На 9 март поверието гласи да сложим чушки и сарми на трапезата

На 9 март поверието гласи да сложим чушки и сарми на трапезата

4397 | 9 март 2017 | 12:10


На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

 

Пълнени чушки с боб
Необходими продукти:
• 500 г боб
• около 12 бр. сухи чушки
• 2 глави лук
• 1 стрък праз
• олио
• джоджен
• чубрица
• дафинов лист
• сол
• червен пипер


Начин на приготвяне:
Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките.
Чушките се попарват. Пълнят се с вече изтиналата смес и се пекат в умерена фурна.

 

Сарми с ориз и кисело зеле

Необходими продукти

  • 1 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
  • 200 г ориз
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица

Начин на приготвяне

Лукът и оризът се запържват. Подправят се. Всяко листо се пълни със сместа. Готовите сарми се поливат със сока от зелето и покриват с фолио.

Варят се около час на слаб огън.

 

 

 


От категорията

Проф. Байкова съветва какво да хапваме по време на Коледните пости

-1471001764.jpg

За да се използват постите за редуциране на определени килограми, трябва човек ...

16 ноем. 2017 | 11:24

Какво да хапваме по време на Коледните пости - вкусни рецепти

-1479187802.jpg

15 ноем. 2017 | 16:25

Утре започват коледните пости: Как да се храним здравословно?

Сн. БГНЕС-1510656957.jpg

14 ноем. 2017 | 12:48

Мусака от карфиол

Мусака от карфиол-1510576219.jpg

13 ноем. 2017 | 14:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.