НСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание

"Беше меле вътре", обясни Нестимир Ананиев, бивш депутат от десницата

НСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание

7769 | 16 септ. 2020 | 19:39

Има кордони от полицаи, които пазят обществения ред, но те нямат нищо общо със случая на извеждане от сградата на парламента, уточниха от вътрешното министерство.

НСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание-1600277442.jpgНСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание-1600277414.jpgНСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание-1600275423.jpgНСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание-1600275399.jpgНСО изведе насила протестиращите, окупирали сградата на Народното събрание-1600274949.jpgНСО изведе насила барикадиралите се протестиращи от сградата на Народното събрание-1600274484.jpg

На 70-тия ден от протестите гардове на НСО изведоха насила протестиращите, които цял ден бяха в сградата на Народното събрание. Хората бяха извеждани един по един от униформените, като някои от тях бяха носени и влачени за ръце и крака, а бул. "Дондуков" е блокиран от стотици протестиращи. Множеството скандира "Оставка" и "Сърце и душа за България". На всяко излизане служителите на НСО се пазят с пластмасово легенче, което се ползва при проверката на входа на парламента.

"Беше меле вътре", обясни Нестимир Ананиев, бивш депутат от десницата, който бе повален на земята при извеждането му от сградата. Малко по-късно оттам бе изведена и Мая Манолова, лидер на "Изправи се. БГ". С Манолова беше изнесен на ръце от жени и младеж в инвалидна количка, който бе откаран с линейка, тъй като му прилошало.

 

Eднa oт жeнитe нa "Cиcтeмaтa ни убивa" e c дeтeтo cи, кoeтo e в инвaлиднa кoличкa и ce нуждae oт cпeциaлни грижи. Хриcтo e пoмoлил дa oтидe пo нуждa, зaрaди кoeтo мaйкитe ca oтпрaвили иcкaнe дa бъдe дaдeн дocтъп нa мoмчeтo дo тoaлeтнaтa.

„Цвeтa Кaрaянчeвa зaбрaни. Кaзaлa e дa излизa нaвън и дa хoди пo мaлкa нуждa нa улицaтa“, oбяcни възмутeнa Вeрa Ивaнoвa, кoятo cъщo e нa мяcтo. Мaйкaтa нa дeтeтo нe мoглa дa пoвярвa, чe чoвeк нa тoлкoвa виcoк пocт дeмoнcтрирa пoдoбнo нaглo пoвeдeниe към хoрa c уврeждaния.

 

Срещу поведението на Караянчева остро реагира от парламентарната трибуна депутатът от левицата Антон Кутев.

 


Недоволните от управлението скандират постоянно "Убийци", "Мафия", "Мародери".

 

В 16.30 отвън на паважа пред парламента на бул."Дондуков" легна възрастна жена и викаше: "Мръсници, ненаядохте се!" 

"Полицаите бяха с маски и ръкавици, само черните чували им липсваха", заяви пред репортери Вяра Иванова от "Системата ни убива", която също бе изведена силово от НС. От МВР обаче уточниха пред "Сега", че по никакъв начин в извеждането не са участвали служители на министерството. Има кордони от полицаи, които пазят обществения ред, но те нямат нищо общо със случая на извеждане от сградата на парламента, уточниха от вътрешното министерство.

Около 18 ч. джип на НСО спря близо до вратите на гаражите. В очакване на председателката на парламента Цвета Караянчева всички протестиращи се струпаха пред изхода, за да блокират служебния автомобил на Караянчева. 20-ина полицаи пък вардят подредени в две колони до вратата на гаражите. В същото време няколко бутилки и яйца прелетяха към полицията.

 

В 18:30 ч. Медици изведоха детето с детска церебрална парализа и го качиха в линейка. „Детето получи криза, защото видя как НСО употребява сила срещу майките. Към мен лично не, но към другите. Ритаха ги“, това заяви пред журналисти Вера Иванова от „Системата ни убива“.

 

Срещу полицаите и служителите на НСО бяха хвърляни домати и бутилки с вода.

Яйца, вувузели и пластмасови бутилки полетяха към входа на сградата на Народното събрание, докато от там влизаха и излизаха хора. Протестиращите се скупчиха пред полицейския кордон. Скандират "еничари" и "Оставка". 

Към 19.00 часа започнаха да се стичат още недоволни от управлението на правителството на Бойко Борисов, като център се оформя бул. "Дондуков", където са сградите на НС и Министерски съвет.

 

Лидерът на организацията "Изправи се.БГ" Мая Манолова заяви, че акцията, при която нейни съмишленици стояха часове наред в сградата на Народното събрание, не е била планирана. Манолова твърди, че е отишла в парламента, за да присъства на комисия по енергетика следобяд, а представителите на "Системата ни убива" отишли в Народното събрание още сутринта, за да дадат на депутатите протестна декларация.

 

"Протестиращите бяха изхвърлени с блъскане, с бутане, с ритници", каза Мая Манолова пред журналисти. Видимо никой от напусналите Народното събрание протестиращи нямаше наранявания.

 

Екипът на Спешна помощ, който дойде по-рано пред парламента откъм бул. Дондуков е прегледал 24-годишния син с ДЦП на една от жените от "Системата ни убива". От Спешна помощ заявиха за "Дневник", че човекът е преживял силен емоционален стрес, но не се налага да бъде настанен в болница.


Председателят на парламента Цвета Караянчева даде специален брифинг за медиите и обясни, че майките от "Системата ни убива" са внесли писмо до нея и до всички парламентарни групи с искане за срещи, на които да бъде обсъдена кризата в страната. Протестиращите са дали срок от 16 до 18 септември за срещите.

 

"Оттук-нататък не виждам причина дамите да стоят пред пропуска, защото нямат други искания освен това. Виждам, че някакви декларации раздават на народните представители, но аз съм заявила своето желание да разговарям с тях", заяви Караянчева.

 

И решително допълни: "Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри." Малко по-късно в пленарната зала тя призова парламентарните групи да си определят време за срещи с протестиращите.

 

Недоволнте бяха пуснати в парламента от Антон Кутев. По думите му първо от парламентарната администрация са отказали изобщо да пуснат протестиращите, а след това и журналисти. По-късно обаче представители на медиите са били допуснати до тях. "Когато се отзовах на молбата им, го направих с идеята, че те трябва да си внесат декларацията с исканията и да се срещнем с тях", обясни Кутев.


От категорията

Бойко Борисов: Излизам в отпуск, подготвям евроатлантически кабинет
(Видео)

Снимка Правителствена информационна служба-1618497953.png

Министър-председателят обърна внимание, че „новите лица“ в парламента в ...

15 апр. 2021 | 17:45

Ето новият председател на парламента - юристката Ива Митева Рупчева
(Видео)

Ива Рупчева-1618479066.png

Новият парламентарен шеф е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана ...

15 апр. 2021 | 12:24

Христо Иванов: ГЕРБ са абсолютно токсични, повече не могат да излъчат управление
(Видео)

-1618473995.png

Народът иска правосъдие, иска правова държава, иска страх от закона за всички, ...

15 апр. 2021 | 19:18

Националният оперативен щаб е разформирован, край на брифингите
(Видео)

Националният оперативен щаб е разформирован, край на брифингите-1618502605.jpg

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията ...

15 апр. 2021 | 19:02