НАТО покани Македония да започне преговори за присъединяване към Алианса

С приетата на срещата на върха на Алианса декларация.

НАТО покани Македония да започне преговори за присъединяване към Алианса

1641 | 11 юли 2018 | 19:10

Ние приветстваме историческото споразумение между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името. Ние решихме да поканим правителството на Скопие да започне преговори за присъединяване към нашия Алианс, пише още в декларацията


НАТО покани Македония да започне преговори за присъединяване към Алианса.

 

Това се отбелязва в приетата на срещата на върха на Алианса декларация. 

 

Лидерите заявяват в документа, че балканската държава може да се присъедини към военния съюз след окончателното разрешаване на спора за името с Гърция.

 

В декларацията се подчертава, че Алиансът остава ангажиран за изпълнение на политиката на отворени врати.

 

Присъединяването на Черна гора към НАТО през миналата година и днешната ни покана към Бивша югославска република Македония (БЮРМ) ясно показват този ангажимент, се казва в документа.

 

Ние решихме НАТО да покани Бивша югославска република Македония (БЮРМ) да се присъедини към Алианса, след като бъде постигнато приемливо решение по въпроса за името в рамките на ООН. Ние приветстваме историческото споразумение между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името. В съответствие с нашата политика ние решихме да поканим правителството на Скопие да започне преговори за присъединяване към нашия Алианс, пише още в декларацията, в която се споменава и договорът за добросъседство между Македония и България.

 

"Щом всички 29 страни - членки на НАТО, са дали подкрепа за започване на преговори за приемане Македония в НАТО, очакваме, че те ще направят същото и когато ще трябва да ратифицират Протокола за членство", заявиха от правителството в Скопие, в отговор на въпрос дали очакват някой да се опита да блокира процеса.


От категорията

Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония

-1529242446.jpg

53% от участниците в анкетата са изразили негативно мнение за ...

20 ноем. 2018 | 10:34

Макрон похвали отношенията между Франция и Белгия по време на официалната си визита в кралството

Сн. Инстаграм-1542702420.png

Еманюел и съпругата му Брижит прекараха по-голямата част от деня с белгийския ...

20 ноем. 2018 | 10:22

Интерпол отказа да приеме Косово

-1542712921.jpg

Междувременно Москва остро осъди писмото на няколко американски сенатори с ...

20 ноем. 2018 | 13:21

Италия конфискува мигрантския кораб "Водолей" и замрази сметките на "Доктори без граници"

Корабът "Водолей" Снимка: MSF-1542711299.jpg

Прокурорите в сицилианския град Катания изследват дрехи на мигранти, остатъци ...

20 ноем. 2018 | 12:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


11 юли 2018 | 21:58Не, докато не декларират, че "Северна Македония" няма претенции към територии на България. А, да....и докато не признаят, че са лъжци, сръбски мекерета и крадци на история!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.