Н. Пр. Анатолий Макаров: Съдбите на Русия и България са тясно свързани, трудно ще ни разделят

През годината ще отбележим 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между нашите две страни

Н. Пр. Анатолий Макаров: Съдбите на Русия и България са тясно свързани, трудно ще ни разделят

8429 | 7 февр. 2019 | 17:58

2018 г. бе доста успешна за нашите отношения. След многократно прекъсване бе активизиран двустранният диалог на високо равнище, казва посланикът на Руската федерация в България


На 10 февруари руските дипломати честват своя професионален празник. Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Анатолиевич Макаров, който е дипломат от кариерата с богат 40-годишен професионален опит, бе любезен да разкаже за този празник, както и за установяването на българо-руските дипломатически отношения преди 140 години, в интервю за в. „Земя” и в. „Русия днес- Россия сегодня”.

 

След като завършва висшето си образование в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) през 1977 г., Анатолий Анатолиевич започва работа в руското посолство в Холандия. През 1994-1998 г. е в постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел.

След това пет години е посланик в Република Южна Африка. От 2012 г. оглавява Департамента към МВнР на Русия за работа със сънародниците в чужбина.

Владее холандски и английски език. Женен е и има син, който продължава семейната традиция.

Завършил е МГИМО и работи в МВнР на Руската Федерация. Посланическият мандат на Макаров в България започна през 2016 г. Неотдавна той сподели, че у нас се чувства най-добре в сравнение с другите страни, в които е работил. Казвал е също, че в развитието на руско-българските отношения има значителен потенциал и че се стреми като посланик на Русия този потенциал да бъде използван, така че наличните резерви да се реализират.

 

- Ваше Превъзходителство, Русия е единствената страна, в чиито календар има държавен празник на дипломацията. Кога и защото е установена тази необичайна традиция?

 

- Ден на дипломатическият служител всъщност има и в календара на много страни от бившето съветско пространство. Освен в Русия той се отбелязва също в Беларус, Киргизия, Таджикистан, Украйна. Така че не само у нас признават особената важност на тази професия. В Русия този празник е учреден с Указ на Президента през 2002 г. в чест на 200-годишнината на Министерството на външните работи. Датата 10 февруари е избрана, защото именно на този ден през 1549 г. за пръв път в документи е споменат „Посолски приказ“ – предшественик на Министерството на външните работи. Празникът е доста нов, но въпреки това се е наложил и се харесал и затова всяка година се отбелязва много тържествено. В България например провеждаме в училището към посолството урок по дипломация, в който дипломати разказват за своята работа, за сложностите и радостите на своя труд. Полагаме и цветя пред Паметника на победителите в Докторската градина, организираме концерт, обезателно вдигаме чаша шампанско за успехите и процъфтяването на нашата родина.

 

- Какви бяха през 2018 г. успехите и проблемите в дейността на руските дипломати в сложната и напрегната международна обстановка и какви са най-важните задачи през новата 2019 г.?

 

- Обстановката в света наистина не беше лека. За съжаление, покрай традиционните предизвикателства остро се усещаше недостигът на доверие между страните. Някои държави така и не успяха да приемат факта, че светът е станал многополюсен, и продължаваха да налагат своята воля със сила, с икономически и пропагандистки методи. Но все пак имаше и успехи.

 

- Какво имате предвид?

 

- Последователно се развиваше сътрудничеството в Евразийското пространство, сериозно придвижване имаше в Сирия. Разширихме взаимодействието в културно-хуманитарната област, ярък пример за което стана Световното първенство по футбол. Тази година сред приоритетите ни са създаването на универсална антитерористична коалиция под егидата на ООН, мобилизиране на международната общност за по-ефективна борба с наркотрафика и другите видове организирана престъпност. Ще съдействаме за укрепването на позитивните тенденции в Сирия и на Корейския полуостров, за преодоляването на други кризи и конфликти преди всичко в Близкия изток, Северна Африка, а също в Украйна.

 

- В много сложно и напрегнато състояние са отношенията между Вашингтон и Москва.

 

- Ние, както и досега, сме заинтересовани от възстановяването на нормални отношения със САЩ и ЕС на принципите на равноправието и взаимното зачитане на интересите. Същевременно и занапред, разбира се, по подобаващ начин ще реагираме на засилената военна активност на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към руските граници.

 

- Дипломатическата професия е интересна , сложна и много отговорна, изисква голяма квалификация. Но как се става дипломат в Русия? Допуска ли се хора без специална подготовка да бъдат назначавани на дипломатически постове, както се случва в немалко страни?

 

- Работата на дипломата изисква широки познания в много области – история, право, владеене на чужди езици, етикет, протокол и дори психология. Затова, като правило, случайни хора в тази професия няма. Дори ако човек не е кариерен дипломат, той влиза в тази сфера с опит на ръководни и отговорни длъжности, поради което вече има специална подготовка. Това е важно, защото на дипломатическа служба ти отговаряш не само за себе си, но и за честта на своята страна.

 

- Анатолий Анатолиевич, Вие защо избрахте тази професия да Ви бъде съдба? Доволен ли сте от своя избор?

 

- На мен просто много ми се искаше да стана дипломат, винаги с интерес следях събитията по света. А когато се занимаваш с това, което ти харесва, изпитваш удовлетворение от работата.

