НСО: Не потвърждаване и не отричаме съпричастност на наши служители към вчерашната случка

НСО поема охрана на конкретни застрашени лица като не разкрива тяхната самоличност

НСО: Ние не сме казвали, че сме предоставяли охрана на обект на плажа в парк "Росенец"

32430 | 8 юли 2020 | 19:50

Комисията е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.


"Не мога да потвърдя нито да отрека съпричастност на наши служители към вчерашната случка на плажа край Росенец".

Това заяви за Епицентър.бг говорителят на НСО Веселин Нинов.
Той подчерта, че няма промяна в позицията на службата от вчера. А тя е, че продължават да не потвърждават, че техни служители са участвали в съприкосновение със съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.  Мотивът е - разкриване на държавна тайна.

Във връзка с обявеното днес от президента Радев, че именно "служители на НСО са охранители на плаж "Росенец", Нинов заяви, че не може да потвърди тези думи на държавния глава.

В службата тече проверка и ако има нарушение на закона, виновните ще понесат своята отговорност, подчерта Нинов.

И допълни: "Ние не сме казвали, че сме предоставяли охрана на този обект и на този плаж".

По повод искането на Радев да бъде свалена охраната на г-н Доган и г-н Пеевски, Нинов отговори, че тези решения не се взимат от НСО, а от Комисията, след предоставяне на данни от ДАНС и МВР.


От свои източници Епицентър.бг научи, че и на последното заседание на комисията са били предоставени достатъчно основателни данни от  службите, вкл. и чужди, за високата степен на външна застрашеност на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

 

Според информация, с която Епицентър.бг разполага, Доган се охранява на основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, председател на ДАНС и главен секретар на МВР.

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент. 

Охраната на Доган се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство."

На базата на тези данни за конретна застрашеност и по решение на комисията НСО поема охрана на конкретни лица като не разкрива тяхната самоличност.

Комисията няма да заседава утре, както обяви държавният глава, тъй като има процедура по нейното свикване, уточниха още от НСО.


От категорията

58 нови случая на Ковид-19, седем пациенти са починали

-1601009563.jpg

Направени са 1103 PCR теста за последното денонощие= Броят на активните случаи ...

28 септ. 2020 | 08:11

Доц. Михаил Околийски: Темата за затягане на мерките срещу Ковид-19 се политизира

-1587625159.jpg

Всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и ...

28 септ. 2020 | 08:21

Георги Свиленски: Станишев обяви, че БСП е тоталитарна партия, след като не бе избран в НС

-1568300788.png

Със сигурност няма да управляваме с мафията. Тя няма имена, но има ...

28 септ. 2020 | 08:46

Хладно време с превалявания от дъжд

Хладно време с превалявания от дъжд-1601271574.jpg

През нощта срещу вторник и в източните райони облачността ще се увеличи, ...

28 септ. 2020 | 08:38