Сн. Пресцентър

Гл. куратор Джефри Спиър е на работно посещение у нас

Музеят "Пол Гети" към Вежди Рашидов: Вдъхновихте ни да покажем културното наследство на България

1271 | 10 юни 2019 | 14:36

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите заяви, че е горд с наследството на България, която е страна на древни цивилизации и заслужава колкото може повече страни да се запознаят със съхраненото през вековете

Сн. Пресцентър-1560166646.jpgСн. Пресцентър-1560166636.jpg

„С уникалната българска изложба в Лувъра, направена по изключителен начин, вие ни вдъхновихте да започнем подготовка в музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис за представяне на голяма експозиция с ценни тракийски артефакти“. С тези думи се обърна днес към Вежди Рашидов главният куратор в музея „Пол Гети“ Джефри Спиър, който е на работно посещение в България. Той поздрави г-н Рашидов и за заслугата му Ларгото в София да бъде прекрасен музей на открито, а некрополът под „Света София“ да привлича толкова много туристи със своята ценна археология.


Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна с Джефри Спиър в Огледалната зала на Народното събрание. На срещата присъства и заместник-председателят на Комисията проф. Станислав Станилов.


Вежди Рашидов заяви, че е горд с наследството на България, която е страна на древни цивилизации и заслужава колкото може повече страни да се запознаят със съхраненото през вековете.


Г-н Спиър сподели, че България е много важна за прочутия американски музей, тъй като е страна с изключително богато културно наследство. През 2015 г. след големия успех в Лувъра именно в музея „Пол Гети“ беше изложена бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети, която предизвика истински фурор сред ценители и публика.


Сега амбициозният план на музея „Пол Гети“ предвижда впечатляваща експозиция от експонати от българските музеи. В изложбата ще бъдат включени и артефакти, свързани с Тракия, които се съхраняват в музеи в Италия, Германия и САЩ. В момента учени от четири държави са избрани за консултанти на бъдещата експозиция, а петима български специалисти са поканени на специализация в Научния институт на музея „Пол Гети“. Голямата българска изложба в „Пол Гети“ е предвидена за 2023 година.


От категорията

Петър Стоянов награди ученички от село Черноочене за разтърсващо проучване за Възродителния процес
(Видео)

Всички наградени в 11-ото издание на Националния исторически конкурс.
Снимки Антон и Божидар Маркови-1561215063.jpg

Таня Еленска от Сливен, чиито ученици са печелили първата и десетата надпревара ...

22 юни 2019 | 18:19

Премиера на книгата на Румен Стоичков „Ожадняла река” ще се състои в Столична библиотека
(Видео)

Румен Стоичков „Ожадняла река”-1561450720.jpg

Авторът е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския ...

25 юни 2019 | 11:18

Матей Стоянов ще представи за пръв път своя „Незапочнат роман“ в Столична библиотека
(Видео)

Матей Стоянов ще представи за пръв път своя „Незапочнат роман“ в Столична библиотека-1561365598.jpg

Писателят е автор на много текстове за песни, на няколко поетични и ...

24 юни 2019 | 11:39

Gega New представя

„Прочутите оперни гласове на България“ с албум на Юлия Винер-Ченишева
(Видео)

„Прочутите оперни гласове на България“ с албум на  Юлия Винер-Ченишева-1561366842.jpg

Сопраното покорява Европа с репертоар на три езика

24 юни 2019 | 11:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


edin prost


12 юни 2019 | 00:14"Вежди Рашидов заяви, че е горд с наследството на България, която е страна на древни цивилизации..." "В България остава това, което не става за чеп за зеле" Вежди Рашидов, депутат от ГЕРБ, пред БНТ. ПО НЕГОВАТА ЛОГИКА, ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ НЕ СТАВАТ ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.