На 4 април НАТО ще отбележи 70 години от създаването си.

Война в Европа може да бъде инициирана само от външна причина

НАТО посреща пищно своята 70-годишнина. Ще доживее ли до сто?

1071 | 2 апр. 2019 | 15:01

За Вашингтон символ на кошмара е въоръжените сили на Москва и Пекин да са готови да действат съвместно в евентуален глобален конфликт, чиято крайна цел е икономическото господство в света


Ганчо КАМЕНАРСКИ

На 4 април НАТО ще чества 70 години от своето създаване. Пищната тържественост е основателна, защото по своята възраст, обхват и военнополитическа мощ Алиансът почти няма равни в човешката история. Дали обаче Северноатлантическият блок ще доживее до мечтания 100-годишен юбилей? Трудно е да се отговори еднозначно, защото в съвременния динамичен свят прогноза дори за 30 дни е заредена с потенциал за тотални грешки, че какво остава за 30 години?

НАТО е насочена директно срещу СССР още при създаването си през 1949 г., но не се разпусна с разтурянето на Съветския съюз през декември 1991 г. Не съществува и не се задава съдбоносна заплаха срещу Алианса през следващите 30 години, особено след като той присъедини бившите социалистически страни и ги насочи единствено срещу Русия.

През следващите три десетилетия в Европа и в Москва неизбежно ще се сменят десни или по-либерални правителства, Путин няма да е вечно на власт, Европейският съюз вероятно още ще се раздира от вътрешни противоречия, руският газ ще продължава да тече на запад, конфликтите в Донбас и заради Украйна ще намерят някакво трайно решение, но руската армия ще продължи мащабните си учения... Рано или късно обаче икономическите интереси между Запада и Русия ще вземат връх. Заплаха за Москва най-вероятно ще останат опитите за посегателство спрямо териториалната й цялост на югоизток или суверенитета на Северния морски път.

От своя страна, най-голямата заплаха за Алианса ще е неговото изхабяване и обезсмислянето на съществуването му на фона на задаващите се геополитически, икономически и военни катаклизми в света, акумулиращи все повече колосална разрушителна енергия.

Някогашният съюз на страните от Варшавския договор беше пример за добре изградена и поддържана машина за водене на война с единни принципи, норми и правила. НАТО обаче е като клуб за благородници, в чиито сбирки участието не е задължително. Прословутият член 5 почти няма стойност, защото при нападение върху страна-член на Алианса другите държави не са длъжни да реагират с военни средства, а могат да се ограничат само с осъждане на агресията.

До миналата година само 5 държави (САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония) заделяха исканите 2% от БВП за военния си бюджет. Неочаквано през юни 2018 г. Доналд Тръмп ултимативно поиска удвояване на разходите до 4%.

Повърхностно е обяснението, че така ще се увеличат покупките от американския ВПК. САЩ сега носят 70% от финансовото бреме на НАТО, но Тръмп иска страните-членки сами да поемат разходите си в Алианса. Крайната цел не е сериозна подготовка за война срещу Русия, а само пределното й ангажиране на Европейския театър на военните действия, защото САЩ трябва да посрещнат надигащата се наистина реална военноикономическа заплаха от страна на втората световна икономика Китай.

През септември м. г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео не случайно призна в интервю пред Fox News, че Китай е много по-голяма заплаха за САЩ от Русия. Същото потвърди и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на ВС на САЩ Джоузеф Дънфорд в Университета Дюк през ноември м.г.

За Вашингтон символ на кошмара е въоръжените сили на Москва и Пекин да са готови да действат съвместно в евентуален глобален конфликт, чиято крайна цел е икономическото господство в света. Ето защо САЩ ще се стремят да ангажират другаде въоръжените сили на Русия и възможен изход за това е НАТО.

В очертаващото се противоборство САЩ са готови да влязат с най-силния флот в света, доминиращ в океана с 11 ударни авионосеца, 22 ракетни крайцера, 65 разрушителя, 50 ударни подводници, 14 атомни подводници, 42 десантни кораба... Планирано е към 2025 г. броят на съдовете да бъде увеличен до 350.

