Конфитюр от пъпеш

На Секновение не се ядат червени храни - какво да сготвим на деня на Йоан Кръстител

2457 | 29 авг. 2017 | 11:08

Конфитюр от пъпеш-1503994920.jpgлеща-1503994661.jpg-1422530006.jpg

Днес е един от шестте дни в годината, когато църквата почита свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Народът ни нарича 29 август Секновение, защото денят сече лятото. 

 

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Спазва се строг пост, забранено е  дори червеното вино, заради пролятата кръв на Кръстителя. Не се ядат и червени плодове и зеленчуци - ягоди, дини, пиперки, ябълки, червено сладко.

 

Позволена е консумацията на зелени храни - чушки, леща, боб, краставици, пъпеш.

 

Примерно меню за Секновение

 

Леща яхния

Необходими продукти

  • 250-300 г леща
  • 1 глава лук
  • около 10 скилидки чесън
  • 1 бр. морков
  • 2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица
  • 1-2 бр. домати
  • 1 бр. червена чушка
  • 3-4 с.л. мазнина
  • стрък целина
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути. Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

 

 

Апетитка със зелени чушки

 

Необходими продукти

3 кг зелени чушки

200 г люти чушки

4-5 връзки копър

4-5 връзки магданоз

200 мл олио

100 мл оцет

2 с.л. захар

1-2 с.л. сол

 

Начин на приготвяне

1. Зелените и лютите чушки се изпичат, обелват добре и се почистват от дръжките.

2. Изсипват се в машинка за смилане заедно с нарязаните връзки копър и магданоз.

3. Щом се получи хомогенна смес, се подправя с олиото, оцета, захарта и солта.

4. Разпределя се в буркани, затваря се и се стерилизира 20-30 минути.

 

Конфитюр от пъпеш

Необходими продукти

  • 2 кг пъпеш
  • 1 кг захар
  • 300 мл вода
  • 10 г лимонена киселина

Начин на приготвяне

Пъпешът трябва да е с твърда месеста част. Измива се, изчиства се от семената, обелва се и се нарязва на парченца. От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат пъпешовите парченца. Вари се до готовност и 2-3 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква. Насипва се в бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Още горещи се обръщат с капачките надолу.


От категорията

Пълнени тиквички с риба тон

Пълнени тиквички с риба тон-1505829326.jpg

23 септ. 2017 | 11:39

Пълнени домати със сирене и печени чушки

Пълнени домати със сирене и печени чушки-1505828941.jpg

22 септ. 2017 | 13:17

В сезона на зимнината: 5 традиционни рецепти за домашна туршия

-1475748435.jpg

20 септ. 2017 | 16:35

Андалузко гаспачо

Андалуско гаспачо-1505808390.jpg

19 септ. 2017 | 11:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.