Над 40 чиновници в МО назначени без конкурс

5153 | 20 юли 2015 | 08:20

От ДБГ призоваха за реформи в отбраната, правосъдието и МВР


Над 40 държавни експерти са назначени в Министерството на отбраната (МО) от 1 януари досега, научи „Преса“. Само двама-трима от тях обаче са преминали през задължителен конкурс, какъвто се изисква за държавните служители по закон. За останалите са използвани различни врътки. Най-честата практика в такива случаи е назначаване по заместване. След това е лесно даденият кадър да стане титуляр, за което вече не се изисква провеждане на конкурс. Юристи обясниха, че подобна практика не е незаконна, но е неморална, и се използва за уреждане на близки до началниците кадри. Във ведомството се говори, че почти всички назначения са на хора на политическото ръководство. В МО фактът станал известен буквално преди дни и се взело решение „да се спре с тази порочна практика“.


В петък министър Николай Ненчев се срещна с шефката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова. Ден преди това тя го разкритикува, че не прави реформа в администрацията. Пред нея министърът обяви, че са съкратени 382 щата в МО и в структурите на пряко подчинение. Без обаче да посочва конкретно откъде са извадени тези бройки. Според запознати става дума за щатове, които са в поделения на пряко подчинение на министъра и от централната администрация. Много от щатовете се водели за съкратени, защото били прехвърлени в структури на Въоръжените сили.


Редуцирането на практика е незначително заради масовото назначаване на държавни служители и на чиновници по трудови правоотношения от новата власт в министерството. От ДБГ призоваха вчера трите министерства с най-голям дефицит - МВР (80 млн. лв.), на отбраната (60 млн. лв.) и на правосъдието (12,5 млн. лв.) - да направят необходимите реформи, за да не се наложи актуализация на бюджета.


 


От категорията

Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!

-1582282450.png

Нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в "Ел ...

21 февр. 2020 | 12:45

Бойко Борисов: Сто пъти казах, че нямам нито къща, нито бизнес в Барселона!

-1582280226.png

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва ...

21 февр. 2020 | 11:38

Германската полиция забрани на 9 души да излетят към България за Луковмарш

-1582297606.jpg

От организаторите на събитието заявиха, че нямат информация за конкретния случай

21 февр. 2020 | 16:55

Искра Михайлова: "Зелената сделка" носи огромни възможности за България

Снимка Кадър Нова телевизия-1582297052.png

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска компромис и решение по ...

21 февр. 2020 | 16:53

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ivanov


20 юли 2015 | 13:31"...не е незаконна, но е неморална..." Морал и политика да използвам един израз на Ал. Константинов две субстанции обречени на вечна раздяла!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.