На Благовещение се ядат риба и спанак: Вкусни рецепти за празника

3975 | 24 март 2020 | 19:00


Благовещение се пада през периода на 40-дневните пости преди Великден. Въпреки това на празника се позволява консумацията на риба и рибни продукти. Яде се още зелена салата, лапад и коприва като символ на пролетта.

 

Предлагаме ви примерно меню за празника:

 

Постна питка 
Необходими продукти: 
• 20 г прясна мая 
• 1 с.л. сол 
• 400 мл вода 
• брашно - за стане меко тесто 


Начин на приготвяне: 
Продуктите се смесват до получаване на меко тесто. Оставя се да втаса добре и се пече в предварително загрята фурна. По желание може да украсите погачата с кръст или символи на дома. 

 

*** 

Спаначник

Необходими продукти: 

кори за баница - 500 г 

спанак - 250 г 

сирене - 350 г 

масло - 50 г 

олио - 50 мл 

кисело мляко - 300 г 

брашно - 3 с.л. 

яйца - 4 бр. 

бакпулвер - 1 ч.л. 

прясно мляко - 120 мл 

 

Начин на приготвяне: 

В голяма купа разбийте яйцата, заедно с прясното мляко, киселото мляко, брашното и бакпулвера. Миксирайте добре. Наситнете спанака и сиренето.  Вземете кора, намазнете я и сложете от плънката, спанак и сирене. И така, докато корите привършат.  Останалата смес се сипва отгоре на навитите на охлюв кори за баница.

 

***

Свежа пролетна салата

Необходими продукти:

500 г пресни дребни картофи

200 г кафява леща

50 г сушени боровинки

2 стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

3-4 стръка прясна мента

1 връзка репички

микс от салати - зелена, червена и други 

1 чаша прясно изцеден ябълков сок

2-3 с. л. ябълков оцет

1 лимон

2 с. л. зехтин

сол  

 

Начин на приготвяне:

Накиснете лещата в студена вода и след това я сложете да се вари. В тензух завържете подправките за ароматизирането й и пуснете вързопчето в лещата. Оставете да поври поне 10 минути и след това го извадете.

 

Когато лещата се свари, я отцедете добре от водата. Ако са по-едри, нарежете пресните картофи на половинки, ако са дребни, ги пуснете цели да се сварят на пара за около 10 минути или докато омекнат.

Когато се сварят, ги охладете в купа с ледена вода и ги оставете да се отцедят добре.

 

Наситнете лука, чесъна и ментата. Ябълката нарежете на кубчета. Накъсайте салатите и нарежете репичките. Сложете всичко в купа.

Добавете ябълковия сок, ябълковия оцет, сок от лимон, сушените боровинки, сол и зехтин. Разбъркайте добре. Сложете в купата сварените картофи и лещата. Разбъркайте, добавете оцет, сол и зехтин, ако е необходимо, и сервирайте.

 

***

Печен лаврак с постна гарнитура

Необходими продукти 

1 пресен лаврак

4-5 тиквички 

4 картофа 

1 връзка магданоз 

4 лимона 

150 г зехтин

 

Начин на приготвяне

Изчистваме и измиваме лаврака, осоляваме го с по-едра сол и го слагаме на скара върху въглени.

 

Докато се пече рибата, измиваме и варим картофите и тиквичките. Приготвяме и заливката от зехтин и лимон. 

Когато рибата се изпече, я поставяме в чиния. Около рибата нареждаме варените тиквички и варените картофи - нарязани.

Нарязваме на ситно магданоза и посипваме върху рибата, картофите и тиквичките. Половината количество от заливката сипваме върху рибата, а останалата половина - върху гарнитурата.

 

 


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


24 март 2020 | 19:21



Изберете една мнооого голяма Тиква, нека да е най_голямата! Нацепете я с мерак, може със сатър или с мнооого голям нож. Нарежете я на малки парченца, залейта я с вода, подсладете с няколко лъжици захар.Варете около 30 минути, а после изсипете сварените парченца тиква в тава и я поставете в предварително нагрята фурна (180 градуса), запечете я до извиране на течността, оставете я да изстине.Гарнирате с натрошени орехи и я заливате с няколко чени лъжички мед.Яжте със здраве! Вкусно е и гарантирано, че тиквите са с една по_малко.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


25 март 2020 | 20:00



Мерси! Предлагам вариант от моето семейство: Една тиква, обелена и нарязана на малки парченца, се подрежда в по_дълбока тава. Ръси се със захар, канела, тук_там бучки масло. Залива се със литър прясно мляко и се пече на фурна до готовност. Разкошна е! В зависимост от сорта тикви, някои направо "изпиват" млякото _ други не, но удоволствието е гарантирано!