Има вероятност обаче, само след 10-15 години американците да започнат да губят наложената от тях търговската война и като следствие контрола над Азиатско-Тихоокеанския регион от новия икономически лидер в света Китай.

Китайският лидер Си Дзинпин по време на 19-я конгрес на ККП през 2017 г. се закани до 2050 г. да превърне китайската армия в най-мощната военна сила в света.

В корабостроителната програма на Пекин, в чието изпълнение няма никакво съмнение, влиза рязко увеличаване до 2025 г. на оръжията за експанзия – самолетоносачите от 3 на 7, нови 4 десантни вертолетоносача и 31 танкодесантни кораба. Флотът ще бъде увеличен с още около 30 съда, които ще се присъединят към сегашните 38 фрегати, 29 разрушителя, 9 атомни и 56 не атомни подводници.

Нито тези сили, нито наброяващата 1,6 млн. души китайска армия обаче ще щурмуват необятната територия на САЩ. Но тъй като американският флот е разпилян по целия свят, Пекин без особени усилия ще създаде необходимото превъзходство в силите за фактическо окупиране на Южнокитайско море и последващо излизане на стратегически простор в Тихоокеанското пространство.

В първите дни на тази година Global Times съобщи, че китайската армия започва да тренира нанасяне на удари по самолетоносачи, за да даде на САЩ ясен предупредителен сигнал за намеренията си. Казано накратко, Китай подготвя свои правила на играта в океана, с които големите играчи в региона ще трябва да се съобразят.

Има прогнози, че все някога ще дойде момент Китай да установи глобално доминиране и САЩ да бъдат неутрализирани във военно отношение, като времевите координати за това не са от съществено значение. След като получи превес в силата, Пекин ще наложи своето право, защото правните основания винаги почиват на силови аргументи. Тогава на дневен ред ще излезе геостратегическата цел за постепенно изтласкване на долара като световна валута и заместването му с юана. Москва се освобождава от натрупаните долари в ценни книжа, но Пекин не случайно къта американски облигации вече на стойност 1 трилион долара. Какво ще следва?

Според международни експерти е много вероятно така очертаната бъдеща ситуация да се сбъдне дори в детайлите. Затова отредената от САЩ роля на НАТО да ангажира вниманието на Русия изглежда правдоподобна и логична. Въпрос на време е в някакво бъдеще страните от Алианса все пак да преосмислят къде да пренасочат сакралните 2-4% от БВП. Така се раждат митовете и легендите „Имало едно време военен съюз между...” от времето на Древна Гърция чак до наши дни.

Няма кой да победи във военно отношение НАТО. Неин най-голям враг обаче ще са вътрешните ѝ противоречия: например България и Гърция гледат в различни посоки с войнствено настроената Полша и едва ли някога ще застанат редом с нея на бойното поле.

Впрочем, с изключение на англоезичните си членки почти целият Северноатлантически пакт не изглежда много милитаристично настроен.

Според мнозина експерти, Европа, ако не завинаги, то поне още, е отвратена от войната, която може да бъде инициирана единствено от външна причина. Cui prodest? (Кому е изгодно?) – питали старите римляни.


От категорията

Валерия Велева към съдия Калпакчиев: С какво заслужи убиецът Полфрийман преждевременната си свобода?

-1448546816.jpg

В нашето болно общество, което живее в ежедневен стрес от насилие, мерзост, ...

20 септ. 2019 | 00:40

Виенски Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото

-1547746655.jpg

Последните събития в Черна гора и Северна Македония ясно показват, че Русия ...

16 септ. 2019 | 15:48

86 години от Лайпциския процес

Георги Димитров на Лайпциския процес-1569060358.jpg

българският министър-председател Никола Мушанов отказва да приеме в България ...

21 септ. 2019 | 12:56

Михаил Дженой, кмет на Крайова: Гордея се с плана за урбанизация и нарастване на населението в града

Михаил Дженой, кмет на Крайова
-1568989853.png

Работим върху комфорта на населението, здравеопазването и образованието като ...

20 септ. 2019 | 17:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


4 апр. 2019 | 11:28ЯНАТО НЯМА ДА ДОЧАКА ДОРИ СВОЯТА 80 годишнина !Нека се порадват на последният му кръгъл 70 г. Юбилей!?!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.