 

- Предстои една свързана с дипломацията годишнина в богатата история на българо-руските връзки. През юли се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България. При какви обстоятелства става това важно за взаимодействието на нашите две страни и народи историческо събитие?

 

- В момента, когато формално между нашите страни се установяват дипломатически отношения, българският и руският народ заедно са били пролели много кръв на полесраженията. За официална дата на това събитие се приема денят, когато А.П. Давидов, назначен за дипломатически агент и генерален консул в България, връчва акредитивните си писма на българския княз Александър Батенберг. Това се случва на 7 юли 1879 г., затова през 2019 г. ние ще отбележим 140-ата годишнина на тази славна дата.

 

- Какво ще се случи на този ден тази година?

 

- Подготвяме план за мероприятия и каним всички неравнодушни към тази годишнина да се присъединят – все пак това ще бъде наш общ празник. Обезателно ще се състоят конференции и изложби, искаме също да проведем Дни на руското кино. Надяваме се, че ще успеем да организираме посещение в България на ръководител на някои от руските ведомства.

 

- Големи заслуги за защитата на интересите на България има известният руски дипломат от времето на Освобождението на България от османско владичество граф Н.П. Игнатиев. Ще се реализира ли отдавнашната идея да се издигне на този знаменит по своите заслуги към България дипломат паметник на софийската улица, носеща неговото име?

 

- Да, има такава идея. За реализацията й е създаден инициативен комитет. Още повече, че още през далечната 1903 г. Общинският съвет на София е приел такова решение, така че остава само то да се претвори в живота. Струва ми се, че ще бъде много символично, ако паметникът на граф Игнатиев се постави в годината, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между нашите страни. Работим по този въпрос.

 

- През декември Вие изразихте удовлетворение, че 2018 г. е била изключително успешна за руско-българските отношения и аргументирахте оценката си с редица важни събития и факти. Какво трябва да очакваме през 2019 г. в различните области на сътрудничеството и партньорството?

 

- Действително 2018 г. бе доста успешна за нашите отношения. След многократно прекъсване бе активизиран двустранният диалог на високо равнище. Състояха се визитите на президента и премиера на България в Русия. Бе проведено заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Поддържаха се контакти на представители на изпълнителната и законодателната власт. Разчитам, че и в текущата година ще се запазят тези позитивни тенденции и че ще можем да постигнем конкретни договорености.

 

- По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. правителството постави акцент на европейската интеграция на Балканите. Как оценявате обстановката в този важен регион на Европа?

 

- Ние внимателно наблюдавахме първото българско председателство на Европейския съвет. Ползвам се от случая, за да поздравя ръководството на България с успешното му провеждане, за което свидетелстват оценките за „евровахтата“ от страна на европейските чиновници и международните експерти. А в обстановката на Балканите за съжаление все по-често се вижда нарастване на усилията за подриване на многовековните връзки на Русия с балканските държави. Нашите съдби обаче са твърде тясно преплетени, за да може лесно да се разкъсат. Затова и занапред ще се стремим на Балканите към запазване на конструктивното и равноправно сътрудничество в интерес на всички страни и народи в региона.

 

Интервюто взе Любомир Михайлов


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


8 февр. 2019 | 07:07Съветските, пардон, руските дипломати живеят със самочувствието, че са продължители на великоруската държавна традиция, макар че възпитанието им и отношението им към посетителите на посолствата и консулствата на РФ често е на нивото на колхозен пъдар. А иначе българския и руския народ са близки по култура и са приятелски настроени един към друг. Това в немалка степен се дължи на заемките в езиково и културно отношение след Освобождението, когато при възстановяването на държавността си се оказваме на гола поляна. Генетически естествено нямаме почти нищо общо с руснаците, те са претопили редица народи, угро фини, всякакъв род тюрки, монголоиди и пр.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


8 февр. 2019 | 00:02Ауууууу торбата с говна минчефф, болния мозък инджефф и психодесните поне седмица няма да мигнат от злоба хахаха


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


8 февр. 2019 | 04:58Не се пише минчефф, а се пише МИНДЖЕВ ! Идва от думичката минджа. Няма да ти я превеждам. Питай околните какво значи.


Mari Paunova


7 февр. 2019 | 23:03Абсолютно вярно ,трудно ще ни разделят!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


7 февр. 2019 | 21:02Никой не може да извади Дядо Иван от сърцето на българина !!!!___Колкото и тъпаци като Bigman1 да се напъват. Единственото, което може да постигнат с напъването си е, да получат хемороиди.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


7 февр. 2019 | 19:17Ти не го пущаш в селото то за попа пита...нагли руснаци вън от България...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


7 февр. 2019 | 19:54Видяхме краварите до къде ни докараха САМО за 30 години. До дъното на всички класации. От 9 300 000 при Тато и то БЪЛГАРИ, краварите и Тиквата ни докараха до 7 200 000 от които САМО половината етнически българи..А от тая половина 1_2 са пенсионери, а 1_4 са содомити, като BIGпедал1, дето гласуват за Шайката.


Незабравка


7 февр. 2019 | 19:50Ето за такива тъпаци като теб идиоте говоря! Русия е Велика страна!!!


наблюдател


7 февр. 2019 | 19:00Ще дойде ден народите, говорещи подобни езици българи, руснаци, украинци, беларуси, поляци, чехи, словаци, хървати, сърби, словенци, македонци да бъдат отново в едно семейство!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.