Ген. Франсоа Льoкоантр

Увеличава се рискът от неконтролируемо развитие на събитията, коментира ген. Франсоа Льoкоантр

Началникът на Генщаба на Франция: Вървим към реорганизация на световния ред

4444 | 26 май 2021 | 14:27

"След края на Студената война някои наивно вярваха в „края на историята“, че няма да има по-големи конфликти. Франция и Европа трябва да станат въплъщение на балансирания път на равновесието", заявява военен №1 на Петата република


Началникът на Генералния щаб на френската армия ген. Франсоа Льoкоантр говори за увеличението на риска от конфликти до 2030 година в интервю пред френското издание Le Figaro, предадено от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

Le Figaro: Ще стане ли светът по-опасен до 2030 г.?

Ген. Франсоа Льокоантр: Напрежението ще се увеличи в сравнение с настоящото и ще се увеличи рискът от неконтролируемо развитие на събитията. След края на Студената война някои наивно вярваха в „края на историята“, че няма да има по-големи конфликти. По това време обаче в някои развиващи се страни, по-специално в арабско-мюсюлманския свят, вече има зародиши на вътрешно недоволство. То е насочено срещу западния свят, който се възприема като доминиращ хегемон. Недоволството породи желанието за реванш. Станахме свидетели на последиците в началото на 2000-те, а след това на терористичните атаки във Франция. Това ще продължи дълго време. Тази опасност се усеща пряко от нашите общества, тъй като тя намира израз под формата на тероризъм. В допълнение, някои от исканията на регионалните играчи се базират на изострения национализъм. Тези заплахи се наслагват върху други африкански феномени - демографски дисбаланс, изменение на климата и хроничните трудности на демократичните режими в повечето от тези страни. Слабостта на държавите води до увеличаване на броя на тези кризи. Няма причина да вярваме, че тази нестабилност ще изчезне след 10 или дори 20 години.

- Това не е единственото предизвикателство през следващото десетилетие ...

- В комбинация с тези заплахи виждаме подем на държавите, които отправят предизвикателства към международния ред и стабилност. На първо място, това, разбира се, се отнася до Русия и Китай, но си струва да се отбележат и регионални сили, като Иран. Ние вървим към реорганизация на световния ред, който ще се гради около съперничеството между САЩ и Китай. Като част от тази реорганизация всички страни по света ще трябва да изберат лагер. Това ще бъде много трудно, тъй като нито Франция, нито Европа са заинтересовани от такъв избор. Въпреки че не може да става дума за съмнение в отношенията ни със САЩ, не трябва да позволяваме да бъдем въвлечени в една нетърпяща нюанси конфронтация, която може да възникне между Китай и Америка. Франция и Европа трябва да станат въплъщение на балансирания път на равновесието, с опора на стратегическите ни партньори.

- Европейците не успяват да се придвижат по пътя към собствената си стратегическа автономия...

- Точно така, много е трудно. Европа е изградена върху общ пазар и единна валута. Те се превърнаха, образно казано, в нещо от типа на най-малкия общ знаменател. Оформянето на обща политическа идентичност несъмнено ще се превърне в още по-труден процес в близко бъдеще. Намираме се на кръстопът. Или Европа остава там, където е сега, и в крайна сметка изчезва от международната арена. Или намира сили да отговори на очакванията на гражданите за сигурност. Следващата стъпка на Европа ще бъде в областта на отбраната.

- Каква заплаха представлява Русия за Европа?

- На първо място, има конкретен пример в Украйна. Трябва да вземем предвид страховете на страните от Източна Европа във връзка с мащабното превъоръжаване на Русия. Русия, подобно на Китай, се превръща в много агресивен съперник в подводното и космическото пространство. Трябва да намерим средства за постигане на споразумение, но днес сме във фазата на неприемане на съществуването на тази ситуация. Подобна конфронтация е опасна. Както и да е, Москва продължава да се опитва да отслаби нашия демократичен модел, като действа в цифрова среда и сферата си на влияние. Тази опасност се проявява и на наша територия. Вижда се и там, където имаме интереси. Днес присъствието на Русия, Турция и Китай в Африка е тревожно дестабилизиращо. Китай цели да завоюва ресурси и да промени континенталното равновесие.

- По-важна ли ще е информационната борба?

- Това е ключовият въпрос. Нашите врагове ще направят всичко възможно, за да подкопаят демократичните основи на нашата национална и международна работа. Последните събития показаха, че те не се колебаят да се намесят в изборния процес и обграждат с дезинформация военните ни операции в медиите и социалните мрежи. При такива условия армиите трябва да могат да откриват тези атаки и да действат, когато те засягат работа извън страната. Можем да отговорим, като разобличим манипулацията, възстановим истината и се противопоставим на вражеската пропаганда, особено в киберпространството“.

- Какви са задачите на войските в „хибридните” сфери?

- При всяка поява на нова сфера на човешката дейност, тя много бързо се превръща в конфликтно пространство. Прилагането на хибридни стратегии от страна на нашите противници несъмнено ще формира период на допълнителни рискове през следващото десетилетие. В тези нови области е трудно да се характеризира агресорът и да се установят червени линии. Ето защо трябва да можем самостоятелно да наблюдаваме, анализираме и разбираме какво се случва. Нашите военни дейности не могат без космическото пространство по отношение на комуникациите, наблюдението и позиционирането. Много е важно да запазим свободата си на маневриране в космоса на фона на действията на някои сили, по-специално Китай и Русия, както и възможността за заглушаване или дори унищожаване на космически кораби. Ние също трябва да защитим свободата на действие на морското дъно. В киберпространството трябва да запазим способността да реагираме, включително превантивно, и да контролираме оръжията си, чието цифрово измерение ще продължи да се разширява. Хибридността не се ограничава до тези области. Използва се и законът като инструмент за влияние, икономическа и социална сфера ... Турция например използва миграционен лост в същата степен като класическите военни инструменти. Нашите противници не виждат разликата между мирно и военно време. Според тях съществува един вид континуум, постоянна конфронтация. Една от задачите на военната програма за укрепване на нашата армия, застъпвана от президента на Франция, е да приеме директната конфронтация с употреба на насилие и, ако е необходимо, да се бори във всички сфери.

