Избраници от ГЕРБ и РБ отправиха парламентарен въпрос към Вежди Рашидов

Музеят на Живков в Правец възхвалявал комунизма, депутати настояват за проверка

2694 | 12 септ. 2016 | 14:38

Петър Славов,Мартин Димитров и Методи Андреев искат Великобритания да постави мемориал на Георги Марков на моста Ватерло


Инспекторатът на Министерство на културата да провери дали музеят на Тодор Живков в Правец не възхвалява БКП и комунистическата идеология. За това настояват депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и колегите му от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Тримата са отправили парламентарен въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов. Те се позовават на приетия през 2000 г. Закон за обявяване на комунистически режим за престъпен. В чл. 2 от нормативния документ се казва, че ръководните кадри на комунистическата партия са виновни множество престъпления, сред които убийства, преследване на гражданите, отнемане на частната собственост, престъпления срещу при природата и прочие. „Настояваме Инспекторатът на Министерство на културата да влезе в Историческия музей в Правец и да направи пълна проверка за това дали експозиционната зала и къщата-музей на Тодор Живков не разпространяват комунистическа идеология“, каза пред Епицентър.бг депутатът Методи Андреев

През юни тази година, темата за музея на Живков в Правец предизвика огромен скандал в Народното събрание между тримата депутати и министъра на културата. Андреев, Славов и Димитров попитаха Рашидов защо позволява къщата на Тато да работи като музей и защо не я закрива. Методи Андреев напомни, че парламентът е приел закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители.

Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета. Къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец. Експозицията в нея по същество е етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. С решение на Общинския съвет в Правец от 2010 г. къщата е включена като част от музеен комплекс - филиал на музея.

Славов, Димитров и Андреев настояват за мемориал на Георги Марков на моста Ватерло

 

Тримата депутати питат и външния министър Даниел Митов дали ще настоява Великобритания да постави мемориален знак на писателя Георги Марков на моста „Ватерло“ в Лондон на мястото, на което е писателят е убит от комунистическите тайни служби.

Повод за него е отбелязването на годишнината от трагичното убийство на Марков на 11 септември. А инициативата за поставяне на мемориала е представена на народните представители от граждани, които поставят цветя на паметника на Марков от 2014 г., когато той беше изграден на площад „Журналист“ в София.

„Дейността на Георги Марков е значима не само за България, но и за целия демократичен свят. А именно Великобритания е страната, която дава подслон и трибуна на писателя в годините на изгнание, до неговата насилствена смърт“, пишат в своя въпрос Славов, Димитров и Андреев.

Желанието на тримата депутати е на известният лондонски мост, където Георги Марков е убит с т.нар. „български чадър“ през 1978 г., да бъде поставена мемориална плоча или друг символ на смелостта и значимостта на делото на българския публицист.


От категорията

Официална визита

Борисов посреща премиера на Норвегия Ерна Солберг

Борисов-1513081446.jpg

Основните теми на двустранните разговори са задълбочаване на сътрудничеството ...

12 дек. 2017 | 14:19

Корнелия Нинова съди Десислава Атанасова и ГЕРБ (допълнена) (видео)

-1511946901.jpg

Изпълнителното бюро на БСП застава зад председателя на партията. Има тежка ...

12 дек. 2017 | 14:46

Радев в Париж: Промените в климата стават все по-драматични и тове вече е проблем!

Радев в Париж: Промените в климата стават все по-драматични-1513104063.jpg

Необходими са промени в образователната система, за да може да се дават повече ...

12 дек. 2017 | 20:39

Славчо Велков: Борисов трябва да бъде изслушан за подсрушването

-1510642408.jpg

Не ме притеснява заявката на лидера на Хамас за започване на нова интифада, ...

12 дек. 2017 | 18:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вова Стойчев


12 септ. 2016 | 20:28Тези нереализирани персони докога ще занимават цялото общество с измислени въпроси?!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.