Сергей Наришкин

Изявлението направи директорът на външното разузнаване Сергей Наришкин

Москва увери, че не притежава запаси от Новичок

1523 | 15 септ. 2020 | 17:34

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна изрази "недоумението" на Москва, която не е получила поисканите от Берлин данни за здравето на опозиционния лидер


Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин увери във вторник, че Москва няма запас от Новичок, нервнопаралитично вещество от типа, който според Германия е използван за отравяне на Алексей Навални, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Те бяха унищожени в съответствие с протоколите и правилата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)", заяви Наришкин, цитиран от руски медии. Да се твърди противното би било "дезинформация", добави той.

Началникът на руското разузнаване заяви също, че "когато Алексей Навални е напуснал руската територия, в тялото му не е имало отровни вещества" и добави, че Русия има "много въпроси по тази тема към германската страна".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна изрази "недоумението" на Москва, която не е получила поисканите от Берлин данни за здравето на опозиционния лидер.

Песков подчерта, че всички ще са доволни, ако Навални се възстанови и каза, че той е свободен да се върне в Русия, предаде Ройтерс. Но Москва не разбира защо, ако френски и шведски лаборатории са имали възможност да изследват негови проби, Русия не е получила достъп до тях, добави говорителят на Кремъл.

Навални е водеща фигура в руската опозиция. На 20 август той беше приет в болница в Омск, след като се почувства зле по време на пътуване в самолет. Той беше транспортиран до Германия два дни по-късно, изпаднал в кома. Берлин твърди, че направените изследвания доказват, че опозиционният лидер е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата Новичок, създадено през 70-те години от СССР.

В понеделник Берлин съобщи, че френски и шведски лаборатории са потвърдили тези резултати. Русия отрича да е замесена и иска доказателства, че Навални е бил отровен.

 


От категорията

Конфискуваха апартамента на Навални в Москва, запорираха и сметките му

-1598429613.jpg

Запорирани са и сметките на шефа на YouTube-канала "Навальный Live" ...

24 септ. 2020 | 17:14

Бабиш отхвърли плановете на ЕС за миграционна политика и намаляване на въглеродните емисии

Чешкият премиер Андрей Бабиш-1561608973.jpg

В сряда Европейската комисия предложи по-строг граничен контрол и ...

24 септ. 2020 | 12:25

Тръмп отказа да поеме ангажимент за мирно предаване на властта, ако загуби президентските избори

-1596604831.jpg

Той говори много нерационални неща. Не знам вие какво мислите, но мен не ме ...

24 септ. 2020 | 08:00

Гутериш: Човечеството не издържа изпитанието на пандемията

Снимка БГНЕС-1600955147.jpg

Или ще се обединим в рамките на глобалните институции, действащи според своето ...

24 септ. 2020 | 16:43