На пищна церемония проф.Стоян Денчев стана почетен гражданин на Одрин

Пред повече от 1000 гости, сред които валията на област Одрин, депутати от Меджилиса, висши военни, ректорът на УниБИТ бе отличен

На пищна церемония проф.Стоян Денчев стана почетен гражданин на Одрин

7369 | 27 ноем. 2016 | 17:51

Ректорът на УниБИТ в София получи званието "почетен гражданин" на Одрин за изключителните му заслуги към града и към неговите жители, както и за развитие на добросъседските българо-турски отношения.

На пищна церемония проф.Стоян Денчев стана почетен гражданин на Одрин-1480261934.jpgПроф. Стоян Денчев к метовете, дошли на тържеството-1480263197.jpg

Ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев вече е почетен гражданин на Одрин.

Решението за това беше взето от общинските съветници и кмета на гр. Одрин на 11 ноември 2016 година, за което Епицентър.бг вече писа.

 

Връчването на званието стана на пищна церемония в петък, 25 ноември, в новооткрития комплекс „Глория парк Палас“ в гр. Одрин. Същия ден за 94-ти път тържествено бе отбелязан празника на този исторически тракийски град.

Пред повече от 1000 гости, сред които валията на област Одрин, депутати от турския Меджилис, висши военни, ректорското ръководство на Одринския Тракийски университет, където се обучават около 30 000 студенти, представители на културния и бизнес елит на града, кметът Реджеп Гюркан (бивш депутат, представител на опозиционната Републиканска партия) връчи официалните документи на новите трима почетни граждани на Одрин: световно известния гръцки художник Димитрис Налбантис, проф. Стоян Денчев и известния турски специалист по проблемите на културно-историческото наследство – проф. д-р Метин Сьозен.

 

Ректорът на УниБИТ в София получи званието "почетен гражданин" на Одрин за изключителните му заслуги към града и към неговите жители, както и за развитие на добросъседските българо-турски отношения.

За да уважат това събитие на тържеството от България бяха дошли колеги на проф. Денчев от УниБИТ, Генералният консул на Р България в Одрин – г-н Васил Вълчев, българската колония в града, бившият консул – д-р Пламен Теодосиев, кметовете на българските погранични градове: Елхово, Ямбол, Болярово, Свиленград и Кърджали.

 

Прочетени бяха поздравителни адреси от г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Р България, г-н Вежди Рашидов – министър на културата в оставка, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София, акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН и генерал майор Тодор Дочев – началник на ВА „Г.С. Раковски“.

За да поздрави проф. Денчев, пламенно и много интелигентно приветствие поднесе кметът на гр. Кърджали – г-н Хасан Азис. В своето приветствено слово г-н Азис не пропусна да съобщи за наличието на поздравителни адреси към проф. Денчев от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. 

Проф. Денчев е първият българин, който става почетен гражданин в Турция.

Тържеството приключи с празнична културна програма.


От категорията

Москва за изгонването на руските дипломати: Ще има "огледален" отговор

Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна, заяви  Леонид Слуцки.-1600887951.jpg

Доказателства не са представени, мисията на Москва със съжаление е принудена да ...

23 септ. 2020 | 20:06

Външно обяви за персона нон грата двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж

-1598960036.jpg

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ...

23 септ. 2020 | 17:54

Без глоба за директорите, ако учениците не носят маски (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1600886847.jpg

По-рано днес родители отново излязоха на протест срещу носенето на маски по ...

23 септ. 2020 | 21:45

Ден след "Третото велико въстание" протестиращите са много по-малобройни (ВИДЕО, СНИМКИ)

Снимка: БНТ-1600885408.jpg

„Правосъдие за всеки“ с демонстрация за оставки на главния прокурор и целия ...

23 септ. 2020 | 21:22