На 9 март поверието гласи да сложим чушки и сарми на трапезата

На 9 март поверието гласи да сложим чушки и сарми на трапезата

4246 | 9 март 2017 | 12:10


На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

 

Пълнени чушки с боб
Необходими продукти:
• 500 г боб
• около 12 бр. сухи чушки
• 2 глави лук
• 1 стрък праз
• олио
• джоджен
• чубрица
• дафинов лист
• сол
• червен пипер


Начин на приготвяне:
Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките.
Чушките се попарват. Пълнят се с вече изтиналата смес и се пекат в умерена фурна.

 

Сарми с ориз и кисело зеле

Необходими продукти

  • 1 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
  • 200 г ориз
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица

Начин на приготвяне

Лукът и оризът се запържват. Подправят се. Всяко листо се пълни със сместа. Готовите сарми се поливат със сока от зелето и покриват с фолио.

Варят се около час на слаб огън.

 

 

 


От категорията

„Мързеливи” чушки бюрек

„Мързеливи” чушки бюрек-1506333569.jpg

25 септ. 2017 | 12:57

Пълнени тиквички с риба тон

Пълнени тиквички с риба тон-1505829326.jpg

23 септ. 2017 | 11:39

Пълнени домати със сирене и печени чушки

Пълнени домати със сирене и печени чушки-1505828941.jpg

22 септ. 2017 | 13:17

В сезона на зимнината: 5 традиционни рецепти за домашна туршия

-1475748435.jpg

20 септ. 2017 | 16:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.