Македония преди местните избори. Заев се нуждае от победа. Ще тръгне Груевски към залеза си?

Изборния резултат ще зависи и от албанските гласоподаватели

Македония преди местните избори. Заев се нуждае от победа. Ще тръгне ли Груевски към залеза си?

2805 | 12 окт. 2017 | 15:48

Заев ще спечели в родната си Струмица. Но изтокът, където е изпъстрено с по-малки общини, даващи голям брой кметски места, ще бъде доминиран от ВМРО-ДПМНЕ.


Михаил КУМЧЕВ

Институт за стратеги и и анализи (ИСА)

 

Три дни преди първия тур на местните избори в Македония, ситуацията остава все така неясна, а изразен победител няма да има. Като цяло, очакванията са да се повтори изборния резултат от последните парламентарни избори, а ВМРО-ДПМНЕ да изгуби контрола върху голям брой общини. Сериозен е процентът на колебаещите се, избирателните списъци не се прочистени, а от там и възможностите за манипулации. В последния анализ на ИСА беше подчертано, че изборния резултат между двете водещи македонски партии, до голяма степен ще зависи и от албанските гласоподаватели.


Показателна е ситуацията в столицата Скопие. Последните проучвания дават предимство с около два процента на кандидата на социалдемократическия съюз Петре Шилегов срещу този на националистите и досегашен кмет Коце Траяновски, което е пренебрежимо малко и разбира се, резултатът може да се обърне.

 

Но проучванията дават и един друг поглед върху ситуацията, като сочат, че македонските избиратели дават 30% на СДСМ, докато ДПМНЕ получава на този етап 42% от подкрепата. Изчислението сочи, че активният електорат на СДСМ е с около 40% по-нисък от този на ДПМНЕ. Всъщност преднината на СДСМ идва от албанските гласове в Скопие. От анкетираните албанци 60% подкрепят СДСМ, а само 5% ДПМНЕ.

 

Може да се направи изводът, че резултатите от изборите ще бъдат силно повлияни от това как ще сработи споразумението между СДСМ и албанската ДСИ за взаимна подкрепа и преливане на гласоподаватели.
Предизборната картината се изяснява когато погледнем към картата на Македония.

 

В „македонските“ общини на запад и северозапад, където има албанско населени, предимството ще бъде за СДСМ.
На изток ситуацията е различна. Заев ще спечели в родната си Струмица. Но изтокът, където е изпъстрено с по-малки общини, даващи голям брой кметски места, ще бъде доминиран от ВМРО-ДПМНЕ. Условността тук е, че става въпрос за кметските места. Очакванията са, че резултатите на пропорционалните листи за общински съветници ще бъдат балансирани и изравнени. Което ясно показва, че СДСМ има сериозен кадрови проблем. Мажоритарните им кандидати не се ползват с доверието на населението.


Зоран Заев се нуждае от някаква победа. Ще разчита на Скопие и ще се надява изчисленията на общия брой гласове да е в негова полза. Вероятно ще се наложи да се акцентира върху загубата на ВМРО-ДПМНЕ, не толкова в изборния успех на СДСМ.

 

От своя страна Груевски е наясно, че загуба на местните избори означава, че позицията му като председател на ВМРО-ДПМНЕ сериозно ще се разклати и това ще е последната крачка към залеза му в политиката. Данните сочат, че все пак ВМРО-ДПМНЕ ще спечели повече кметски места в тази надпревара.


На този фон, не бива да се игнорират опасенията, че опреният до стената Груевски замисля и е в състояние /финансово и организационно/ да осъществи нова провокация с цел да втвърди електората си и да привлече колебаещите се. Време има – дори и между двата тура. СДСМ също държи скрит и груб коз – възможен арест или арести на водещи фигури от предишното управление по някое от многобройните обвинения от специализираната прокуратура.


Сред албанските партии също се очаква сериозно съперничество. Тенденцията е ДСИ да разшири влиянието си, но кандидатите не изглеждат стабилни. Засега остава на страна въпроса, защо Ахмети влезе в предизборното споразумение със СДСМ. Трупа се недоволство към определени кандидати, като причинете са ясни – корупция, неизпълнени проекти и обещания. В големите общини като Тетово /където Т. Арифи ще спечели/, Гостивар, Струга, кандидатите на партията ще разчитат и на македонските избиратели. БЕСА се очерта като основен конкурент, но сякаш това се дължи на мощно финансираната кампания /партията има и телевизия/. Точно произхода на финансите или по-скоро пълната неяснота около тях /вероятно турски, но защо не и съчетано с близки до ДПМНЕ кръгове/ поддържа силно недоверие към партията. Очаква се БЕСА да има силно влияние в Скопие и района, но само толкова. Всъщност Ахмети изигра добър ход с обръщението си към албанското население преди дни, като това бе гарнирано с нестихващи обвинения към БЕСА за таен съюз с ВМРО-ДПМНЕ.


За след изборите остава въпросът, как СДСМ ще запази баланса в управляващата коалиция, след като партньорството с Ахмети става все по-тясно и взаимообвързано, а другият албански фактор в правителството – З. Села /Алианс на албанците/ ще трябва да се оправя както може.


От категорията

Валерия Велева: „Вече никой никого не слуша. И ужасът е всекидневно чувство!”

-1448546816.jpg

Заев го дебнат в Македония да не каже нещо добро за България, а пък в България ...

14 авг. 2018 | 12:29

Жоржета Пехливанова: Бачелет и Меркел, две жени на върха на световна слава

Жоржета Пехливанова-1505224555.jpg

В живота и на двете има една тънка и чувствителна нишка, която ги отдалечава ...

14 авг. 2018 | 12:57

Кеворк Кеворкян: Хиени фалшифицират и народа

-1460718675.jpg

Все плещят за „фалшивите новини“, все се зверят в тях – това е новата ...

15 авг. 2018 | 23:23

Петър Кънев: Във „Визия за България“ не говорим за национализация

Петър Кънев-1467453465.jpg

"Истината е, че 10 години след като влязохме в ЕС, България изгуби 1 млн. ...

15 авг. 2018 | 17:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.