиран от "Сега". Специалисти определят решението като чудо, защото през годините са се сменяли лидери, режими, дори СССР бе разтурен, но отношението на Кремъл към Жуков си е оставало постоянно загадъчно.

Отварянето на досието е изненада и поради традиционната тайнственост в Кремъл, която не позволява все още да се разсекретят документите за Октомврийската революция, от която догодина ще се навършат 100 години. Ограничен е достъпът дори до официално разсекретените лични дела на народните комисари (министрите) в първите болшевишки правителства: Михаил Фрунзе (умрял през 1925 г.), Феликс Дзержински (умрял през 1926 г.), Георгий Чичерин (умрял през 1936 г.). Не се дава публичност и на архива за Надежда Константиновна Крупская, съпругата на Ленин, умряла през 1939 г.

„Комерсант“ смята, че преминаването на Росархив на пряко подчинение на президента Владимир Путин е причина за бързото разсекретяване на досието на Маршала на Победата. Първите прочетени документи показват, че върхушката в Кремъл е събирала всякакви доноси по отношение на Жуков, колкото и да са видимо клеветнически.

Такива са например донесенията на „агент от Париж“ и на „фрау от Дрезден“.
През лятото на 1954 г. в личното дело на маршала е включено анонимно твърдение от Париж. По това време Жуков е първи зам.-министър на отбраната, като министър е оперетният маршал Николай Булганин, издигнат на поста от Сталин, за да намали влиянието на популярните военачалници от Втората световна война.

Доносът от Париж, който е докладван на Булганин от шефа на военното разузнаване Михаил Шалин, е приписан на някакъв господин с псевдоним МОТАР и има следното съдържание: „ Информирам ви, че маршал ЖУКОВ води преговори със западни държави чрез посредничеството на френски таен агент под името ТАЛМАР, с цел да подготви въстание в Русия и да завземе властта. Маршал Жуков обещава да арестува всички ръководители на компартията, да я разпусне и да сключи союз срещу народите в Азия“.

Колкото и да е абсурден сигналът, Булганин веднага го докладва направо на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов, като прескача прекия си ръководител премиера Георги Маленков.

"Никита Сергеевич! Моля ви да се запознаете. Вероятно това е работа на американското разузнаване“, пише той в прикачена бележка и така доносът отива не в кошчето за боклук, а в архива на ЦК за сведение и контрол.

Въобще по отношение на Жуков всички „перспективни“ сведения за него са събирани в кремълското му досие. По-късно се използвани по един или друг начин. На Октомврийския пленум на ЦК на КПСС през 1957 г., когато маршалът е изваден от състава на ЦК и е превърнат в политически труп, членът на Президиума и секретар на ЦК Михаил Суслов докладва: „Той (Жуков – бел. ред.) следваше линия за откъсване на въоръжените сили от партията, за отслабване на партийните организации и за фактическа ликвидация на политическите органи на Съветската Армия, на изваждането й от контрола на Централния Комитет“.

Суслов не разкрива, че през 1954 г. за това са предупреждавали „приятели“ от Париж.

През същата 1954 г. една немска госпожа по фамилия Ланге пише на премиера Георгий Маленков писмо от окупирания от съветски войски град Дрезден. То има следното съдържание:

„Дрезден, 17 май 1954 г.

Дълбокоуважаеми г-н председател!

За съжаление обстоятелствата ме принудиха да помоля маршала на Съветския съюз Жуков за помощ от 10 000 марки за възпитаване на моя 6-годишен син. Тъй като маршалът не ми отговаря, предполагам, че мълчанието му се обяснява с чувство за вина. Моят син сега трябва да живее не с мен и чужди хора да се грижат за него. Твърде тъжно е да пиша, че никой не иска да помогне на детето на руски офицер.
Моля Ви да ми съобщите дали г-н маршалът е член на партията, защото възнамерявам да се обърна с оплакване до Централния комитет срещу този ленив човек.

С дълбоко уважение
Руф Ланге
ГДР, Дрезден, А 45, Стефенсонщрасе, 38, П с.“

Според „Комерсант“ доносът е съставен много грамотно, защото има ясен автор и точни факти. Партията трябва да знае, че Жуков е развратничил и се укрива като страхливец от детето си, като му отказва алименти. Що за герой?

В архива има и много интриги около мемоарите на Жуков „Спомени и размисли“, за които може да се прочете по-подробно на сайта на „Комерсант“
http://www.kommersant.ru/doc/2978616?utm_source=tass&utm_medium=banner&utm_campaign=kommersant_obmen

 


От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39