Поредна победа за Нинова - след тежък дебат пленумът на БСП прие ограничаване на мандатността до 12 години и пряк избор на лидера

Румен Овчаров пред пленума на БСП: Никой от депутатите не е в клуба на несменяемите

10871 | 21 ян. 2017 | 16:30

Овчаров засегнал и друг важен въпрос, който от години ръководството на БСП не смее да си зададе: "Какво правим с "мъртвите души", които се разхождат в Народното събрание от името на БСП?"


Поредна победа регистрира лидерът на БСП Корнелия Нинова - след тежък дебат пленумът на БСП прие идеите й за ограничаване на мандатността за депутати до 12 години и за пряк избор на лидер на партията.

 

Преди месец Нинова изненада съпартийците си като им предложи промени в устава, с които да се съкрати депутатския престой в парламента до три пълни мандата, или общо 12 години. Според нея, който за това време се доказал, доказал - след това да предава опита си на другите. По този начин Нинова иска да отвори партията за млади хора с модерно образование и нов поглед към света. Нинова подчерта, че "ако БСП иска да промени България,  промяната трябва да започне от нас". Това срещна отпор след мнозина от "пожизнените" парламентаристи в БСП.

 

Неочаквано подкрепа за мандатността изразили политици с дълъг партиен и парламентарен стаж - бившите министри Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Румен Овчаров, научи Епицентър.бг

Бившият лидер на столичната БСП заявил: "Ако искаме да бъдем истински, трябва да продължим промяната и вътре в партията". Според Овчаров, "никой от сегашните депутати не е в клуба на несменяемите". Той засегнал и друг важен въпрос, който от години ръкоководството на БСП на смее да си зададе:  "Какво правим с "мъртвите души", които се разхождат в Народното събрание от името на БСП?"

 

Срещу ограничаване на мандатността се обявила дъщерята на Георги Пирински - Ана. Пирински в момента е евродепутат и е от поколението парламентаристи още преди 10-ти ноември.

 

Георги Божинов, който ще се раздели с парламента, ако текстът в устава бъде приет, се пошегувал, че ограничението от 12 години важи за БСП, но след това те могат да се кандидатират за народни представители от друга партия.

 

Нинова парирала опитите за стопиране на промяната с аргумента, че тези, които сега са "против" при други заседания на пленума и при други ръководства са гласували за мандатност на общинските и областните председатели на левицата. Нинова попитала - къде е равнопоставеността - за едните да има ограничение, а за депутатите да няма.

В крайна сметка предложението й минало с голяма подкрепа.

 

Националният съвет на БСП подкрепил още едно искане на Нинова - пряк избор на председателя на парията - от всички партийни членове.

Въпреки, че имало гласове против тази промяна, аргументите на лидера Нинова надделели. 

 

Пленумът на БСП прие с промените в устава да бъде изключван всеки член на партиен орган, който отсъства три пъти подред от негови заседания.


Става въпрос за партийни органи, в които социалистът е избран да членува. Така ще бъде решен не само проблемът с отсъстващите от заседания на Националния съвет, но и на всички останали партийни съвети и комисии по различните нива в партийните организации.

 

Председателят на партията пък ще се избира пряко от 50 процента от партийните членове, реши червеният пленум с 85 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържали се".

Предложението партийният водач да бъде избран с две трети от гласовете не мина.

 

По-рано социалистите одобриха предизборната платформа на партията, в която трансформират плоския данък с още една стъпка в посока подоходно облагане - 10 на сто за доходи до 10 хил. лв. и 20 на сто - над тази граница.

 

50 лв. на дете пък ще се приспада от доходите на работещи родители, е друга от насърчителните мерки срещу демографската криза.

Младите семейства ще могат да купуват първо жилище до 100 хил. лв. с безлихвен заем.

 

Пленумът утвърди документите за предстоящия на 4-5 февруари конгрес на БСП.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Партийните субсидии влязоха в задънена улица: Депутатите отхвърлиха 8 лева, но не приеха и 1 лев

-1573720961.jpg

Финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на днешното пленарно ...

5 дек. 2019 | 18:37

Карадайъ: Разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането е справедливо - 0 лева

-1563519296.jpg

Това, което се предлагаше, обслужва само големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява ...

5 дек. 2019 | 18:42

Йордан Цонев за партийните субсидии: Сега всеки да си сърба попарата от политическото поведение!

-1429781819.jpg

Едно предаване, решило да се превърне в политическа партия, проведе един ...

5 дек. 2019 | 18:56

Седем кандидати за шеф на БНР, Антон Митов и Александър Велев са сред тях

-1568541576.jpg

За поста кандидатства и Валерий Тодоров, който ръководи БНР два поредни мандата

5 дек. 2019 | 18:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


21 ян. 2017 | 23:21Нинова, Нинова! Като не можете да се наложите за отмяна на плоския данък, поне възстановете необлагаемия минимум! Иначе всичко друго са празни приказки за прикриване на либерасткия ви характер!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


21 ян. 2017 | 17:14Нинова, отстреляй старите муцуни и ще спечелиш изборите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.