Лондон и Париж се договориха за борба с трафика на хора

Над 30 мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг

1306 | 25 ноем. 2021 | 11:12

Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманин информира, че сред удавените има пет жени и едно момиче. Двама души от лодката са спасени, един се води изчезнал


31 мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг, след като лодката им потъна близо до френското пристанище Кале. Международната организация по миграция съобщи, че това е инцидентът с най-много загинали при пресичане на канала след началото на събиране на данни за подобни случаи през 2014 г., предаде БНР.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "потресен" от случилото се и се закани, че Обединеното кралство "няма да остави непреобърнат камък", докато не се разправи с бандите за трафик на хора. Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманин информира, че сред удавените има пет жени и едно момиче. Двама души от лодката са спасени, един се води изчезнал.

Късно в сряда вечерта Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за съвместни усилия да се прекрати прекосяването на протока с малки лодки и да се спрат трафикантите, които излагат на риск живота на хората, се казва в комюнике от "Даунинг стрийт".

Това стана, след като Борис Джонсън председателства спешна среща на Комитета за справяне с извънредни ситуации "Кобра". От "Даунинг стрийт" допълниха, че Джонсън и Макрон са подчертали колко е важно да се работи и със съседите Белгия и Холандия, както и с други страни от ЕС за справяне с проблема, преди хората да достигнат френския бряг.

Политическият редактор на БиБиСи Люис Гуудал коментира, че Лондон и Париж вече са обвинили трафикатните на хора, но и двете правителства имат да отговарят на сериозни въпроси. Франция за условията в лагерите, в които деца живеят буквално по улиците или в горите, а Великобритания заради липсата на законови пътища за търсещите убежище, което е една от основните причини хората да поемат риска да прекосяват Ламанша.

 


Намери своята история

От категорията

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05

Османи: Фокусът на отношенията ни с България трябва да бъде и миналото, и настоящето

-1613493289.jpg

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да ...

27 ноем. 2021 | 09:23

Изписаха чешкия президент Милош Земан от болницата

-1523854717.jpg

Той планира да проведе в неделя церемонията по назначаването на Петър Фиала за ...

27 ноем. 2021 | 18:51

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46