Сергей Цветарски

Няма опити за проникване и източване на данни от системата

НСИ обмисля удължаване на електронното преброяване заради кибер атаките

4996 | 12 септ. 2021 | 17:10

Данните към 12 часа в неделя показват, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства, обяви шефът на статистиката Сергей Цветарски


Данните към 12 часа в неделя показват, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства. Последните три дни, независимо от затрудненията, които имахме, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Онлайн преброяването не тръгна гладко заради атаките срещу информационния сайт, през които се влиза в системата, каза Цветарски и допълни, че тези атаки са наложили да се ограничи капацитетът на системата, което е затруднило регистрацията.

"В първите дни на електронното преброяване имаше DDoS атаки или атаки тип "отказ от услугата". Изолираните IP адреси са предимно от Китай. Най-силната атака, която имахме, надвишаваше 250 гигабита трафик в секунда. В България не е имало толкова голяма DDoS атака досега", каза председателят на НСИ.

Атаки с генериране на огромен зловреден трафик има и тяхната цел е да блокират работата на системата ни, заяви председателят на НСИ. Той съобщи, че няма опит за проникване и източване на данни от системата и допълни, че в публичното съзнание всяка кибер атака се възприема като хакерска.

Така или иначе има опит да се дискредитира процесът и това създаде трудности за хората, които имаха желание да се преброят електронно. Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност. Извинявам се на хората за трудностите, благодаря на тези, които се преброиха, и апелирам останалите също да го направят, каза още председателят на НСИ.

Той подчерта, че целта на този тип атаки не е да изтекат данни. Целта е да се блокира процесът. Данните, които попълват хората, са защитени, заяви Цветарски.

Според него е нормално да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни, в които заради трудностите, много хора се отказаха да се преброят електронно. Решението обаче трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството.

За първите четири работни дни на телефона на колцентъра за преброяването са се обадили 18 260 души, каза Цветарски и допълни, че само в последния час е имало няколко обаждания, че регистрацията с една определена поща не работи.

"Случаите се проверяват един по един и се оказа, че хората обикновено бъркат разширението - пишат .bg вместо .com. Има хора, които се опитват да се регистрират по няколко пъти, защото изведнъж решават, че ще напишат друг адрес. Естествено системата ги отхвърля, защото разпознава, че човекът е един и същ. Част от затрудненията са свързани с отбелязване на местоживеенето на картата", описа Сергей Цветарски затрудненията на хората при преброяването.

Председателят на НСИ се надява след 10 години регистрите в страната ни да бъдат на такова равнище, че да направим преброяването само по административни източници.

 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51