- Полемиките около статиите на военните (във вестник Veleurs Actuelles) показват ли, че кризата на авторитета на властта, която вече е налице в обществото, е обхванала армията?

- Не мисля така. Младите хора, присъединяващи се към армията днес, се стремят към този авторитет. Този фактор за легитимност се основава не само на придобитата в определен момент техническа компетентност, той не разчита на образи и пагони. Споделеният опит е в основата на всичко. Именно върху това се градят отношенията между командването. Разбира се, върху армията има въздействие и индивидуализмът, но когато е изправена пред опасност, колективните чувства се развиват ествествено.

- Продължителна ли ще е намесата на Франция в Сахел?

- Европа ще трябва да се намеси. Тя вече осъществява мисия по подготовката на малийската армия. Необходимо е да се разширят задачите й и да се премине от просто обучение към възстановяване на армията. Трябва да се откажем от това, което ни изглежда като „точечни“ мисии към мисии на структурно сътрудничество във военната сфера. Ще ни обвинят ли в неоколониализъм? Това ще бъде по-малко вероятно, ако с такова предложение излезе единна Европа, независимо че само Франция ще откликне на молбата на тези държави.

- Операция „Бархан“ лаборатория за европейска отбрана ли е?

- Без съмнение, действията в Сахел са най-интересната лаборатория към този момент. Те демонстрират постепенно преминаване от чисто национална визия към европейски ангажимент. Европа все повече участва в мисията в Мали, а партньори се присъединяват към нас в операция „Такуба“, където по-специално вече присъстват европейски специални сили. Заедно с Дания работим по съвместни координирани действия срещу пиратството в Гвинейския залив като част от Европейската инициатива за намеса. Това се превръща в доказателство, че инициативата действително работи, въпреки че първоначално малцина са вярвали в нея. За формирането на идентичността на нациите може да са нужни изпитания. Не искаме да определяме враг с подобна цел. Независимо от това, Европа оценява заплахите, пред които е изправена, и се обединява по абсолютно естествен начин.

- Европа все още ли ще е в Сахел след 10 години?

- Да. Не се съмнявам в това. След десет години Европа все още ще бъде активна в Сахел, дори по-активна от сега. Европа има слабости, но в същото време има козове. Тя представлява глобален играч за разлика от НАТО, което е военен съюз. Европа има възможност да действа във всички области, в които се е развила кризата в региона Сахел: управление, развитие, обучение и формиране на армия. Военните действия са само част от глобалното споразумение. Бавността при вземане на решения понякога ме отчайва. Както и да е, Европа върви напред с прагматизъм. Партньорите надграждат това, което Брюксел казва и започват физически операции на земята. Формирането на европейски мироопазващ механизъм ще даде възможност на Европа да действа. Сега той има само 5 милиарда евро. По-малко, отколкото очаквахме, но това е поне отправна точка. Опитваме се да гарантираме, че тези средства отиват за оборудване на армиите, които трябва да възстановим. Само преди няколко години подобно нещо би било немислимо.

- Каква е целта на френската операция в Сахел?

- Държавите от Сахел да могат да вземат съдбата в собствените си ръце. През следващите 30 години в региона ще има истински демографски взрив. Това предизвикателство се изправя пред държави, които не са в състояние да изпълнят основните задачи и не са успели да изградят истински демократични системи. В Мали броят на държавните служители е смешен. Държавата няма инструменти за действие и страда от корупционни практики. Ако не успеем да подкрепим тези държави, регионът ще се превърне в зона на хаос, а да живееш в хаос винаги е лошо. Последствията няма да закъсняват: това ще се прояви, по-специално в неконтролирана нелегална миграция, която дестабилизира застаряващите ни европейски държави.

- След инцидента в Бунти, мисията на ООН обвини Франция в убийството на мирни жители. Мислите ли, че тя е станала жертва на манипулация с информацията?

- Имаме въпроси. Очевидно говорим за удар по френската армия, операция „Бархан“ и легитимността на нашите задължения. Мисля, че отсега нататък ще трябва системно да се справяме с подобни опити да поставят прът в спиците ни, да ни дискредитират, да изтрият легитимността на нашите действия и да настроят населението срещу нас. От това правим необходимите заключения по отношение на стратегическата комуникация. Трябва постоянно да сме готови за подобни манипулации. Вече говорих за неточностите и пристрастията на Дирекцията по правата на човека на мисията на ООН в Мали. Мисля, че те бяха отчасти резултат от манипулация. Във всеки случай не трябва да забравяме, че терористичните групи извършват истински зверства срещу цивилни в Сахел всеки ден.

 


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Боби Бобев: Решението на конфликта между Сърбия и Косово е заключителен документ между тях

Боби Бобев-1618669959.jpg

"В напрежението има пресечна точка и на геополитически интереси. Русия има ...

28 септ. 2021 | 19:41

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59